Vlada: Pripadnik VCG dobijaće 100 eura dnevno za vrijeme učešća u NATO misiji u Iraku

U NATO misiju u Irak biće upućena do dva pripadnika VCG, sa mogućnošću rotacije, koji će obavljati štabne dužnosti
6397 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti

Dnevnica pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) za vrijeme učešća u NATO misiji u Iraku iznosiće 100 eura, odlučila je Vlada.

U NATO misiju u Irak biće upućena do dva pripadnika VCG, sa mogućnošću rotacije, koji će obavljati štabne dužnosti.

„Uzimajući u obzir bezbjednosne i geografske uslove u kojima se sprovodi ta misija predviđeno je da dnevna naknada pripadnika VCG iznosi neto 100 eura dnevno“, kazali su iz Vlade.

Vlada je, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, donijela uredbu o prestanku važenja uredbe o načinu i postupku podnošenja prijave državne pomoći.

„Uredba je ukinuta jer je, u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći, Ministarstvo finansija donijelo Pravilnik o načinu podnošenja prijave i obrascu prijave za državnu pomoć“, rekli su iz Vlade.

Vlada je usvojila prvi kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) za period od ove do 2022. godine.

Kako je saopšteno, za prvi kvartal ove godine od ukupno 43 obaveze ispunjeno je 22, odnosno 51 odsto.

„Od 26 zakona i podzakonskih akata realizovano je 12, odnosno 46 odsto. Takođe, od 17 strategijskih dokumenata ispunjeno je deset, odnosno 59 odsto“, dodali su iz Vlade.

Iz Vlade su rekli da je usvojena Informacija o statusu projekta izgradnje vrtića u Bloku VI.

„U tom naselju planirana je izgradnja objekta koji ima prizemlje i sprat ukupne površine cca 1,5 hiljada metara kvadratnih, planiranog za smještaj oko 220 djece. Procijenjena vrijednost izgradnje objekta je oko dva miliona EUR“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Godišnji izvještaj o realizaciji Programa iz Akcionog plana za primjenu Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – žene, mir i bezbjednost (2019-2022) u prošloj godini.

Navodi se da je akcionim planom dat prioritet nastavku implementacije tri glavna strateška cilja za primjenu Rezolucije SBUN, a koji se ogledaju u povećanju učešća žena u odlučivanju i mirovnim procesima, zaštiti žena i djevojaka u konfliktnim zonama i integraciji rodne perspektive i rodnog obrazovanja u mirovne operacije.

„Od ukupno 37 aktivnosti, realizovano je 25, u toku je realizacija, odnosno djelimično je realizovano osam aktivnosti, dok četiri aktivnosti nijesu realizovane“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je usvojen i Izvještaj o radu Ministarstva nauke za prošlu godinu.

U Izvještaju se navodi da je u Ministarstvu nauke prošlu godinu obilježilo usvajanje Strategije pametne specijalizacije (S3.me).

„Ministarstvo je na to naročito ponosno jer smo pokazali da Crna Gora prati razvoj politika na nivou EU. Pored toga što ta strategija postavlja temelje novog koncepta razvoja Crne Gore, ona nas usmjerava i ka postizanju ciljeva održivog razvoja UN i nove agende EU2030“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Crna Gora je prva država kandidat koja je donijela tu strategiju i za nju dobila zeleno svijetlo Evropske komisije u decembru prošle godine.

Navodi se da je zaokret EU politika u okviru „Zelenog plana“ šansa za Crnu Goru da doprinese zajedničkoj misiji, jer su upravo svi crnogorski S3 strateški prioriteti u skladu sa tim planom.

„U pitanju su održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva životna sredina, održivi i zdravstveni turizam, kroz digitalizaciju u tim sektorima“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: