Formirana radna grupa za kontrolu rada škola: Ispituju finansije, ali i sponzorstva

Rad ovog tijela je oročen, što znači da sve škole moraju biti kontrolisane od 1. marta do 31. jula, a do tada bi trebalo da bude sačinjen i nalaz
52 pregleda 3 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2018. 11:43h

Ministarstvo prosvjete formiralo je radnu grupu za kontrolu rada škola, a poseban fokus biće stavljen na finansijsko poslovanje, saznaju "Vijesti". U radnoj grupi su zaposleni iz Ministarstva, a školama su počela da stižu obavještenja da će u naredna tri mjeseca biti predmet kontrole.

"Između ostalog, zadatak radne grupe je da utvrdi usaglašenost obračuna zarada i platnih spiskova sa sistematizacijama, kao i da iskontroliše kompletno finansijsko poslovanje u školama", tvrdi sagovornik "Vijesti" iz radne grupe.

Rad ovog tijela je oročen, što znači da sve škole moraju biti kontrolisane od 1. marta do 31. jula, a do tada bi trebalo da bude sačinjen i nalaz. Iz resora na čijem čelu je Damir Šehović potvrdili su da je formirana radna grupa, ali nijesu precizirali zbog čega će kontrolisati škole:

"Planirane su kontrole ustanova, a više informacija biće poznato u narednom periodu". Prema nezvaničnim informacijama, Šehović je insistirao na kontroli škola s obzirom na to da je Ministarstvo nedavno dalo saglasnost na sistematizacije radnih mjesta u ustanovama:

"Ministar traži da se iskontroliše da li se pri zapošljavanjima te sistematizacije poštuju, posebno u pogledu broja izvršilaca i samih radnih mjesta". Sagovornik iz radne grupe tvrdi da je ministar revoltiran žalbama na način na koje škole izdaju imovinu, na prvom mjestu sale. "Šehović je tražio i kontrolu u vezi sa izdavanjem sala jer Ministarstvo često bude na kraju predmet kritika i pitanja u vezi sa korišćenjem sala, ali i zapošljavanjima, iako te postupke sprovode škole. Kontrolisaće se sredstva od sponzorstava, legata, kao i drugih izvora. Navodno, i Dan otvorenih vrata koji je Ministarstvo počelo da organizuje skoro svakog mjeseca, osim pomaganja građanima sa problemima koji su u nadležnosti Ministasrtva, uveden je upravo kako bi se dobile informacija „sa terena“ o tome da li škole rade po zakonu", tvrdi on.

Ističe da eventualne sankcije koje bi mogle uslijediti za direktore za koje se utvrdi da nijesu postupali u skladu sa ovlašćenjima, još nijesu razmatrane.

Bonus video: