Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratite sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
929 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Rijeke Crnojevića, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Rijeke Crnojevića, Foto: Savo Prelević

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Multimedijal MNE donirala je zaštitne maske, distribuira domaće poljoprivredne porizvode, promoviše poštovanje mjera
Nvo Multimedijal Montenegro se od početka epidemije novog koronavirusa punim kapacitetima i na svim forntovima uključila u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.
Organizacija koja je u prvom redu okrenuta mladima već mjesec dana sprovodi zanimljivu kampanju na internetu sa ciljem da istakne važnost poštovanja preporuka struke u cilju suzbijanja infekcije COVID-19.
Prema riječima direktorva ove NVO Željka Đukića, cilj je pomoć i državnim institucijama i građanima da što bezbolnije prevaziđemo ovu nimalo bezazlenu situaciju.
„Skoro mjesec dana smo kroz niz video reklama, edukacija i publikacija i raznih interesantnih poruka radili na tome da animiramo građane da se pridržavaju svih mjera koje su propisale lokalne i državne institucije. Putem desetak video poruka i dvadesetak vizuala uspjeli smo da animiramo preko 510 hiljada građana preko plaćene Fejsbuk promocije i dosegli do 2.7 miliona ljudi“, kaže Đukić ističući da je za ovu onlajn kampanju koja i dalje traje utrošeno oko 900 eura.
Organizacija je takođe danas donirala 250 zaštitnih maski Opštinskom timu za zaštiu i spašavanje.
„ Zamolili smo ih da iste bude distrubuirane onima koji su u prvim redovima odbrane, među kojima su pripadnici policije, zaposleni u komunalnom preduzeću i komunalnoj policiji. Nadam se da će im te maske dobro doći“, kazao je Đukić.
U posebno pogođenom sektoru su poljoprivrednici koji zbog donijetih mjera imaju problem sa plasmanom svoji proizvoda. Projekat koji Multimedijal Montenegro sprovodi već pola godina sada je posebno pokazao svoju funkciju. U pitanju je platforma sjever.me koja je zamišljena kao online pijaca a uz koju ide i dostava. Tako već mjesec dana Multimedijal Montenegro pomaže poljoprivrednim proizvođačima da prodaju svoje proizvode i prevaziđu trenutko nezavidnu situaciju.
„U nekoliko navrata domaće zdrave proizvode naših poljoprivrednih proizvođača distrubiramo na teritoriji opština Bijelo Polje i Podgoric a kako bi im omogućili da imaju prihod u kontinuitetu i na što bezbolniji način prevaziđu ovu kriznu situaciju“, kazao je direktor Multimedijal Montengro.

Fakultet za poslovnu ekonomiju i pravo Bar, u koordinaciji Crvenog krsta Bar, obezbijedio je pakete pomoći sa osnovnim životnim namirnicama za sve štićenike nevladine organizacije "Adria" iz Bara.

Sa ove ustanove visokog obrazovanja posebno su se zahvalili na saradnji Crvenom krstu Bar i potencirali nemjerljiv značaj pomenute organizacije u svim teškim trenucima za našu zemlju, pa tako i ovom kroz koji trenutno prolazimo.

autor: fpebar.me
Zaposleni u Voli Motorsu su prikupili novac za kupovinu 50 paketa sa osnovnim životinim namirnicama koji će biti uručeni uz pomoć Crvenog krsta.
"Sa željom da što prije i bezbolnije prevaziđemo situaciju u kojoj smo se našli, ovim putem Voli motors zahvaljuje i svim volonterima Crvenog krsta na predanosti i posvećenosti", saopšteno je iz Voli Motors.

Udruženje Crnogorska dijaspora u Švajcarskoj pridružilo se borbi protiv koronavirusa u Crnoj Gori donacijom 11.000 švajcarskih franaka. Pripadnici dijaspore u ovoj zemlji, njih 51, su ova sredstva uplatili Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti Crne Gore. Predsjednica udruženja Crnogorska dijaspora u Švajcarskoj Daniela Livingstone kazala je da su ovom donacijom željeli da daju doprinos naporima Vlade Crne Gore u suzbijanju i sprječavanju širenja ove bolesti, kao i u prevazilaženju ekonomskih izazova koje ova situacija nosi sa sobom.

Dnevni centar za djecu i porodicu "Defendologija" podijelila je, u naseljima u kojima žive pripadnici Roma i Egipćana u Nikšiću, 255 paketa pomoći u hrani, higijeni, pelenama za 85 porodica korisnika Centra.

Donacije je obezbijedila međunarodna organizacija Save the children, a pomoć u raspodjeli paketa pružila je opštinska organizacija nikšićkog Crvenog krsta.

“Zahvalnost dugujemo Crvenom Krstu koji je sa nama organizovao cjelokupnu podjelu i učestvovao sa svojim punim kapacitetima, kao i mljekari ‘Srna’ koja je za svih 85 porodica obezbijedila mliječne proizvode”, kazali su iz “Defendologije" i poručili da udruženi možemo i više i bolje.

Volonteri Crne Gore već mjesec dana su se stavili na raspolaganje Narodnoj kuhinji iz Nikšića i zajedno sa njima svakodnevno dostavljaju obrok za preko 200 porodica.

Pored te aktivnosti, oni mjesečno doniraju pakete hrane za oko stotinu porodica, a u susret Vaskrsu odlučili su da 40 najugroženijih porodica iz Nikšića obraduju sa vaučerima od po 50 eura za kupovinu namirnica.

Mještanima sela Vranj, poklon Vaučer u vrijednosti od 30eura

Misija OEBS u Crnoj Gori dostavila hranu i higijenske pakete Crvenom krstu Crne Gore tokom pandemije koronavirusa, saopšteno je danas iz misije OEBS.

"Misija OEBS u Crnoj Gori nabavila je i dostavila hranu i higijenske potrepštine za bebe Crvenom krstu Crne Gore, kako bi bili podijeljeni porodicama u potrebi. Pridružujući se sveobuhvatnim naporima međunarodne zajednice u Crnoj Gori da pomogne najugroženijim grupama tokom pandemije COVID-19, Misija je 16. aprila 2020. godine u Podgorici dostavila pakete u vrijednosti od 3.000 eura", navodi se u saopštenju.

Iz misije OEBS su kazali da je nakon poziva Vlade za podršku i donacije, skoro cijela međunarodna zajednica u Crnoj Gori odgovorila i donirala sredstva, resurse, materijal, opremu i ekspertizu.

"Od kada se prvi put pojavio u Aziji u decembru 2019. godine, koronavirus se proširio na gotovo sve zemlje svijeta. Crna Gora nije bila izuzetak. Misija pozdravlja inicijativu Vlade da uvede rane restriktivne mjere i na taj način drži epidemiološku situaciju pod kontrolom", zaključuje se u saopštenju.

Hrana i higijenski paketi koje je dostavila misija OEBS
Hrana i higijenski paketi koje je dostavila misija OEBS autor: OEBS

Bonus video: