Odgovorni i savjesni, poštuju mjere i preporuke: U Finskoj kretanje nije ograničeno

U gradu u kome ja studiram, Lappeenranti, trenutno nema slučajeva zaraženih, ali bez obzira na tu činjenicu i mi ovdje se ponašamo u skladu sa preporukama i mjerama koje su donesene na nivou države", kaže za Vijesti Milica Katnić
6107 pregleda 0 komentar(a)
Na ulicama nema gužvi: Lapenranta, Foto: Privatna arhiva
Na ulicama nema gužvi: Lapenranta, Foto: Privatna arhiva

Studentkinja Milica Katnić ostala je u Finskoj kad je počela pandemija zbog velike mogućnosti da donese virus u Crnu Goru.

“Nijesam se vratila u Crnu Goru kada je počela pandemija zato što je postojala velika mogućnost da na nekom od aerodroma budem zarobljena jer su se letovi otkazivali iz časa u čas. Mogućnost da dobijem virus i da ga donesem u Crnu Goru bila je velika, pa sam odlučila da ostanem ovdje zbog svoje i bezbjednosti moje porodice u Budvi”, kaže Katnić za “Vijesti”.

U Finskoj je od januara ove godine, na program razmjene Erasmus+.

Studentkinja je treće godine osnovnih studija na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Crne Gore.

“Ovdje završavam ljetnji semestar na LAB University of Applied Siences, odsjek turizam i hotelijerstvo. Situacija ovdje je dobra. U Finskoj na nivou cijele države ima nešto više od hiljadu zaraženih i najveći broj je u Helsinkiju”, navodi Katnić.

Milica Katnić
Milica Katnić(Foto: Privatna arhiva)

Dodaje da je finska Vlada nedavno izolovala Helsinki, s ciljem da se spriječi širenje virusa na ostale djelove zemlje.

“Finci su odgovorni i savjesni i poštuju sve mjere i preporuke koje su donešene. U gradu u kome ja studiram, Lappeenranti, trenutno nema slučajeva zaraženih, ali bez obzira na tu činjenicu i mi ovdje se ponašamo u skladu sa preporukama i mjerama koje su donesene na nivou države. Ovdje su uvedene slične mjere kao i u ostalim evropskim državama, kretanje nam još nije ograničeno, ali nam se savjetuje da ostanemo kod kuće i da izlazimo samo onda kada je to potrebno, poštuje se socijalna distanca, u prodavnicama je vidno manje kupaca i na ulicama nema gužvi”, priča Katnić.

Od 16. marta, kako dodaje, predavanja su onlajn.

“Za onlajn predavanja koristimo platformu Moodle koju smo koristili i ranije i Zoom aplikaciju preko koje nam profesori organizuju predavanja. Nastavu smo nastavili da pratimo po ustaljenom rasporedu bez prekida, sa tom razlikom da sada predavanja pratimo onlajn od kuće”, kaže Katnić.

U gradu trenutno nema zaraženih: Lapenranta
U gradu trenutno nema zaraženih: Lapenranta(Foto: Visitlappeenranta.fi)

U Finskoj, prema podacima sa sajta worldometers.com, ima oko 3,3 hiljade zaraženih koronavirusom i oko 70 preminulih.

Vrijeme provodi sa koleginicom u studentskom kampusu

Katnić kaže da su preporuke ljekara da se ne boravi napolju ako nije potrebno, pa ona vrijeme provodi uglavnom u studentskom kampusu sa koleginicom Tijanom Raičević koja je takođe na razmjeni.

“Predavanja su organizovana ujutru i nakon završenih obaveza za fakultet u slobodno vrijeme radim jogu, vježbam, čitam knjige i na taj način održavam svoje tijelo aktivnim, čuvam svoje fizičko i mentalno zdravlje”.

Dodaje da je upoznata sa trenutnim stanjem u Crnoj Gori preko medija i porodice.

“Crna Gora je preduzela mjere među prvima u Evropi i smatram da je na vrijeme odrađena preventiva”.

Bonus video: