Beranski gimnazijalci uče kod kuće, ali i debatuju iz kuće

Tokom debata koje su dosad vodili putem Interneta, beranski gimnazijalci diskutovali su o tome da li cilj opravdava sredstvo i da li bi ili ne trebalo uvesti suđenje porotom
2656 pregleda 2 komentar(a)

Crnogorski đaci, usljed epidemije novog koronavirusa, nastavu već mjesec pohađaju putem interneta, a u beranskoj Gimnaziji shvatili su da nema razloga da i druge školske aktivnosti, makar bile i vannastavne, ne presele u internet svijet.

Članovi debatnog kluba Gimnazije “Panto Mališić” od početka krize novog koronavirusa organizovali su već dvije onlajn debate i, kako su kazali “Vijestima”, držaće se toga dok škole ponovo ne otvore vrata.

A ne isključuju ni mogućnosti da i nakon krize sa koronom, debate nekad ne organizuju kao sad, na Internetu.

Debatni klub Gimnazije iz Berana najbolji je u državi - početkom godine osvojili su prvo mjesto u “Mislionici”, TV debatnom takmičenju crnogorskih škola. U normalnim okolnostima, sastaju se dva puta sedmično. Kad je proglašena epidemija, djelovalo je kao da će morati da za neko vrijeme zaustave aktivnosti, ali je profesor Marko Radojević, koji vodi klub, predložio da se okušaju u onlajn debatovanju.

Tokom debata koje su dosad vodili putem Interneta, beranski gimnazijalci diskutovali su o tome da li cilj opravdava sredstvo i da li bi ili ne trebalo uvesti suđenje porotom.

Pobjednika nije bilo, jer su, kažu, zbog činjenice da su uspješno realizovali i učestvovali u debati i na ovaj način - svi pobjednici. Uputili su i predlog kubovima drugih škola da im se priključe i očekuju njihove odgovore.

A utisci o onlajn debati su različiti. Učenica trećeg razreda Bojana Ralević više je naklonjena onoj tradiocionalnoj, u četiri oka.

“Taj vid razmjene mišljenja i argumenata i sučeljavanja stavova pruža ljepši osjećaj i daje više prostora za pokazivanje retoričkih sposobnosti i kreativnosti”, kaže ona. Ipak, dodaje da je onda kada je nemoguće debatu orgaizovati drugačije, onlajn dikusija “takođe veoma efektivna i uspješna”.

“Ovo je bio samo još jedan način da svoje vrijeme provedemo produktivnije, pa dok čekamo odgovor debatnih klubova drugih škola, naš nastavlja sa ovakvim načinom rada. Veoma sam ponosna i srećna jer su učenici prihvatili i ovaj način debatovanja”, kazala je Bojana.

Njen vršnjak Mirko Kuburović podsjeća da je važno i izazovno u uslovima nastalim usljed novog virusa korona, održati kontinuitet obrazovnog procesa. Zahvalan je direktoru škole Sretenu Lutovcu i profesoru istorije Marku Radojeviću na pomoći u vezi sa organizacijom onlajn debate. Za Mirka, i oflajn i onlajn debate imaju svoje prednosti.

“Debata ‘u četiri oka’ je dinamičnija i jednostavnija, ali onlajn debata omogućava debatovanje između ljudi koji su fizički udaljeni, pa tako debatni klub naše škole planira i debate sa drugim debatnim klubovima u Crnoj Gori. Vjerujem da će ovo zaživjeti i nakon epidemije koronavirusa, te da će i druge škole prihvatiti ovaj model ‘debatovanja na daljinu’”, poručuje Mirko.

Debatni klub
Debatni klub(Foto: Printscreen)

Učenica drugog razreda Dina Muratović nije u početku bila sigurna kako će proteći onlajn debatovanje.

“U početku sam bila skeptična u vezi sa tim kako će to izgledati, jer nismo navikli na takav način rada, a i debata, sama po sebi, zahtijeva snalaženje u sekundi, kao i dogovaranja u timu, tako da je bilo izuzetno izazovno. Međutim, kako je debata tekla, atmosfera je bila sve opuštenija i postajalo je zanimljivije. Na kraju, shvatila sam da je ovo savršen način za ovakvu situaciju, i da, dakle, radi. Tako da, predrasuda o tome da se debata mora voditi isključivo na ustaljen način, na kraju i biva samo predrasuda”, poručila je ona.

Maturant Adnan Uković takođe je zadovoljan jer debatni klub nije prestao sa radom ni u danima epidemije.

“Ovo je samo još jedna potvrda da je riječ najjače oružje, u svim vremenima i u svim okolnostima. Svjesni smo da se argumentovani razgovori vode u svim sferama života, a to debata jeste. U cilju očuvanja sposobnosti vođenja argumentovanog dijaloga, naš debatni klub trudi se da funkcioniše i u ovakvim situacijama. Interesovanja ima i za ovaj vid debate, jer mladi uviđaju koliko su bitne retoričke sposobnosti, a debata utiče na njihovo razvijanje. Iako se tek upoznajemo sa ovakvim načinom rada, brojni debatni klubovi su zainteresovani za to da ukrstimo argumente”, kaže on.

Adnan dodaje da su mnoge situacije pokazale koliko je debata koristan predmet.

“Više preferiram debatu uživo, ali je i ovo pristojna zamjena”, kazao je on “Vijestima”, koristeći priliku da sve pozove na odgovorno ponašanje: “Jer nas jedino to može izvesti iz ove situacije. Ostani kod kuće”.

Pored Bojane, Mirka, Dine i Adnana, u onlajn debati su učestvovali i Uroš Lekić, Vasilije Kastratović, Ajla Stanić, Teodora Ivanović, Sandra Đukić, Ksenija Radenović i Nejla Adrović. Onlajn debate učenika beranske Gimnazije možete pratiti na Jutjub kanalu škole.

Bonus video: