MORT: Obilježava se Dan planete Zemlje – čuvajući prirodu čuvamo i sebe!

"Ubrzano širenje korona virusa je ovih dana čitav svijet podsjetilo na prvo i osnovno pravilo ekologije, a to je da je sve povezano sa svim, te da pritisci na životnu sredinu ozbiljno narušavaju ekosisteme, dovode do gubitka biodiverziteta, prekomjerne upotrebe oskudnih resursa, kao i negativnih efekata klimatskih promjena, lošeg kvaliteta vazduha, zagađene vode i zemljišta", navodi se u saopštenju
594 pregleda 1 komentar(a)
Biogradsko jezero, Foto: Shutterstock
Biogradsko jezero, Foto: Shutterstock

Iako tematski posvećen klimatskoj akciji, ovogodišnji jubilarni 50-ti Dan planete Zemlje, karakteriše ogromna globalna neizvjesnost obilježena borbom protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Za razliku od proteklih godina kada smo konkretnim ekološkim akcijama podsjećali koliko svako od nas svakodnevnim aktivnostima, promjenom navika i poboljšanjem ekološke kulture, primjenom održivih obrazaca proizvodnje i potrošnje, doprinosi očuvanju životne sredine, ove godine je jedini način obilježavanja ovog ekološkog datuma slanje poruke da čuvajući milione životinja i biljaka, kao i raznovrsne ekosisteme, čuvamo i 7,6 milijardi stanovnika planete Zemlje", navodi se u sapštenju.

Oni su se podsjetili "značajnih aktivnosti koje je Crna Gora realizovala u periodu od obilježavanja prošlogodišnjeg Dana planete Zemlje".

Kako su kazali, tokom protekle godine proglašena čak tri parka prirode: Ulcinjska solana, Rijeka Zeta i Komovi (za teritoriju opštine Kolašin).

"Ulcinjska solana upisana je i na Listu močvara od međunarodnog značaja-Ramsar listu. Protekla godina bila je i najuspješnija kada je u pitanju uspostavljanje ekološke mreže „Natura 2000“, jer je do kraja 2019. mapirano oko 25 odsto kopnene teritorije i 50 odsto ornitofaune, a podaci su potvrdili bogatstvo i očuvanost biodiverziteta Crne Gore. Uz pomoć Vlade Savezne Republike Njemačke mapirana su staništa Skadarskog jezera, kao važnog močvarnog ekosistema. Pokrenut je i proces upisa prašumskih bukovih kompleksa Nacionalnog parka „Biogradske gore“ na UNESCO Listu svjetske prirodne baštine", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da je napravljen i "značajan iskorak na remedijaciji tri tzv. „crne ekološke tačke“ kontaminirane opasnim industrijskim otpadom. Naš cilj je da te lokacije do kraja ove godine budu transformisane u područja bezbjedna za životnu sredinu. Intenzivno se radilo i na stvaranju uslova za izgradnju infrastrukture u oblasti upravljanja otpadom, sanaciji neuređenih odlagališta i promociji selektivnog odvajanja otpada. Takođe, Ministarstvo održivog razvoja i turizma posvećeno je radilo i na uspostavljanju zakonodavnog i strateškog okvira zaštite životne sredine i dostizanju evropskih ekoloških standarda, kroz blisku i intenzivnu saradnju sa Evropskom komisijom kroz vođenje pregovora u Poglavlju 27", kaže se u saopštenju.

Kako su kazali, ništa od toga ne bi bilo moguće bez aktivnog učešća svih građana Crne Gore, kao i civilnog društva, a posebno kako kažu naučne zajednice.

"Ubrzano širenje korona virusa je ovih dana čitav svijet podsjetilo na prvo i osnovno pravilo ekologije, a to je da je sve povezano sa svim, te da pritisci na životnu sredinu ozbiljno narušavaju ekosisteme, dovode do gubitka biodiverziteta, prekomjerne upotrebe oskudnih resursa, kao i negativnih efekata klimatskih promjena, lošeg kvaliteta vazduha, zagađene vode i zemljišta. Iako globalna pandemija i dalje traje, već je sada evidentno da će nakon nje ekološki zakoni i principi, zaštićena područja, očuvana staništa i populacije vrsta, odnosno ekološka ravnoteža, imati veću i značajniju ulogu u očuvanju globalnog javnog zdravlja i sprečavanju sličnih epidemija zaraznih bolesti", navodi se u saopštenju.

"U duhu atmosfere u kojoj se obilježava ovogodišnji Dan planete Zemlje, i na liniji poštovanja i sprovođenja preventivnih mjera koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo, pozivamo sve građane Crne Gore da budemo solidarni, da djelujemo zajedno, čuvamo svoje i zdravlje drugih, te da odgovornim odnosom prema životnoj sredini zajedno radimo na očuvanju neprocjenjivog prirodnog kapitala. Planeta Zemlja je naš dom, i to jedini dom u kojem ćemo nastaviti da živimo i kada poziv da „ostanemo doma“ bude iza nas. Stoga, čuvajmo prirodu jer time čuvamo zdravlje naše planete i svih nas", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: