NVO Ozon: Zaštititi mještane od napada pasa lutalica

Direktor Ozona Aleksandar Perović kazao je da je neophodo omogućiti građanima bezbjednu životnu sredinu i život bez straha od napada napuštenih pasa
1715 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Ekološki pokret Ozon pozvao je nadležne u Opštini Nikšić da hitno zaštite mještane, posebno u prigradskim naseljima Gvozdenice i Ozrinići, od napada agresivnih pasa lutalica.

Direktor Ozona Aleksandar Perović kazao je da je neophodo omogućiti građanima bezbjednu životnu sredinu i život bez straha od napada napuštenih pasa.

Kako je naveo, sa napuštenim psima treba postupati shodno važećim zakonima, naročito tokom kriznog perioda epidemije korona virusa.

„Zbog realne opasnosti da će, usljed nedostatka hrane, doći do povećanja agresivnosti, naročito kada su u čoporu, pa se mogu intezivirati napadi na ljude, stoku i živinu”, pojasnio je Perović.

Prema njegovim riječima, Ozon je prethodne sedmice imao više poziva mještana da im se pomogne, jer čopori upadaju u njihova dvorišta i živinarnike i ostavljaju pustoš, a situaciju u tim naseljima dodatno usložnjavaju brojne divlje deponije u koritu i okolini rijeke Gračanice, gdje psi borave tražeći hranu.

Perović je u obraćanju predsjedniku Opštine, Veselinu Grboviću, naveo da su očekivali da će lokalna uprava, imajući u vidu situaciju izazvanu koronavirusom, prepoznati da će, usljed nedostatka hrane zbog smanjenih aktivnosti na divljim deponijama, doći do agresivnijeg ponašanja ionako agresivnih napuštenih pasa na prostoru gdje žive mještani koji se bave stočarstvom i poljoprivredom.

Iz te ekološke organizacije su saopštili da su ih građani obavijestili da su više puta pokušavali da stupe u komunikaciju sa lokalnom samoupravom, kao nadležnom za tu problematiku, a obraćali su se i drugim institucijama.

Perović je istakao da se problem napuštenih pasa ne smije riješiti ubijanjem ili trovanjem životinja, ali da se mora hitno riješiti kako ne bi došlo i do ljudskih žrtava.

I iz organizacije Korina animals saopštili su da se ništa nije promijenilo na rješavanju tog evidentnog problema u Nikšiću, iako je prije više od četiri godine osnovano sklonište za napuštene životinje.

Oni su podsjetili da su tri velike organizacije iz Britanije, Švajcarske i SAD angažovane u Nikšiću da bi pomogle u rješavanju problema napuštenih pasa i mačaka.

„Ali uporno nailaze na zatvorena vrata nadležnih u lokalnoj vlasti, dok bi drugi gradovi u Crnoj Gori odmah iskoristili takvu mogućnost”, saopšteno je iz te organizacije.

Bonus video: