Pljevlja: Crveni krst će isporučiti pakete pomoći i brašno, Opština će objaviti predlog mjera pomoći

Crveni Krst Crne Gore od početka krize izazvane koronavirusom veoma je aktivan u ublažavanju njenih posledica tako što svakodnevno pruža pomoć ugroženim građanima, kako u podjeli humanitarne pomoći, obavljanju nabavke za lica kojima je proporučeno da ne napuštaju svoje domove, tako i u pružanju psiho-socijalne podrške
874 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Zbog produženog trajanja mjera koje nameće trenutna epidemiološka situacija, Opštinska organizacija Crvenog krsta uz podršku Opštine Pljevlja, tokom ove sedmice isporučiće 120 paketa pomoći i tri tone brašna najugroženijem stanovništvu na gradskom i seoskom području.

To je dogovoreno na današnjem sastanku predsjednika Opštine Igora Golubovića i sekretara Opštinske organizacije Crvenog krsta u Pljevljima Željka Minića.

Na sastanku su analizirane aktivnosti, planovi i problemi u radu pljevaljskog Crvenog krsta u okviru situacije u Pljevljima koju nameće pandemija novog koronavirusa.

“Iskazano je zadovoljstvo aktivnostima volontera Crvenog Krsta Pljevlja koji su u proteklom periodu uručili preko 540 paketa pomoći najugroženijem stanovništvu sa gradskog i seoskog područja. Pokrenuta je i incijativa koja za cilj u narednom periodu ima i namjensku podršku sugrađanima koji se bave samostalnim djelatnostima čiji rad je onemogućen mjerama Ministarstva zdravlja – taksistima, frizerima i malim privrednicima, koji su se zbog nastalih vanrednih okolnosti našli u teškoj socijalnoj potrebi. Tokom sastanka je upućen apel da se svi oni samostalno ili preko svojih udruženja, do ponedeljka jave Crvenom krstu radi evidentiranja i planaranja pomoći za njih”, stoji u saopštenju Kabineta predsjednika opštine.

Crveni Krst Crne Gore od početka krize izazvane koronavirusom veoma je aktivan u ublažavanju njenih posledica tako što svakodnevno pruža pomoć ugroženim građanima, kako u podjeli humanitarne pomoći, obavljanju nabavke za lica kojima je proporučeno da ne napuštaju svoje domove, tako i u pružanju psiho-socijalne podrške.

Predlog mjera pomoći sljedeće sedmice

Lokalna uprava u Pljevljima tokom sledeće sedmice objaviće predlog mjera pomoći privrednicima i preduzetnicima, kao i ostalim kategorijama stanovništva koji su najviše pogođeni pojavom koronavirusa.

Cilj mjera biće i usklađivanje rada lokalne uprave, javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština Pljevlja radi obavljanja poslova od javnog interesa.

“Za sve mjere koje se budu predložile, a koje zahtijevaju dodatna davanja iz budžeta, nadležni sekretarijati i preduzeća će pripremiti očekivane finansijske uticaje odnosno potrebna davanja budžeta koja će biti predmet predloga rebalansa budžeta”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je da je paket od dvadesetak mjera u fazi pripreme i biće usvojen u skladu sa zakonom.

“Osnovni cilj mjera je da i Opština Pljevlja, u ovoj teškoj situaciji ponese dio tereta sa ciljem pomoći i oporavka gradske ekonomije, likvidnosti i održivosti ustanova i preduzeća čiji je osnivač, te da se preduzetnicima i zaposlenim u malim preduzećima olakša poslovanje i dalji opstanak u obavljanju privredne djelatnosti”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: