Gledajte deklaracije, obratite pažnju na rok važenja

Nameće se pitanje da li građani, tokom brze kupovine velikih količina namirnica, vode računa o svojim potrošačkim pravima, odnosno, o rokovima upotrebe tih proizvoda
3591 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2020. 17:52h

Zbog aktuelne situacije i potrebe sprovođenja mjera prevencije pojave širenja virusa korona građani se trude da u prodavnicu ne idu često, ali zato kupuju veće zalihe namirnica. Građani su, sredinom marta, nakon prvih naredbi Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, pohrlili u prodavnice kako bi se snabdjeli većim zalihama životnih namirnica.

Tada su samo u jednom danu opustošeni rafovi brojnih trgovinskih lanaca, a situacija je slična i sada, posebno kad je u pitanju trgovina prije vikenda, tokom kojeg stupa na snagu zabrana izlaska van objekata stanovanja (subotom od 13 časova, a nedjeljom od 11).

Nameće se pitanje da li građani, tokom brze kupovine velikih količina namirnica, vode računa o svojim potrošačkim pravima, odnosno, o rokovima upotrebe tih proizvoda.

Iako je epidemiološka situacija vanredna, potrošači ne treba da zaborave da obrate pažnju na deklaraciju proizvoda i provjere datum proizvodnje, rok trajanja, porijeklo proizvoda.

Preporuka potrošačima je i da ne zaboravljaju da provjere da li te namirnice imaju deklaracije, a u slučaju da ih nemaju, proizvode ne treba kupiti. Ne treba zaboraviti i da roba iz uvoza mora imati deklaracije sa prevodom.

Sve ovo treba imati na umu prije odlaska u prodavnicu, da trgovci aktuelnu situaciju ne bi iskoristili da u prodaju ubace namirnice bez deklaracije ili one čiji su rokovi važenja pri kraju.

Bonus video: