Karantin na Vučju zatvoren

Na sjednici je, kako se navodi u saopštenju, konstatovano da je epidemiološka situacija u Nikšiću stabilna, jer posljednjih par dana nijesu zabilježeni novi slučajevi obolijevanja, ali je naglašeno, da se u narednom periodu mora postupati izuzetno oprezno
26929 pregleda 9 komentar(a)
Opšta bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Opšta bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.04.2020. 13:15h

U nikšićkoj Opštoj bolnici do danas je bilo smješteno sedam pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih su tri izliječena, a ostali su stabilnog stanja.

„Do danas u Nikšiću je analizirano 300 uzoraka od čega su 32 pozitivna na koronavirus, a svi oboljeli su stabilnog stanja. Pod stalnim zdravstvenim nadzorom je 460 lica, od čega njih 50 danas izlazi iz izolacije, a do 20. Aprila još 200. Karantin na Vučju koji su obezbjeđivali pripadnici Vojske Crne Gore, zatvoren je u subotu 11.aprila«, saopštili su iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti na danas održanoj sjednici.

Na sjednici je, kako se navodi u saopštenju, konstatovano da je epidemiološka situacija u Nikšiću stabilna, jer posljednjih par dana nijesu zabilježeni novi slučajevi obolijevanja, ali je naglašeno, da se u narednom periodu mora postupati izuzetno oprezno

"Bolnica Brezovik je u toku nedjelje dobila još jednu veliku isporuku zaštitne opreme. Izvršila je reorganizaciju u svom svakodnevnom poslu, kako bi u potpunosti bili spremni za prihvat oboljelih. Odjeljenje onkologije funkcioniše normalno i svim pacijentima se pruža neophodna terapija, a tako će biti i za vrijeme praznika", navodi se u saopštenju za javnost.

Posljednjih dana osjetan je pad broja krivičnih djela, kao i pad kršenja zabrana i mjera izrečenih od strane Nacionalnog koordinacionog tijela, pa je protekle sedmice podnijeto 17 krivičnih prijava zbog kršenja pomenutih zabrana.. Iz Centra bezbjednosti saopštili su da preduzimaju intenzivne aktivnosti na provjeri oko 400 potvrda izdatih od privrednih društava za kretanje između gradova. U proteklih nedjelju dana evedintiran je ulazak 86 crnogorskih državljana za koje su sanitarni inspektori izdali 82 rješenja za zdravstveni nadzor, jedno rješenje za samoizolaciju i tri za karantin. Pripadnici Službe zaštite i spašavanja redovno vrše pranje graničnih prelaza, dok službenici Granične policije vrše dezinfekciju istih.

»Vodovod i kanalizacija« Nikšić vrši svakodnevno pranje i dezinfekciju gradskih ulica, a Komunalna policija sprovodi nadzor nad poštovanjem mjera zabrane kretanja i okupljanja na javnim površinama u gradskom jezgru i šetalištima. Iz ove službe saopštili su da će tokom praznika vršiti pojačan nadzor.

Opštinskom odboru Crvenog ksta Nikšić do sada je podnešeno 1800 zahtjeva, a posredstvom velikog broja volontera, uručeno je 976 paketa.

»Bez obzira na povoljniju epidemiološku situaciju, još jednom su iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti apelovali na građane da se pridržavaju svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, kao i Opštinskog tima, posebno u vrijeme uskršnjih praznika, a saopšteno je i da će sve nadležne službe vršiti pojačanu kontrolu nad poštovanjem izrečenih mjera«, zaključuje se u saopštenju za javnost.

Bonus video: