Podgorica: Asfalt često “krpe” i na ulicama koje su sanirali

Iz organizacije KOD upozoravaju na to da većina saobraćajnica, godinu ili dvije nakon rokonstrukcije postaju zrele za presvlačenje
4007 pregleda 5 komentar(a)
U toku rekonstrukcija kod Cetinjskog puta, kod Capital plaze, Foto: Savo Prelević
U toku rekonstrukcija kod Cetinjskog puta, kod Capital plaze, Foto: Savo Prelević

Gradska preduzeća pokušavaju da saniraju više bulevara i saobraćajnica u Podgorici, jer, iako je većina njih skoro rekonstruisana, već su se pokazali brojni nedostaci.

Brojni su primjeri za to - krajem prošle godine radnici “Puteva” su po ko zna koji put morali da popravljaju nedostatke na Bulevaru Josipa Broza na Starom aerodromu. Prošle godine se morala popravljati i Cvijetna ulica u istom naselju, iako je ta saobraćajnica dobila novi izgled tek pola godine prije toga, a u tih i u 715 metara puta uloženo preko milion eura.

Struka kaže da kvalitetno odrađeni bulevari, ne mogu da propadnu za tako kratko vrijeme.

Iz organizacije KOD su kazali da većina saobraćajnica, godinu ili dvije nakon asfaltiranja, odnosno završetka radova, postaju zrele za presvlačenje - krpljenje rupa.

Profesor Građevinskog fakulteta Vlado Kapor ranije je naveo da se na novoizgrađenom kolovozu ne smije pojaviti veće oštećenje za 20 godina.

On je rekao da za propadanje saobraćajnice može da se dogodi zbog više razloga, a pojašnjava da to može da bude zbog lošeg projekta i konstrukcije, loše napravljene saobraćajnice, lošeg nadzora ili lošeg održavanja.

Kapor je istakao, da je najčešći razlog to što izvođač radova loše napravi saobraćajnicu ili nadzorni organ investitora loše kontroliše kvalitet izvedenih radova.

“Nadzor mora biti stalan. Nadzorni organ treba da je svaki dan na gradilištu, a ne da se javi svakih sedam ili osam dana, jer ima puno gradilišta, pa ne stigne i slično”, kazao je Kapor.

Glavni grad je nedavno započeo i rekonstrukciju Cetinjskog puta, koja će se odvijati u dvije faze.

Prva faza - dionica duge 650 metara, tvrde u gradskoj administraciji, koštaće 100.000 eura.

Sanacija Cetinjskog puta - dvije desne trake od kružnog toka kod “Capital plaze” do kružnog kod “Delta sitija”, kako su najavili, obuhvatiće između ostalog mašinsko struganje postojećeg asfalta, uklanjanje loše posteljice, ugradnju tamponskog sloja. Nakon toga će u drugoj fazi raditi djelove puta na dionici od skretanja za “Delta siti” do kružnog toka na skretanje prema Nikšiću, a kompletna investicija koštaće 300.000 eura.

Iz Glavnog grada su naveli da je namjera gradske uprave i nadležnih preduzeća da u ovoj godini se realizuje sanacija svih glavnih bulevara, uzimajući u obzir činjenicu da se radi o veoma frekventnim gradskim saobraćajnicama, sa ciljem bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju. Najavili su da je u planu rekonstrukcija Bulevara Ivana Crnojevića, 27. marta, preostalog dijela Bulevara Josipa Broza Tita i drugih.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li se radovi izvode zbog loše odrađenog posla ranije, iz “Puteva” su kazali da se sanacija Cetinjskog puta radi, jer je usljed dugodišnje eksploatacije došlo do pukotina i ulegnuća u asfaltnom kolovozu.

Naveli su da će i ostale saobraćajnice sanirati zbog istog faktora, jer se radi o frekventnim saobraćajnicama.

Bonus video: