Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratite sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
1059 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Opštinski odbor (OO) Demokrata Herceg Novi donirao je Crvenom krstu humanitarnu pomoć u namirnicama, posebno potrebne kućne hemije.
"Svjesni smo da je u aktuelnoj situaciji izazvanom pandemijom, sve više sugrađana u potrebi za pomoći za namirnicama i sredstvima kućne hemije. Iz tog razloga, svojim skromnim doprinosom i pomoći sugrađanima, Demokrate podržavaju i rad Crvenog krsta i vrijednih volontera koji dostavljaju pomoć, nezavisno od političke pripadnosti", navodi se u saopštenju OO Demokrata Herceg Novi.
Oni su podsjetili su se odbornici ove stranke u Herceg Novom odrekli februarske odborničke nadoknade i zajedno sa ostalim odborničkim klubovima donirali iste u svrhu pomoći najugroženijima.
Danas je završena podjela paketa pomoći svim penzionerskim domaćinstvima u Beranama, koja je započeta prošle sedmice, a dogovorena prilikom nedavne posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića toj opštini, saopšteno je iz kabineta Predsjednika.
"Ova akcija je rezultat inicijative udruženja penzionera iz Berana koju je Predsjednik prihvatio imajući u vidu složenost socio-ekonomske situacije u ovoj opštini, dodatno pojačanom pandemijom COVID19 virusa", navodi se u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.
Danas je na teritoriji opštine Bijelo Polje, socijalno ugroženim
pojedincima i porodicama uručena pomoć u vidu 34 paketa osnovnih životnih namirnica od strane humanitarne organizacije "Sadaka - CH".
Vrijednost jednog paketa je 100,00 eura.
Ovu organizaciju čine državljani Crne Gore, iseljenici, ljudi sa teritorije opštine Bijelo Polje koji žive i rade u Švajcarskoj.
Organizacija već duži vremenski period pomaže socijalno ugrožene stanovnike bjelopoljske opštine.
Ranije je to kako kažu iz ove organizacije, bilo i u vidu građevinskog materijala, kupovinom domaćih životinja seljanima, studentskih stipendija, životnih namirnica, dok se u novonastaloj situaciji organizacija fokusirala isključivo na pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica.
Iako je i Švajcarska pogođena novonastalom situacijom i djelimičnom recesijom, predsjednik "Sadaka - CH", Mevludin Kos kaže da će organizacija i dalje nastaviti da pomaže svoje Bjelopoljce, komšije i prijatelje.
Organizacija "Sadaka CH" postoji već četiri godine i ima preko 80 članova, koji su svi porijeklom sa teritorije Opštine Bijelo Polje.
Grupa uglednih biznismena porijeklom iz Crne Gore koji žive i rade u Luksemburgu, kao i jedan brojčlanova i prijatelja ZK Bihor iz Luksemburga, obezbijedili su značajnu donaciju za Bijelo Polje, u okviru akcije prikupljanja pomoći ugroženima od virusa korana u Crnoj Gori.
Posredstvom humanitarnog društva „Hilal“ iz Bijelog Polja ova pomoć biće podijeljena najugroženijem sloju stanovništva u ovoj opštini.
“Ovo je dio prikupljenih sredstava u akciji gdje je za više opoština u Crnoj Gori prikupljena pomoć od 80.800 00 eura”, navodi se u saopštenju.
Jedan od doseljenika iz Bijelog Polja, koji dugi niz godina živi i radi u Luksemburgu i koji redovno učestvuje u sličnim akcijama pomoći, Suka Kijamet, rekao je kako je humano pomoći ljudima koji su ugroženi, naročito bolesnima i ljudima slabijeg materijalnog stanja, ma gdje se oni nalazili, bez obzira na vjeru i naciju.
“Nadam se da će nas ovo vrijeme, bar donekle, naučiti da više cijenimo i pomažemo jedni druge”, rekao je Kijamet, prenosi Radio Bijelo Polje.
Vlada je podijelila zaštitne maske nosiocima prava na materijalno obezbjeđenje koji su na evidenciji centara za socijalni rad, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.
Iz Ministarstva su kazali da je 8.597 korisnika dobilo po tri zaštitne maske zapakovane u koverti.Kako su naveli, ukupno je podijeljeno 26 hiljada maski širom Crne Gore.„Maske su distribuirane Poštom, zajedno sa materijalnim obezbjeđenjem za mart“, navodi se u saopštenju.
Za porodice iz sela Biokovca, Sadika i Pavinog Polja, koji se nalaze u izolaciji, danas je uručeno 60 paketa pomoći, za šta je sredstva obezbijedila Opština Bijelo Polje.
„Pomoć se sastoji od hrane i sredstava za higijenu. Moram da istaknem da smo u odnosu na prve pakete koje smo dostavili, proširili pakete sa osnovnim namirnicama sa voćem, kafom, slatkišima, dok smo za porodice koje imaju malu djecu dodali pelene i higijenske maramice“, kazao je koordinator Crvvenog krsta Mašan Živković.
Iz Crvenog krsta podsjećaju da ova organizacija u saradnji sa lokalnom samoupravom ulaže napore kako bi građani ovih sela imali svu potrebnu pomoć u izolaciji svih ovih nedjelja.
„Ono što mogu istaći je da svakodnevno imamo komunikaciju, kako se Opštinskim timom za zaštitu i spasavanje tako i sa svim predstavnicima mjesnih zajednica i svim građanima ova tri sela. Želio bih da se mještanima zahvalim što poštuju preporuke koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo. Potrebno je da to da urade i narednih 14 dana, a da će Opština i Crveni krst uraditi sve kako bi imali svu potrebnu pomoć“, zaključio je Živković.
Mještani Biokovca, Sadika i Pavinog Polja iskazali su zahvalnost za podršku i pomoć koju dobijaju od Opštine Bijelo Polje, Crvenog krsta i mjesnih zajednica.
Zaposleni Addiko banke odvojili su dio svojih mjesečnih primanja i prikupili sredstva za kupovinu 100 paketa pomoći za socijalno najugroženije stanovništvo u Crnoj Gori, saopštili su iz te banke.
Kako su dodali, u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, paketi će od strane volontera biti distribuirani osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, dodatno otežane pojavom koronavirusa.
U poslednja tri dana humanitarnom fondu "Hilal" dostavljena je pomoć za porodice koje su lošeg imovinskog stanja. Kako je saopšteno iz fonda, Merko Međedović iz Danske obezbijedio je 40 džakova brašna, vlasnik preduzeća "Montenegro Tours", Alen Sijarić obezbijedio je 100 paketa hrane, vrijednosti 4.500 eura, a poljoprivredna apoteka "Ipko doo", obezbijedila je kompletan poljoprivredni rasad i sjemenski materijal za 13 porodica. "Ovakvim primjerima pokazujemo da ljudskost i humanost i dalje živi u nama. Saosjećanje sa nemoćnima odlika je velikih ljudi. Iz dana u dan je pokazujete i dokazujete. Kratkoročnom i dugoročnom sadakom dajete šansu da sociougrožene porodice da svaki novi dan dočekaju lakše i veselije", poručili su iz Upravnog odbora humanitarnog fonda "Hilal".
Udruženje “Euro Gusinje” iz Njujorka uplatilo je Nacionalno koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 10.000, a opštinama Gusinje i Plav 5.000 eura. Predstavnici Udruženja danas su, u saradnji sa Opštinom Gusinje, Medžlisom Islamske zajednice i predstavnicima Crvenog krsta podijelili 144 paketa sa namjernicama u vrijednosti 5.000 dolara."Zahvaljujemo se na saradnji predstavnicima Opštine Gusinje - predsjednici Aneli Čekić i potpredsjedniku Husu Brdakiću, koji su pružili i logističku pomoć prilikom raspodjele paketa, volonterima Crvenog krsta njihovoj predstavnici Elviri Mulić, MIZ Gusinje - efendiji Alenu Šabovicu i koordinatoru našeg Udruženja Alenu Seferagiću”, saopštio je predsjednik Udruženja Mirzet Vukelj.
Grafički Centar "Merkator" iz Bijelog Polja u saradnji sa parterima donirao je preko 1.000 vizira velikom broju zdravstvenih institucija u Crnoj Gori."U ovim izazovnim danima, kada je zdravlje svih građana na prvom mjestu, naša kompanija udruženim snagama sa fabrikom obuće "Čiko" i fabrikom za šivenje tekstila "Adria - Tex" obezbijedila je vizire za zaposlene u zdravstvu i drugim institucijama koje obavljaju poslove u ovom zahtjevnim danima", saopštili su iz Merkatora.Oni su kazali da su među prvim isporukama viziri stigli u KCCG u Podgorici i Opštu bolnicu u Baru.

Bonus video: