Pljevlja: Većina zaposlenih u Domu starih u izolaciji poštujući preporuke NKT-a

“Poštujući preporuke NKT-a i IJZ zaposleni u ustanovama socijalne i dječje zaštite koje su namjenjene za smještaj odraslih lica sa invalidtetom, starih i djece na nivou države su smješteni u izolaciju. Zaposleni JU Dom starih “Pljevlja “ su, prema tome, smješteni u Hotel Franca”, rekla je Aljićević
1076 pregleda 0 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan, Goran Malidžan, Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan, Goran Malidžan, Goran Malidžan
Ažurirano: 16.04.2020. 15:56h

Kako bi smanjili rizk od eventualnog unošenja novog koronavirusa većina zaposlenih u Domu starih u Pljevljima već nekoliko dana nalaze se u izolaciji u Hotelu Franca.

To je Vijestima potvrdila direktorica Doma starih u Pljelvjima Mersida Aljićević, navodeći da je od 40 radnika koliko ih radi u Domu njih 27 u izolaciji.

“Poštujući preporuke NKT-a i IJZ zaposleni u ustanovama socijalne i dječje zaštite koje su namjenjene za smještaj odraslih lica sa invalidtetom, starih i djece na nivou države su smješteni u izolaciju. Zaposleni JU Dom starih “Pljevlja “ su, prema tome, smješteni u Hotel Franca”. U Hotelu Franca smješteno je 27 radnika dok ostali zaposleni rade od kuće, ili sun a plaćenom odsustvu u skladu sa naredbama i preporukama, rekla je Aljićević.

Kazala je i da im je menadžment hotela Franca bez naknade ustupio prostor na korisćenje.

Tvrdi i da nije potojala fizička mogućnost smještaja zaposlenih zajedno sa korisnicima u ustanove jer su smještajni kapaciteti u Doma starih popunjeni u procentu od 83,5 odsto.

Direktorica ove ustanove kaže das u Domu starih u Pljevljima više od mjesec zabranjene posjete i pristup ustanovi trećim licima.

“Dezinfekcija objekta vrši se hlornim preparatima dva puta dnevno, dvorište i prilazi ustanovi kao i vozilo takođe se dezinfikuju. U skladu sa procedurama ustanove određen je poseban ulaz na kom su postavljene dezo barijere, sredstva za dezinfekciju ruku, svlačionice za presvlačenje svih zaposlenih u kojem je strogo odvojena garderoba u kojoj se dolazi na posao i radna garderoba, toaleti za pranje ruku, postavljene temperaturne liste i saturacija za zaposlene koje se uredno mjere i vode prije ulaska na rad. Svi dobavljači i lica sa kojima ustanova sarađuje su obavješteni da moraju poštovati preporuke Instituta za javno zdravlje i prilikom dostave robe nositi zaštitnu opremu. Korisnici su spremni na saradnju. Organizovali su svoje vrijeme i prilagodili se novonastaloj situaciji. Sa njima se radi individualno i svi poštuju donesene mjere”, rekla je Aljićević.

U Domu starih u Pljevljima, koji je počeo sa radom tačno prije dvije godine, trenutno radi 40 radnika a prema sistematizacijji radnih mjesta treba da zapošljava 51 radnika.

Dom starih u Pljevljima ima kapacitet 68 mjesta. Raspolaže jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim luksuzno opremljenim sobama, sa zasebnim kupatilima. Dom posjeduje fitness centar, salu za masažu, dnevne boravke, trpezarije i sale za druženje.

Prema izvještaju o radu krajem prošle godine u Domu starih u Pljevjima bila su smještena 52 korisnika.

Bonus video: