Brajović: Za tranziciju se treba pažljivo pripremiti

"Preporuka SZO je da se može početi sa tranzicijom ukoliko je dokumentovano da je širenje infekcije pod kontrolom", ističe šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori
4157 pregleda 4 komentar(a)
Brajović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Brajović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Apel generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Gebrejesusa, koji je pozvao zemlje da "zajedno spriječimo tragediju", upućen je i u kontekstu iniciranih konsultacija na globalnom i regionalnom nivou o potrebi relaksiranja režima restriktivnih mjera, pojasnila je šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović.

"Tokom jučerašnje pres konferencije SZO generalni direktor podsjetio je da nam je 'potrebna globalna solidarnost koja je utemeljena na istinskom nacionalnom jedinstvu. Bez ova dva elementa, bez nacionalnog jedinstva i globalne solidarnosti, najgore je pred nama.' Dr Tedros Gebrejesus je pozvao zemlje da “zajedno spriječimo tragediju”. Ovaj apel je upućen i u kontekstu iniciranih konsultacija na globalnom i regionalnom nivou o potrebi relaksiranja režima restriktivnih mjera. Ono što moramo imati na umu jeste da ova tranzicija i obustavljanje restriktivnih mjera ne smije se tumačiti kao kraj pandemije", navodi Brajović.

Za tranziciju se, kako dodaje, treba pažljivo pripremiti i restriktivne mjere postepeno redefinisati, uz pomno praćenje efektivnosti mjera i ponašanja građana.

"Sada je nedvismisleno jasno da okončanje pandemije i kontrola širenja infekcije iziskuje odgovorno ponašanje svakog pojedinca, kao i združeni i kontinuirani napor zajednice i svih sektora u zemlji. Preporuka SZO je da se može početi sa tranzicijom ukoliko je dokumentovano da je širenje infekcije pod kontrolom. Ovo, između ostalog pretpostavlja da zemlje imaju funkcionalne kapacitete da otkriju virus, testiraju suspektne slučajeve, izoluju i liječe oboljele i isprate sve kontakte", zaključuje Brajović.

Bonus video: