CKB i Podgorička banka: Savjeti za bezbjedno korišćenje elektronskih kanala

"Korisnici usluga elektronskog i mobilnog bankarstva širom svijeta najčešće dobijaju maliciozan e-mail sa instrukcijama za aktivaciju naloga, promjenu lozinke ili ažuriranje korisničkih podataka. Nekoliko korisnika CKB GO usluge dobili su e-mail slične sadržine sa informacijom da je potrebno da produže svoj nalog klikom na link koji je poslat unutar ove lažne e-mail poruke", kaže se u saopštenju
1692 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 22.04.2020. 15:20h

Imajući u vidu osjetan porast hakerskih aktivnosti od početka pandemije virusa korona, pri čemu su meta dominantno korisnici digitalnih usluga, Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka (PDB), članice OTP Grupe, savjetuju klijentima da budu oprezniji prilikom korišćenja svojih podataka na internetu, saopšteno je iz CKB-a.

"Korisnici usluga elektronskog i mobilnog bankarstva širom svijeta najčešće dobijaju maliciozan e-mail sa instrukcijama za aktivaciju naloga, promjenu lozinke ili ažuriranje korisničkih podataka. Nekoliko korisnika CKB GO usluge dobili su e-mail slične sadržine sa informacijom da je potrebno da produže svoj nalog klikom na link koji je poslat unutar ove lažne e-mail poruke", kaže se u saopštenju.

Oni su upozorili korisnike da ne reaguju na ove lažne e-mail poruke ako ih slučajno dobiju.

"Banke nikada od svojih klijenata ne bi tražile preduzimanje bilo kog načina identifikacije putem e-mail-a, SMS-a ili telefona", pojašnjavaju oni.

Oni su objasnili da slučaju da je neko od klijenata ipak odgovorio na ovakav e-mail, potrebno je da kontaktira Call Centar na broj telefona 19894 (CKB) ili 19900 (PDB).

"Nakon poziva Call centru, molimo da lažnog pošiljaoca prijavite i Nacionalnom timu za odgovor na računarske incidente www.cirt.me, kao i Agenciji za zaštitu ličnih podataka", navodi se u saopštenju.

Bonus video: