SZO: Zemlje da započnu pripreme za COVID19 fazu tranzicije ka "Novoj normali"

Osnovni kriterijumi treba da podrazumijevaju kontrolu potvrđenih slučajeva transmisije COVID-19 i dovoljne kapacitete javnog zdravstva i zdravstvenog sistema. Preduzete mjere treba da budu usmjerene na minimum rizika izbijanja zaraze u visoko-vulnerabilnim zajednicama, prevenciju rizika u radnom okruženju, kao i potpuno uključivanje zajednice u proces tranzicije
2319 pregleda 0 komentar(a)
Sa ministarske video konferencije, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa ministarske video konferencije, Foto: Ministarstvo zdravlja

Sve zemlje, članice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), treba da počnu sa pripremama za COVID19 fazu tranzicije ka "Novoj normali", kazao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, dr Hans Kluge tokom ministarske video konferencije.

Na konferenciji su učestvovali crnogorski ministar zdravlja, Kenan Hrapović, zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić i zamjenica ministra zdravlja, mr Slađana Pavlović.

Kluge je predstavio učesnicima konferencije najvažnije aktivnosti koje svaka zemlja treba da preduzme kako bi imali adekvatan odgovor i pravovremeno pružanje zdravstvene zaštite za sve kategorije stanovništva u narednoj fazi borbe sa epidemijom virusa korona.

Kluge je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, kazao da tranziciju treba voditi shodno principima javnog zdravlja, ekonomskim i socijalnim okolnostima.

Osnovni kriterijumi treba da podrazumijevaju kontrolu potvrđenih slučajeva transmisije COVID-19 i dovoljne kapacitete javnog zdravstva i zdravstvenog sistema. Preduzete mjere treba da budu usmjerene na minimum rizika izbijanja zaraze u visoko-vulnerabilnim zajednicama, prevenciju rizika u radnom okruženju, kao i potpuno uključivanje zajednice u proces tranzicije.

Tokom konferencije je potenciran značaj upotrebe digitalnih rješenja i unapređenja prilagođenih platformi za pružanje usluga (video, telefon, internet).

"Učesnici su se saglasali i da je važno preduzimati pažljive korake u cilju oporavka zdravstvenog sistema te da je u tom smislu neophodno uvrstiti i iskoristiti primarnu zdravstvenu zaštitu kao odgovor na povećan obim posla i novu potražnju. Priprema za fazu tranzicije COVID19 ka "Novoj normali" u posebnom fokusu mora imati brigu o zdravstvenim radnicima. Sistemi treba da razrade planove podrške i zaštite radne snage kako bi se osigurao odmor, oporavak i podrška za fizička, mentalna i socijalna pitanja medicinskih profesionalaca", navodi se u saopštenju Ministqarstva zdravlja.

Bonus video: