Tivat: Formalno opredijeljeni novac NVO neće dobiti dok traje pandemija koronavirusa

Međutim, sve ove NVO neće u dogledno vrijeme vidjeti novac koji su formalno dobile od Opštine jer je gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) juče donio „Odluku o privremenom obustavljanju realizacije Odluke o raspodjeli sredstava za projekte nevladinih organizacija za 2020.godinu“.
559 pregleda 0 komentar(a)
Tivat
Tivat
Ažurirano: 16.04.2020. 16:08h

Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama Opštine Tivat objavila je na sajtu lokalne uprave, svoju odluku o raspodjeli sredstava projektima civilnog sektora u Tivtu za 2020. godinu.

Ovom raspodjelom na 13 projekata sa kojima su konkurisale tivatske NVO, podijeljeno je ukupno skoro 36 hiljada eura, a koliko je u budžetu Opštine za 2020, preostalo nakon što su početkom godine, 40 odsto ukupnog fonda za rad NVO dobile tzv. tradicionalne i NVO od posebnog značaja za grad – Gradska muzika, Bokeljska mornarica i KUD Boka.

Njime je tada opredijeljeno ukupno 24 hiljade eura, a ostatak novca do ukupne u budžetu Opštine za ovu godinu predviđene sume od 60 hiljada eura za finansiranje projekata civilnog sektora, podijeljen je sada nakon sprovedenog konkursa pred opštinskom Komisijom.

Na konkurs je inače, prispjelo 19 projekata koje su pregledali tzv. nezavisni procjenjivači i za finasiranje iz gradske kase predložili njih 15, ali ipak nije bilo dovoljno novca da se podrže dva najslabije ocijenjena projekta koji su ušli u tu grupu.

Najviše novca – 4.576 eura dobila je NVO Evropski dom za projekat „Servisi za djecu sa smetnjama u razvoju“, NVO Ars Praesentia Boke Kotorske 3.968 eura za organizaciju 18.

Međunarodne radionice za svirače duvačkih instrumenata, dok je 3.800 eura dobila NVO ŠkArt za organizaciju III međunarodnog plesnog seminara. NVO Klapa Jadran dobila je 3.257 eura za projekat „Samo pjesmi vjerujem“, NVU Maškarada 3.080 eura za „Candy Shop - alegoriju“, dok je Udruženju roditelja djece oboljele od dijabetesa pripalo 2.800 eura za organizovanje edukativnih radionica.

NVO Boka može da računa na 2.752 eura kao podršku Opštine za realizaciju njenog projekta „Tivatski brevijar“, NVO Djeca Tivta 2.560 eura za projekat „Neka cvjeta sva planeta“, NVO Centar za savjetovanje i lični razvoj dobiće 2.282 eura za „Školu roditeljstva“, a NVO Gjurgjevo brdo 2.227 eura za projekat „Kultura bez granica“. Kulturno-zavičajnom društvu „Napredak“ iz Gornje Lastve pripalo je 1.768 eura za revitalizaciju starih maslinjaka i obilježavanje Svjetskog dana masline, Akademski kulturni centar „Pravi put“ može da računa na 1.514 eura iz budžeta grada za prijekat „Govor mržnje i diskriminacije među mladima na socijalnim mrežama – internetu“, dok je Foto kino i video klub „Mladost“ dobio 1.373 eura za „Sjećanje IV – reviju dokumnetarnih filmova i izložbe fotografija.

Međutim, sve ove NVO neće u dogledno vrijeme vidjeti novac koji su formalno dobile od Opštine jer je gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) donio „Odluku o privremenom obustavljanju realizacije Odluke o raspodjeli sredstava za projekte nevladinih organizacija za 2020.godinu“.

Kusovac se u obrazloženju za ovakav svoj potez, pozvao na „situaciju i okolnosti proizašle uslijed pandemije koronavirusom i posljedicama stim u vezi“ koje po njemu, NVO-ima ne dozvoljavaju da sada sprovedu projekte za koje su dobile finasijsku podršku lokalne uprave.

Kusovac je stoga odlučio da se primjena odluke o raspodjeli 36.000 eura za NVO iz gradskog budžeta odloži za 90 dana, „odnosno u zavisnosti od daljeg trajanja mjera koje su prouzrokovale obustavu realizacije Odluke“.

Bonus video: