Ambasada SR Njemačke i IJZCG zajedno u borbi protiv koronavirusa

Na taj način će biti obezbjeđeno ukupno 960 rtPCR kompleta za testiranje građana Crne Gore. Ovim se na efikasan i solidaran način podržavaju napori Vlade Crne Gore, u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19 i obezbjeđivanja optimalnog medicinskog zbrinjavanja oboljelih od COVIDa-19", navodi se u saopštenju
924 pregleda 3 komentar(a)
Veber, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Veber, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2020. 13:55h

Njemačka Ambasada u Podgorici i Institut za javno zdravlje Crne Gore su zajedno angažovani u cilju suzbijanja širenja koronavirusa (COVID -19), saopšteno je iz Njemačke ambasade.

"Od velikog značaja je da na raspolaganju bude dovoljno testova kako bi se na brz i pouzdan način moglo utvrditi da li su pacijenti sa simptomima karakterističnim za COVID-19 inficirani ovim virusom", kaže se u saopštenju.

S tim u vezi, Ambasada je, kako saopštavaju, stavila 10.000 eura na raspolaganje iz svog projektnog fonda kako bi se nabavili kompleti za testiranje na COVID -19, a dodatni iznos od 7.950,- eura će obezbijediti Institut za javno zdravlje.

"Na taj način će biti obezbjeđeno ukupno 960 rtPCR kompleta za testiranje građana Crne Gore. Ovim se na efikasan i solidaran način podržavaju napori Vlade Crne Gore, u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19 i obezbjeđivanja optimalnog medicinskog zbrinjavanja oboljelih od COVIDa-19", navodi se u saopštenju.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber, kazao je da će Njemačka na solidaran način nastaviti da podržava Crnu Goru.

„Njemačka se u borbi protiv koronavirusa zalaže za solidarnost, jedinstvo i međunarodnu saradnju, posebno u okviru Evropske unije, kao i sa zemljama Zapadnog Balkana i Crnom Gorom. Iz tog razloga će Njemačka i dalje biti angažovana i na solidaran način podržavati Crnu Goru u borbi protiv pandemije koronavirusa i prevazilaženju njenih posljedica, kako na bilateralnom nivou tako i u okviru Evropske unije. Solidarnost i jedinstvo su upravo sada neophodni i granice ne smiju predstavljati prepreku za pomoć“, kazao je on.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, zahvalio je na vrijednoj pomoći kroz projekat unaprijeđenja testiranja na novi koronavirus.

„U ovim teškim vremenima, u kojima su sve države svijeta suočavaju sa jednim od najvećih izazova u modernoj istoriji, jako nam je drago da prijateljstvo i duh solidarnosti ne poznaju granice. Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, kroz svoje aktivnosti, i kroz solidarnost njemačkog naroda i Evropske unije, još jednom je potvrdila prijateljske odnose između dvije zemlje sa ciljem pružanja podrške crnogorskim građanima i institucijama. Sa ovim projektnim sredstvima omogućićemo testiranje još većeg broja građana te na taj način nastaviti aktivnosti u cilju otkrivanja i i suzbijanja daljeg širenja infekcije“, kazao je on, navodi se u saopštenju.

Ova donacija je, kako saopštavaju, nije jedini primjer Njemačke solidarnosti.

"Crna Gora i Njemačka su zajedno u okviru nekoliko letova avio prevoznika Montenegro Airlines-a omogućili crnogorskim i njemačkim državljanima, ali i državljanima drugih EU država, uprkos uvedenim putnim ograničenjima, povratak u njihove domove. Pored toga, Njemačka je kroz svoju organizaciju „Help e.V“ i uz podršku Ambasade već uputila pakete pomoći ranjivim grupama koje su posebno pogođene ovom krizom, te podržala školsku nastavu na daljinu koja je uspostavljena zbog zatvaranja škola. Zaštitne maske, respiratori, sredstva za dezinfekciju su sada svima potrebni - zato je veoma dobra odluka Evropske unije da zemlje Zapadnog Balkana izuzme iz restrikcija izvoza medicinske opreme. Ugovorom od 3 miliona evra za hitne potrebe i paketom podrške od 50 miliona evra za Crnu Goru, koji je sa Vladom Crne Gore potpisao šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori prošle sedmice, Evropska unija i njene članice su preuzele odgovornost i pokazale solidarnost sa Crnom Gorom koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji", zaključeno je u saopštenju ambasade Njemačke.

Bonus video: