Privredna komora obilježava svoj dan

Posebno snažan doprinos intenzivnom ekonomskom prosperitetu Crne Gore, Komora pruža od, kako navode, donošenja novog zakona koji joj daje status institucionalnog partnera Vladi, Skupštini i organima lokalne samouprave
657 pregleda 2 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Privredna komora
Privredna komora, Foto: Privredna komora
Ažurirano: 21.04.2020. 10:16h

Privredna komora Crne Gore, poslovna asocijacija osnovana 1928. godine, danas obilježava 21. april, Dan Privredne komore.

"Riječ je o istorijskom datumu kada su, 1928. godine, uticajni pregaoci formirali Trgovačko-industrijsku komoru, kako bi na organizovan način zastupali interese crnogorske privrede u tadašnjem državnom uređenju", navodi se u saopštenju.

Vizionari poput prvog predsjednika Mića Stijovića, kako su saopštili, postavili su na taj način temelje današnje Privredne komore, institucije koja se kroz različite epohe pozicionirala kao respektabilni, nezaobilazni činilac crnogorske ekonomije i uvažen partner donosiocima razvojnih politika.

"Nesmanjeni zamajac Komori tokom vremena davale su generacije neimara privrednog progresa, koje je povezivala neraskidivim nitima međusobne saradnje", navodi se u saopštenju PKCG.

Posebno snažan doprinos intenzivnom ekonomskom prosperitetu Crne Gore, Komora pruža od, kako navode, donošenja novog zakona koji joj daje status institucionalnog partnera Vladi, Skupštini i organima lokalne samouprave.

"Predlaganjem i unapređivanjem brojnih zakonskih rješenja utiče na stvaranje podsticajnijeg regulatornog okvira za predvidljivije i sigurnije poslovanje, rast profitabilnosti i zaposlenosti. Komora intenzivno promoviše crnogorske kompanije i proizvode, doprinoseći njihovoj boljoj poziciji na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu. Projektima Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi afirmiše kvalitet proizveden u našoj zemlji, a organizacijom sajmova sa njime upoznaje kupce sa različitih podneblja. Na poslovnim forumima i konferencijama koje organizuje, snažno promoviše crnogorsku investicionu destinaciju i povezuje preduzeća sa partnerima iz inostranstva", navode iz PKCG.

"Komora svoj Dan obilježava centralnom svečanošću na kojoj se uručuje njena Nagrada najuspješnijim kompanijama i privrednicima u prethodnoj godini. Žiri za dodjelu Nagrade, koji su činili eminentni privrednici, članovi akademske zajednice i državnih institucija, donio je odluku da laureati za 2019. budu za uspješno poslovanje - Hotelska grupa „Budvanska rivijera" i Mesna industrija „Goranović", za društvenu odgovornost - Crnogorski elektrodistributivni sistem, za inovativnost - MTEL, za unapređenje menadžmenta - Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora kompanije „Voli Trade". Bez obzira na to da li govorimo o pojedincima ili kompanijama, riječ je o predstavnicima istinske poslovne elite Crne Gore i liderima u biznisu čiji rezultati snažno motivišu druge privrednike da slijede njihov primjer. Svečano uručivanje nagrada, koje je odložno zbog pandemijskih okolnosti, biće održano u naknadnom terminu, o kom će javnost biti blagovremeno obaviještena", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: