Opštinska preduzeća iz Pljevalja grcaju u dugovima

Zbog nagomilanih finansijskih problema u Agenciju za stambeno poslovni fond Opštine Pljevlja, kojoj je radilo 19 radnika, nedavno uveden je stečaj
671 pregleda 0 komentar(a)
Komunalno preduzeće gazduje i grobljima, Foto: Goran Malidžan
Komunalno preduzeće gazduje i grobljima, Foto: Goran Malidžan

Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode u Pljevljima, u posljednjih godinu dana intenzivno se bavi rješavanjem nagomilanih problema u pljevaljskim lokalnim preduzećima.

To tvrdi sekretar tog Sekretarijata Zoran Čolović.

Kazao je da su tri opštinska preduzeća u teškoj situaciji, Komunalne usluge, Agencija za stambeno poslovni fond Opštine Pljevlja i Grijanje

“Analizom svega što čini poslovanje, došli do zaključka da su sva preduzeća čiji je osnivač Opština u većoj ili manjoj mjeri u teškoj finansijskoj situaciji. Da su preduzeća bila javna lokalna, uprava je mogla da pomogne rad preduzeća čiji je osnivač. Međutim, prelaskom na društva sa ograničenom odgovornošću ta mogućnost je praktično onemogućena. Mi sada jedino možemo da pomognemo tako što sve ono što ta preduzeća svojim radom ostvare platimo tog mjeseca“, rekao je Čolović.

Istakao je da je u Komunalnim uslugama naslijeđen višak radnika i zaostale plate, što je kulminiralo u tom periodu.

Kazao je da će na prvoj narednoj sjednici lokalnog parlamenta predložiti mjere za sanaciju finansijskog poslovanja opštinskih preduzeća.

“Mjere koje smo predložili predsjedniku Opštine, a koje će biti na prvom narednom zasjedanju Skupštine opštine, sadržaće predloge sanacije finansijskog poslovanja tih preduzeća. Nadamo se da će od tih mjera koje smo predložili biti nešto i usvojeno i nadam se da će poslije toga preduzeće biti na dobrim osnovama kako bi uspješno dalje nastavili poslovanje“, rekao je Čolović.

Radnici Komunalnih usluga prije desetak dana upozorili su rukovodstvo Opštine da će prekinuti rad ukoliko im rukovodstvo preduzeća ne isplati makar jednu zaradu, ili ne obezbijedi pomoć u osnovnim životnim namirnicama. Iako nijesu dobili ni jedno ni drugo, već samo obećanje da će im Opština avansno plaćati za poslove koje budu za njih odrađivali, radnici su se vratili svojim radnim zadacima, nakon jednodnevne obustave rada. Radnicima Komunalnih usluga u kojima je uspoleno 50 radnika, duguje se 10 zarada.

Zbog nagomilanih finansijskih problema u Agenciju za stambeno poslovni fond Opštine Pljevlja, kojoj je radilo 19 radnika, nedavno uveden je stečaj. Za stečajnog upravnika, odlukom Privrednog suda izabran je Radojica Grba. Poreska uprava nije odobrila novi reprogram poreskog duga Agenciji i nije prihvatila njen sanacioni plan, tako da je uslijedila blokada računa tog preduzeća još od 28. septembra 2019. godine na iznos od 240.000 eura. Radnicima tog preduzeća duguje se deset zarada.

I zaposleni u gradskoj toplani nedavno su najaviljivali prekid rada jer im sa redovnom platom nije isplaćena zaostala zarada za jul prošle godine. Od štrajka su odustali kada im je dan kasnije uplaćena julska zarada u skladu sa Sporazumom o prekidu štrajka, koji su ranije postigli sa upravom preduzeća i čelnicima Opštine Pljevlja. I njima se duguje zarada za šest mjeseci.

Bonus video: