Kljajić: Sprovedene epidemiološke mjere prema svima koji su bili u kontaktu sa pacijentom iz Plava

„Porodica pacijenta iz Plava, po saznanju rezultata testa, obavijestila me da su pacijent i ostali ukućani imali kontakt sa sinovcem koji je došao iz Amerike, a kome su izrečene mjere samoizolacije, a koji živi u kući pored njihove i koriste isto dvorište“, kazala je Kljajić
3979 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje u Beranama, Foto: Opština Berane
Sa sjednice Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje u Beranama, Foto: Opština Berane

Na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Beranama nalaze se četiri pacijenta koja su pozitivna na koronavirus, a u utorak je otpušten prvi pacijent izliječen od COVID 19, kazala je doktorica tog odjeljenja, Lidija Kljajić.

Ona je, na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, rekla da su pacijenti koji se nalaze na Infektivnom odjeljenju beranske bolnice dobrih vitalnih parametara.

Objašnjavajući situaciju u vezi sa pacijentom iz Plava koji je inficiran koronavirusom, Kljajić je navela da se on javio u Urgentni centar zbog povrede ruke.

„Urađeni su mu nalazi, a vrijednost šećera je bila 39,8, što znači da je bio životno ugrožen. On je 4. aprila hospitalizovan na Internom odjeljenju beranske Opšte bolnice“, rekla je Kljajić.

Kako je kazala, pacijent i njegov pratilac negirali su kontakt sa korona pozitivnim osobama i odlazak bilo gdje van Plava.

„U tom trenutku nije imao simptome koji ukazuju na COVID infekciju. Pacijent je 7. aprila dobio visoku temperaturu, a narednog dana je urađen rendgen pluća koji je bio uredan, kao i labaratorijski nalazi“, navela je Kljajić.

Ona je naglasila da je urađena i epidemiološka anketa i da je sve to dokumentovano u Opštoj bolnici.

Kljajić je kazala da je konsultovan načelnik Infektivnog odjeljenja Milovan Živković koji je pregledao pacijenta i na osnovu njegovog tadašnjeg stanja nije indikovao ispitivanje na korona infekciju.

„Pošto se stanje pacijenta iz Plava naglo pogoršalo pozvali su me zbog konslutacija. Uradili smo mu ponovo rendgen pluća i bris grla i nosa, koji sam uputila Institutu za javno zdravlje radi analize na koronavirus i nalaz je bio pozitivan“, objasnila je Kljajić.

Kako je istakla, pacijent je odmah nakon toga smješten na Infektivno odjeljenje i od tog momenta sprovedene su sve mjere da ne dođe do daljeg širenja infekcije.

Kljajić je kazala da su sprovedene epidiemološke mjere prema svima koji su bili u kontaktu sa tim pacijentom.

„Porodica pacijenta iz Plava, po saznanju rezultata testa, obavijestila me da su pacijent i ostali ukućani imali kontakt sa sinovcem koji je došao iz Amerike, a kome su izrečene mjere samoizolacije, a koji živi u kući pored njihove i koriste isto dvorište“, dodala je Kljajić.

Potpredsjednik opštine Berane Marko Lalević naglasio je da ljekari i osoblje beranske Opšte bolnice rade izuzetan posao, kao i da građani moraju biti upoznati sa pravim stanjem stvari.

„Nadamo se da naši zdravstveni radnici nijesu inficirani kornavirusom i da će Berane i dalje ostati grad gdje nema registrovanih slučajeva“, rekao je Lalević.

Pulmolog iz beranskog Doma zdravlja Spasenija Đukić kazala je da su dezinfikovane sve službe u toj zdravstvenoj ustanovi.

Načelnik Centra bezbjednosti Berane, Miodrag Božović kazao je da su od stupanja na snagu naredbi preduzeli određene represivne mjere u saradnji sa ODT, tako da je do sada procesuirano 30 osoba.

Božović je saopštio da je samoizolacija istekla za 96 građana Berana.

Bonus video: