KOMPANIJA "WTE DESALINIZACIJA MORSKE VODE" UPUTILA OPOMENU

Budva: Njemci ponovo tuže, Carević ne da ni cent

Opštini u jeku pandemije stigla opomena pred utuženje kompanije “WTE desalinizacija morske vode” da plate 2,7 miliona eura. Odmah obaviješteno i Specijalno državno tužilaštvo
6973 pregleda 4 komentar(a)
Postrojenje za preradu morske vode, Foto: Boris Pejović
Postrojenje za preradu morske vode, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.04.2020. 20:29h

Njemačka kompanija “WTE desalinizacija morske vode“ uputila je opomenu pred utuženje Opštini Budva da joj isplati 2,7 miliona eura na ime ugovora o izgradnji postrojenja za desalinizaciju morske vode na rtu Zavala. Odmah nakon toga, predsjednik Opštine Marko Carević obavijestio je Specijalno državno tužilaštvo da njemačka kompanija, sestra firme koja gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, sada pokušava da od Opštine iznudi milionsku sumu na osnovu još jednog projekta iza kojeg stoji organizovana kriminalna grupa.

On je Njemcima poručio da im neće uplatiti ni cent.

Dvije povezane kompanije - WTE, jedna koja je gazdovala postrojenjem za osmozu na Zavali, a druga kolektorom u Vještici, kako tvrdi budvanska vlast, praktično stoje iz najvećih korupcionaških projekta koji se povezuju sa kriminalnom grupom Svetozara Marovića.

Jedan od predmeta korupcionaških afera: Osmoza
Jedan od predmeta korupcionaških afera: Osmoza(Foto: Vuk Lajović)

Najnoviji zahtjev “WTE desalinazacija morske vode” došao je početkom aprila, i u njemu se navodi da će Opština biti utužena ukoliko u roku od osam dana ne isplati milionsko potraživanje.

“Obraćamo vam se povodom neizmirenih potraživanja koje “WTE desalinizacija morske vode” ima prema Opštini Budva. Kao što vam je poznato, 10. jula 2014. Opština Budva, Vodovod i kanlizacija Budva i DOO za konslating i menadžment “Mediteran WTE“ Budva su zaključile sporazum o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa projektom desalinizacije. Sporazum je potpisan uz saglasnost “WTE Wassertechnik GMBH”. Odredbom člana 6 Sporazuma, ugovorene strane su se saglasile da će potraživanja “WTE desalinizacije morske vode” snositi Opština. Ukupna obaveza Opštine Budva prema “WTE desalinizacija morske vode” na današnji dan iznosi ukupno 2.712.855 eura, što se uvećava za pripadajuću zeteznu kamatu“, navodi se u dopisu inostrane komapanije u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Administracija na čijem je čelu Marko Carević ekspresno je preko advokatske kancelarije Vladana S. Bojića odgovorila Njemcima.

“Potraživanje iz vašeg zahtjeva podvrgnuto je istrazi Specijalnog tužilaštva. Navedeni postupak se vodi pošto su u radnjama više pravnih lica i odgovornih osoba u njima, prvenstveno vašeg privrednog društva i ranijeg rukovodstva Opštine Budva s drugim povezanim preduzećima sublimiše više ozbiljnih, ali i krajnje osnovanih sumnji da su počinjena krivična djela iz nadležnosti SDT. Opština Budva odbija da plati i cent potraživanja ‘zaraženog inkriminacijama’ ma od koga one dolazile i na ma koji način ta potraživanja proističu iz nezakonitih radnji. Zato vaš zahtjev i opomenu sa indignacijom odbacujemo“, navodi se u odgovoru Opštine, koji potpisuje Advokatsko ortačko društvo “Lustitia”, Vladana S. Bojića.

Oni poručuju Njemcima da žela da “suptilnim“ putem probaju da izvuku novac “iz pravnih poslova kontaminiranim nizom inkriminacija”.

“Zato vas obavještavamo da ćemo i ovaj odgovor i vaš zahtjev dostaviti SDT. To činimo radi zaokruženja evidentno dubioznog poduhvata koji nastavljate, uprkos dubokih inkriminacija i nastojite da ih realizujete jako nepošteno prije krivičnog epiloga, koristeći vanrednu situaciju i pandemiju koja je obuzela svijet i Crnu Goru“, navodi se u odogovoru Opštine njemačkoj kompaniji.

Opština Budva i gradski Vodovod utužila je prije dvije i pod godine Privrednom sudu “WTE desalinizacija morske vode“, da je prinudnim putem sa opštinskog računa naplatila 379.937 eura, a oko 110 hiljada eura sa računa Vodvoda, bez pravnog osnova i zloupotrebom mjenice kao sredstva obezbjeđenja. Ujedno je cijeli slučaj prijavljen i Specijalnom tužilaštvu, smatrajući da je njemačka kompanija zloupotrijebila mjenice, koje nijesu validne.

Od kolektora bi da naplate još 66 miliona

Opština Budva je krajem janura preuzela postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima, nakon što ga je njemačka kompanija “WTE otpadne vode“ napustila. Njemci su aktivirali državnu garanciju od 29,3 miliona eura, te zatražili od lokalne uprave i naplatu garancije od 66 miliona eura. Carević je tada cijeli slučaj prijavio istražiteljima SDT navodeći da je riječ o sumnjivoj garanciji, koju je potpisao bivši gradonačelnik Rajko Kuljača, bez saglanosti Skupštine opštine i države, a dokumenta nema ni u arhivi lokalne uprave.

Inostrana kompanija zaprijetila je da će međunarodnom arbitražom u Ženevi naplatiti milionsko potraživanje.

I dalje enigma u vezi sa tim ko stoji iza španskog fotografa

Projekat desalinizacije odavno se nalazi pod lupom tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, a budvanske Demokrate godinama unazad pozivaju Katnića da ispita kakva je uloga poznatog svjetskog fotografa Španca Rubena Salgada Eskudera u korupcionaškoj aferi. Eksudero je osnivač “Mediteran WTE,” firme koja je nakon Njemaca vodila projekat.

Kako se fotograf obreo u Budvi: Eskudero
Kako se fotograf obreo u Budvi: Eskudero(Foto: Baomoi.com)

“Sa nestrpljenjem očekujemo vijest da li je i kada saslušan glavnoosumnjičeni u ovoj aferi, Ruben Salgado Eskudero, koji je, pored finansija, bio i umjetnički guru budvanskoj kriminalnoj grupi“, nedavno je pozvao lider budvanskih demokrata Mijomir Pejović Katnićev tim. Pejović je tada kazao da je Eskudero misteriozno došao i na isti način napustio Budvu.

“Upućujem istražitelje Specijalnog državnog tužilaštva da obrate paznju na njegove domaćine u Budvi, čije je prostorije za svoj rad i koristio. Previše je neobavljenog posla u Budvi ostalo za SDT i tražim od njih da ovaj predmet stave među prioritetne kad je Budva u pitanju“, naglasio je Pejović.