Crna Gora pala za jedno mjesto na Svjetskom indeksu medijskih sloboda

"Profesionalni mediji i novinari nastavljaju da budu pod pritiskom vlasti, a ključni napadi na novinare nisu riješeni", navodi se, između ostalog, u izvještaju
14474 pregleda 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 21.04.2020. 12:45h

Crna Gora nazadovala je za jedno mjesto po pitanju medijskih sloboda i ove godine našla se na 105. mjestu, pokazuje Indeks medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF).

Podgorica je prošle godine bila na 104. mjestu.

Iz RSF su ocijenili da za godinu dana u Crnoj Gori nije bilo napretka.

"Profesionalni mediji i novinari nastavljaju da budu pod pritiskom vlasti a ključni napadi na novinare nisu riješeni. U maju 2018, istraživačka novinarka Olivera Lakić upucana je u nogu. Kao u mnogim prethodnim fizičkim napadima na novinare, slučaj Lakićeve i dalje je neriješen. Zvaničnici su 2019. javno priznali da će, zbog manjka dokaza, slučaj glavnog i odgovornog urednika lista 'Dan', koji je ubijen 2004. godine, najvjerovatnije ostati neriješen. Transformacija RTCG u javni servis je u potpunosti obustavljena nakon imenovanja novog rukovodstva bliskog vladajućem krugu. Samocenzura nastavlja da bude veliki izazov. Premda je kleveta dekriminalizovana od 2011, više tužbi podnijeto je protiv nezavisnih novinara i medija," navodi se, između ostalog, u obrazloženju RSF koje se tiče Crne Gore.

iz ove organizacije su ukazali i na slučajeve hapšenja novinara.

"Jovo Martinović, nezavisni izvještač optužeb za trgovinu narkoticima, dobio je 18-mjeselnu kaznu u januaru 2019. Međutim, njegovu žalbu prihvatio je Apelacioni sud, koji je naložio ponovno suđenje koje je u toku. Međunarodna zajednica osudila je presudu. Tri novinara uhapšena su zbog sumnje da su počinili prekršaje izazovajući paniku i nemir objavivši lažne vijesti. Profesionalne medijske kuće se suočavaju sa ozbiljnim ekonomskim potepkoćama. Velika većina državnih institucija podržava provladine medije postavljajući reklame u njihovim izdanjima," navodi se u nalazu.

Od zemalja regiona najbolje je plasirana Slovenija (32. mjesto), Bosna i Hercegovina je na 58. a odmah iza nje je Hrvatska (59). Albanija je na 84, Kosovo na 70, Sjeverna Makedonija na 92. a Srbija na 93. poziciji.

Bonus video: