Kad se otvore granice, ko i dođe - traži mir

Konsultantska kompanija “Blue Rock Consulting” ispitivala stavove turista iz Austrije u periodu pandemije. Crna Gora tek sedma destinacija po izboru
24714 pregleda 17 komentar(a)
Turisti iz Austrije traže mirne destinacije gdje im se novac vraća u slučaju otkazivanja: Budva (arhiva), Foto: Luka ZekoviĆ
Turisti iz Austrije traže mirne destinacije gdje im se novac vraća u slučaju otkazivanja: Budva (arhiva), Foto: Luka ZekoviĆ

Na godišnji odmor van zemlje išlo bi 47 odsto Austrijanaca ako se popravi situacija sa epidemijom virusa korona, od čega bi tri odsto došlo u Crnu Goru, pokazuje istraživanje međunarodne konsultantske kompanije “Blue Rock Consulting”.

Zbog situacijom sa epidemijom uopšte o odmoru ne razmišlja 13 odsto, dok 40 odsto ne zna ili će o odmoru odlučiti kasnije. Većina onih koji su već sada sigurni da neće ići na odmor smatraju da se kriza s virusom korona neće završiti prije ljeta i da im je veći osjećaj sigurnosti ako ostanu kod kuće.

Dio istraživanja konsultantske kuće
Dio istraživanja konsultantske kuće(Foto: Bluerock)

Crnu Goru posjeti oko 25 hiljada turista iz Austrije, što je oko jedan odsto ukupnog broja, tako da može biti reper za stavove prosječnog turiste iz Evropske unije odakle dolazi trećina ukupnog broja. Austrija je jedna od zemalja koja se najbrže oporavlja od epidemije i već ima tri puta više oporavljenih nego aktivnih oboljelih od koronavirusa, zbog čega je počela sa ukidanjem pojedinih mjera.

U analizi “Blue Rock Consultinga” navedeno je da je borba sa pandemijom i njenim posljedicama vrlo neizvjesna, da je turizam najviše pogođen, kao i da će na oporavak uticati više faktora.

Od ukupnog turističkog prometa, koji čini oko 25 odsto crnogorskog BDP-a, strani turisti ostvare 95 odsto. Ključni faktori koji će uticati na to da li će uopšte i u kojem obimu biti ljetnje turističke sezone zavisiće od - trajanja epidemije u Crnoj Gori, trajanja pandemije na emitivnim tržištima odakle dolaze gosti, otvaranja granica i uspostavljanja putničkog prevoza, razmjera ekonomske krize i ponašanja potrošača, odnosno od njihove odluke o putovanjima.

“Uočavanje promjena na pojedinom emitivnom tržištu i periodično praćenje promjene raspoloženja potrošača, neki su od najvažnijih alata kojima trenutno paralizovane destinacije, odnosno turističke zajednice, agencije i hotelijeri, trebaju pridavati veći značaj i iskoristiti činjenice i nalaze istraživanja za bolju pripremu oporavka, odnosno minimiziranje gubitaka. Strukturiranjem što tačnijih scenarija, pripremom i pravovremenim poduzimanjem adekvatnih aktivnosti, moguće je minimiziranje gubitaka”, navodeno je u istraživanju.

Od broja anketiranih 24 odsto je kazala da je ima rezervacije za ljetnji odmor, a još 34 odsto da ih nema ali da gleda ponude. Nema rezervacije niti gleda ponude 29 odsto ispitanika, a 14 odsto je sigurno da neće ići na ljetnji odmor.

Dio odmora van Austrije provelo bi 66 odsto ispitanika. Među zemljama koje ove godine dolaze u obzir za ljetni odmor, Crna Gora je na sedmom mjestu.

Najveći broj Austrijanaca bi išlo u Hrvatsku - 27 odsto, Grčku 19 i Italiju 17 odsto. Zatim slijede Španija sa 12, Turska 9, Francuska pet odsto, dok je Crnu Goru kao izbor navelo tri odsto ispitanika.

Dio istraživanja
Dio istraživanja(Foto: Bluerock)

Najvažnija karakteristika za izbor destinacije za ovogodišnji ljetni odmor su manje gužve, manje mjesto ili ostrvo. Na drugom mjestu su destinacije na koje mogu poći automobilom, a na trećem su najpovoljnije ponude. Važan razlog pri izboru destinacije je i mogućnost povrata uplaćenog iznosa u slučaju otkazivanja. Na posljednjom mjestu su smještaj visoke kategorije i “all inclusive” ponuda.

Prilagoditi ponude jer će mnogi birati u “posljednji minut”

Prema optimističnom scenariju, broj putovanja iz Austrije će biti smanjen za 13 odsto, a prema konzervativnom scenariju za 31 odsto. Oni koji bi da idu na odmor naveli su da će biti kraći nego inače, za prosječno 14 odsto.

“S obzirom da 34% svih ispitanika prati ponude, i da je Crna Gora zadnji potencijalni izbor u konkurenciji Hrvatske, Grčke, Italije, Španije, Turske i Francuske, postoji mogućnost da se dio neodlučnih odluči baš za Crnu Goru, ali trenutno ne razrađujemo krajnje negativne scenarije koji mogu biti mnogo gori od dva navedena”, piše u analizi.

Rezultati istraživanja, kako su naveli, ukazuju da bi se pod pretpostavkom popravljanja situacije s pandemijom i otvaranja granica, ipak moglo računati na Austriju kao jedno od emitivnih tržišta.

“Neodlučni turisti su u poziciji čekanja i veliki dio odluka o rezervaciji se očekuje tek nakon dva mjeseca. ‘Last minute’ destinacije, ako budu spremne mogle bi računati na austrijske turiste, ali u značajno manjem broju i uz još niže cijene”, naveden je jedan od glavnih zaključaka istraživanja. Iz “Blue Rock Consultinga” navode da su najznačajnije hotelske kompanije u Evropi i svijetu aktivnosti prilagodile za predstojeće scenarije.

“No neki kasne i tek ih čeka težak posao. S druge strane, javni sektor treba pružiti podršku svima, velikim preduzećima koja su do sada bili predvodnici, a posebno malim i srednjim poduzećima u cijelom turističkom lancu vrijednosti. Nadamo se da će ova naša mala inicijativa biti podsticaj za sveobuhvatna istraživanja i analize ključnih emitivnih tržišta i to na dvonedjeljnoj osnovi uz izvještavanje svih sudionika u realnom vremenu, a sve u cilju pravovremenog definiranja konkretnih mjera”, navedeno je u analizi.

Bonus video: