dostavili odgovore savjetu

UP: Policajci ne pokušavaju da zaplaše sveštenike

Iz Uprave policije odgovorili na primjedbe Amfilohija na postupanje graničara prema sveštenstvu i monaštvu MCP-a
5762 pregleda 16 komentar(a)
Sa protesta povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Sa protesta povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Službenici granične policije postupaju zakonito i profesionalno prema svim sveštenim licima koja prelaze državnu granicu, ne vrše neposrednu diskriminaciju po osnovu vjere, niti postoji namjera da se primjenom Zakona o graničnoj kontroli vrši zastrašivanje “sveštenstva i monaštva, kao i brojnih građana na graničnim prelazima”.

To piše u odgovorima iz Uprave policije dostavljenim Savjetu za građansku kontrolu rada policije, na čijem je čelu Aleksandar Saša Zeković.

Policija je Savjetu odgovorila, nakon što se mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije obratio tom tijelu i imao primjedbe na rad službenika granične policije, naročito nakon litija i protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti...

Policija obavještava Savjet da je tim povodom sprovden postupak utvrdivanja okolnosti i činjeničnog stanja i da je utvrđeno da su službenici granične policije, prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu Mitropoiije crnogorsko-primorske, kao i prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu koje iz drugih država dolaze u Crnu Goru, postupaii u skladu sa članom 31 i članom 32 Zakona o graničnoj kontroli.

“Tako je zadržavanje na graničnom prelazu vršeno u skladu sa navedenim zakonskim odredbama, a ne zato što, kako je navedeno u pritužbi, ‘pripadaju Pravoslavnoj crkvi’. Službene radnje koje se preduzimaju prema sveštenim licima spadaju u redovne radnje graničnih provjera, koje nijesu zahtijevale sprovođenje lica i saobraćajnih sredstava u posebne objekte ill prostor gdje bi bio onemogućen vizueini kontakt sa ostalim putnicima koji su se u tom momentu nalazili na graničnom prelazu. U konkretnom slučaju, radnje graničnih provjera su sprovodene na način kojim se poštuje i štiti integritet lica podvrgnutih graničnim provjerama”, navodi se u odgovoru policije.

Oni su kontatovali da je shodno članu 40 Zakona o graničnoj kontroli, svako lice koje namjerava da pređe ili je već prešlo državnu granicu, dužno je da se podvrgne graničnoj provjeri - koja obuhvata provjeru lica, saobraćajnog sredstva i stvari. “Sveštena lica nijesu Zakonom izuzeta od sprovođenja ovih radnji, pa će kao i druga lica koja prelaze državnu granicu biti podvrgnuta graničnim provjerama. U priloženom zapisniku o pretresanju stvari/saobraćajnog sredstva, lica nijesu navela prigovor, što ukazuje da su policijski službenici postupali zakonito”.

Saopštili su da se izvještaji medija o, kako je navedeno u pritužbi - ‘nebivaloj pojavi’, ne mogu koristiti kao dokaz u postupku utvrđivanja osnovanosti pritužbe.

“Uprava policije nije potvrdila navode pritužbe mediju ‘Vijesti’, već je u odgovoru na dostavljena pitanja u bitnom navela: ‘Postoje i posebna pravila graničnih provjera prema određenoj kategoriji lica, koja ne podliježu graničnim provjerama, kao što su predstavnici drugih državnih organa i članovi njihovih delegacija čiji je ulazak u Crnu Goru i izlazak iz Crne Gore najavljen policiji diplomatskim putem. Sveštena lica ne spadaju u kategoriju gore navedenih putnika i nijesu izuzeta od vršenja graničnih provjera. Službenici granične policije koji obavljaju poslove graničnih provjera na graničnim prelazima, u sklopu redovnih poslova i zadataka i shodno Zakonu o graničnoj kontroli, vršili su i pregled motornih vozila u kojima su se nalazila sveštena lica’”.

“U skladu sa navedenim došli smo do zaključka da službenici granične policije postupaju zakonito i profesionalno prema svim sveštenim licima koja prelaze državnu granicu i da ne vrše neposrednu diskriminaciju po osnovu vjere, niti postoji namjera da se primjenom Zakona o graničnoj kontroli vrši zastrašivanje ‘sveštenstva i monaštva, kao i brojnih građana na graničnim prelazima’”, piše u odgovorima UP-a dostavljenim Savjetu.

Preporučujemo za Vas