Tivćani počast Spasiću i Mašeri dali objavama na internetu

UBNOR Tivat koji je inače, glavni organizator ovih ceremonija, tako je danas o podvigu Spasića i Mašere zbog kojeg je njih dvojicu kao jedine kraljevske oficire, ordenom narodnih heroja socijalističke Jugoslavcije posthumno odlikovao Josip Broz Tito, objavio prigodan tekst na portalu raduo Tivta, uz napomenu da će ceremoniju na spomeniku i polaganje vijenca u more na mjestu potonuća „Zagreba“, održati čim proše važenje Uredbe NKT-a o uvođenju vanrednih mjera za spriječavanje širenja koronavirusa
1408 pregleda 3 komentar(a)
Spasić i Mašera, Foto: Privatna arhiva
Spasić i Mašera, Foto: Privatna arhiva

Zbog aktuelnih vanrednih mjera na spriječavanju širenja koronavirusa koje su na snazi u Crnoj Gori, uobilajeni ceremonijal kojem se svake godine 17.aprila u Tivtu obilježava poduhvat dvojive narodnih heroja – oficira Kraljesvke mornarice Jugoslavije, Milana Spasića i Sergeja Mašere, danas – prvi put nakon nekoliko decenija, nije mogao biti održan.

Iako je izostala komemorativna ceremonija sa polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik dvojici heroja u tivatskom Gradskom parku, odnosno ceremonija spuštanja vijenca u more na mjestu potonuća razarača „Zagreb“ kojeg su poručnici bojnog broda Milan Spasić i Sergej Mašera 17.aprila 1941. da ne bi pao neprijatelju u ruke, žrtvujuli svoje živote digli u vazduh i potopili u uvali Sveto Trojstvo u Tivatskom zalivu, Tivčani su se ipak na interneru i društvenim mrežama prisjetili ovog slavnog događaja i odali poštovanje dvojici hrabrih pomorskih oficira.

UBNOR Tivat koji je inače, glavni organizator ovih ceremonija, tako je danas o podvigu Spasića i Mašere zbog kojeg je njih dvojicu kao jedine kraljevske oficire, ordenom narodnih heroja socijalističke Jugoslavcije posthumno odlikovao Josip Broz Tito, objavio prigodan tekst na portalu raduo Tivta, uz napomenu da će ceremoniju na spomeniku i polaganje vijenca u more na mjestu potonuća „Zagreba“, održati čim proše važenje Uredbe NKT-a o uvođenju vanrednih mjera za spriječavanje širenja koronavirusa.

razarač "Zagreb"
razarač "Zagreb"(Foto: Privatna arhiva)

Na 17.aprila i događaje sa njim povezane iz daleke 1941.godne podsjetila je i Bokeljska mornarica čija Podružnica u Tivtu ovaj datum, upravo u znak sjećanja na Spasiča i Mašeru, obilježava kao svoj Dan.

“Oni su potopili razarač “Zagreb” i pri tome poginuli, kako bi onemogućili da brod padne u ruke italijanskim okupatorima. Zbog vanrednih mjera vezanih za pandemiju korona virusa Podružnica Tivat ne može da obilježi ovaj dan na uobičajeni način, izlaskom u odorama i polaganjem vijenca na spomenik Spasića i Mašere, zajedno sa delegacijama Mornarice VCG, UBNOR-a i Opštine Tivat, boračkih organizacija primorskih gradova, studenata iz Doma studenata „Spasić i Mašera“ iz Dobrote i učenika Srednje mješovite škole „Mladost“ iz Tivta. Nadamo se da će biti moguće na uobičajeni način proslaviti Dan Bokeljske mornarice 26.juna”- poručio je Admiral Bokeljske mornarice Kotor, prof.dr. Antun Sbutega.

Iz Bokeljske mornarice Tivat podsjetili su da 1974. godine, u tom gradu formirana podruznica najstarije organizacije pomoraca na svijetu.

“Tivatski mornari, podoficiri i oficiri Bokeljske mornarice za svoj su dan izbrali datum kada su se u istoriju heroja na moru upisali Milan Spasić i Sergej Mašera, birajući valu Zagreb u Tivatskom zalivu za svoje posljednje odredište na putu časti, što ih je zauvijek upisalo u istoriju naših naroda. Slava im i hvala! Svim članovima i poštovaocima čestitamo Dan Bokeljske mornarice- podružnice Tivat, uz želju da sto prije svi skupa na Pinama zatancamo uz Kolo svetog Tripuna i krilaticu organizacije, koja svojom punoćom najbolje govori upravo u teškim vremenima: Fides Ed Honor (Vjera i Čast)!” – kaže se u saopštenju Upravnog odbora Bokeljske mornarice Kotor- Podružnica Tivat.

Bonus video: