Za svakog Budvanina po maska

Rok isporuke maski budvanskim vlastima je tri dana od dana zaključenja ugovora, a isporučuje ih firma "VD commerc"
21571 pregleda 19 komentar(a)
Doprinos očuvanja zdravlja Budvana, Foto: Savo Prelević
Doprinos očuvanja zdravlja Budvana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.04.2020. 09:39h

Iako je još rano govoriti koje mjere bi mogle biti ukinute među posljednjima, na jučerašnjoj konferenciji za medije nagoviješteno je da bi posljednje usvojene mjere, koje se smatraju najrigoroznijima, mogle da budu ublažene među prvima, te da se zasada ne razmišlja o puštanju međugradskog saobraćaja.

Od novog koronavirusa juče se oporavilo još 15 pacijenata, dok su novopozitivna dva pacijenta u Budvi i Nikšiću, koji su porodični kontakti ranije potvrđenih slučaja.

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica kazala je da je juče među 88 analiziranih uzoraka i 15 uzastopnih negativnih nalaza, pa se ti pacijenti smatraju oporavljenim. Riječ je, kako je pojasnila, o 10 osoba iz Podgorice, tri iz Nikšića i dvije iz Danilovgrada.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra (KC) Nemanja Radojević rekao je da je na bolničkom liječenju u toj ustanovi 17 pacijenata, od kojih troje na intenzivnoj njezi koji se smatraju životno ugroženim. Saopštio je da su dva pacijenta na respiratoru. Radojević je kazao da je u barskoj bolnici hospitalizovano sedmoro, beranskoj jedan i nikišićkoj četiri pacijenta.

Iz IJZ su sinoć upozorili da “slike sa podgoričkih ulica samo ukazuju da očigledno nismo dovoljno naučili. A tako je lako: distanca, higijena, izbjegavanje kontakta.”

Lokalna vlast obezbjeđuje zaštitu za građane Budve

Opština Budva osigurala je zaštitne maske za svoje građane.

“U cilju otklanjanja opasnosti od ugrožavanja zdravlja i života građana izazvanih koronavirusom i proglašenjem epidemije u Crnoj Gori, a umjući u vidu da na tržištu postoje određene vrste roba koje su deficitarne (zaštitne maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju) i do kojih naši sugrađani ne mogu doći, posebno cijeneći ekonomski momenat, Opština Budva odlučila je da za potrebe svih građana koji žive i borave na teritoriji opštine Budva nabavi određenu količinu zaštitnih maski i podijeli građanima kako bi doprinijela očuvanju njihovog zdravlja i spriječila dalje širenje virusa“, navodi se u obrazloženju koje potpisuje gradonačelnik Marko Carević.

Ugovor za zaštitne maske, vrijedne 11.235 eura, potpisan je sa podgoričkim “VD commercom”.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o oko 15.000 maski, a Budva ima oko 13.500 stanovnika.

Rok isporuke maski je tri dana od dana zaključenja ugovora, a moraju biti isporučene u službene prostorije zgrade Opštine.

Građani ostalih opština mogu kupiti masku u državnim apotekama “Montefarma” i to za 0,51 euro.

I dalje nejasno zašto i kako je dozvoljeno putovanje

Nadležni ni juče nisu objasnili zašto se Tuzi, Podgorica i Danilovgrad tretiraju kao jedna cjelina pa je moguće putovanje iz jedne u drugu, a isto to nije dozvoljeno ostalim opštinama.

Ni Vlada, ali ni Medenica, nijesu odgovorili zašto se mjera odnosi na ove opštine, a ne na primjer i za Andrijevicu i Berane. Medenica je kazala da su Podgorica, Danilovgrad, Tuzi i Cetinje pod nadzorom nadležne higijensko-epidemiološke službe IJZ, te da su epidemiolozi oni ti koji su u kontaktu sa ljekarima i oboljelima sa tih teritorija, zaduženi za četiri opštine.

Međutim, nejasno je zašto se ova mjera odnosi baš na Tuzi, Podgoricu i Danilovgrad, jer u Crnoj Gori postoje i druge opštine koje nemaju epidemiološku službu na svojoj teritoriji, pa im se ne dozvoljava putovanje u druge gradove. Medenica je kazala da zasada ne planiraju ukidanje zabrane međugradskog saobraćaja.

Upitana kakav je plan za popuštanje mjera i koje bi među posljednjima mogle da budu ublažene ili ukinute, Medenica je kazala da će to zavisiti od epidemiološke situacije.

Radojević je kazao da se mjere ukidaju po principu tranzicije: “U principu, vrlo teško je odgovoriti na to pitanje u ovom trenutku, ali mjere se najčešće ukidaju ali ne po principu neposrednog ukidanja, već se to zove tranzicija ka nekom normalnom periodu, i to obrnutim redom od toga kako su mjere uvođene, jer se smatra da su najrigoroznije uvedene na kraju, pa samim tim će one biti popuštene među prvima. Ali, to opet zavisi od neposrednog stanja na terenu o čemu će IJZ sigurno voditi računa”, odgovorio je Radojević.

Liječenje krvnom plazmom, remdesivirom i interferonom Radojević je juče kazao da se u KC na dnevnom nivou razmatraju terapijski modaliteti, a trenutno je veoma aktivno i liječenje krvnom plazmom.

To je, pojasnio je, potpuno novi trend prisutan u drugim zemljama, iako niko još nije krenuo u aktivno sprovođenje tog modaliteta.

On je istakao da je u razmatranju i da se lijek remdesivir, koji moguće da pokazuje neke pozitivne rezultate u liječenju kovida-19, primjenjuje u liječenju pacijenata. Kazao je da su u saradnji sa Agencijom za ljekove već krenuli u nabavku tog lijeka za tačno određene pacijente.

“Planiramo uključivanje u studiju Svjetske zdravstvene organizacije, koja bi podrazumijevala liječenje teških pacijenata sa remdesivirom i interferonom”, istakao je Radojević.

Pojasnio je i da je više od 300 pacijenata razgovaralo sa devet specijalista i subspecijalista putem linije 1622 i da bi u narednim danima trebalo da osposobe Call centar kako bi bilo što manje nerealizovanih poziva.

Radojević je odgovorio i da se svi resursi spremaju za najpesimističniji scenario, odnosno masovno obolijevanje, ali da su spremni i za drugi talas obolijevanja do realnih granica koje zdravstveni sistem može izdržati.

Riječ je, kako je kazao Radojević, o 20 puta većem broju oboljelih u odnosu na trenutno stanje.

Bolnicama stižu agregati

Fond za zdravstveno osiguranje daće oko 343.500 eura za nabavku agregata za potrebe sedam bolnica širom Crne Gore.

“Zbog trenutnih dešavanja vezanih za pojavu i širenje infekcije novim sojem koronavirusa, a imući u vidu odluku Kriznog medicinskog štaba o organizaciji rada zdravstvenih ustanova u vanrednim okolnostima, potrebno izvršiti hitnu nabavku dizel elektroagregata za potrebe opštih bolnica u Baru, Beranama, Cetinju, Kotoru i Nikšiću, te specijalnih bolnica u Risnu i Brezoviku”, navodi se u obrazloženju hitne nabavke koju potpisuje direktor Fonda Sead Čirgić.

Njima će biti isporučeno sedam „Caterpillarovih“ agregata raznih modela, koje će isporučiti podgorički „Simes inženjering“.

Najveći dio novca odnosi se na nabavku agregata a dio od oko 80.000 na potrebne građevinske radove, njihovu montažu i puštanje u rad.

Pomoć Švajcarske za 4.000 najugroženijih porodica

Vlada Švajcarske je opredijelila podršku Crnoj Gori u ukupnoj vrijednosti od skoro 190.000 eura, koja će preko Crvenog krsta Crne Gore (CKCG) biti usmjerena za pružanje podrške socijalno najugroženijim stanovnicima, pogođenim posljedicama koronavirusa.

“Projektom je obuhvaćeno ukupno 4.000 najugroženijih porodica iz svih crnogorskih opština, koje će, posredstvom opštinskih organizacija Crvenog krsta, dobiti pomoć u vidu osnovnih prehrambenih i higijenskih artikala”, saopšteno je iz CKCG.

Njemačka Ambasada u Podgorici doniraće 10.000 eura iz svog projektnog fonda kako bi se u Crnoj Gori nabavili kompleti za testiranje na kovid-19, a dodatnih 7,95 hiljada eura obezbijediće Institut za javno zdravlje (IJZ).

“Njemačka Ambasada u Podgorici i IJZ su zajedno angažovani u cilju suzbijanja širenja koronavirusa”, kaže se u zajedničkom saopštenju.

Hiles Beshor Pluh: I Holandija i NATO uz Crnu Goru

U Podgoricu juče je stiglo 762.000 maski, 455.000 rukavica, 5.000 test setova, 2.800 kompleta zaštitne odeće, 1.800 zaštitnih naočara, 450 toplomjera i 20 štitnika za lice, koje je Crna Gora kupila od Kine.

Oprema je stigla uz pomoć Vlade Holandije.

Holandski ambasador Hiles Beshor Pluh kazao je da su na taj način željeli da pokažu da su Holandija i NATO uz Crnu Goru.

Hiles Beshor Pluh
Hiles Beshor Pluh(Foto: Zoran Petrović)

“Multilateralne organizacije kao što je NATO su za vladu Holandije ključne u borbi protiv globalne zdravstvene krize izazvane virusom kovid-19 i njenih dugoročnih posljedica. NATO je kamen-temeljac holandske bezbjednosne politike preko 70 godina. Crna Gora je važan NATO partner i mi želimo da joj pomognemo. Ovim gestom želimo da pokažemo stanovnicima Crne Gore da je NATO tu za njih i u teškim vremenima, i da samo delujući zajedno možemo pobijediti virus. Pomoć partnerima u nevolji u ovom trenutku će ojačati Alijansu na duge staze”, kazao je za “Vijesti” Beshor Pluh. Ovu podršku Crna Gora je osigurala preko NATO Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Radulović zahvalio se na “solidarnosti koja dolazi u najvažnijem trenutku i vjerovatno na najvažnijoj temi, jer je riječ o zdravlju i životu građana Crne Gore”.

Dodao je da se uskoro očekuje još jedan avion koji će finansirati Holandija.

Iz NATO je sinoć precizirano da “druga isporuka medicinskog materijala u Crnu Goru, a koju finansira Holandija, očekuje se da bude organizovana početkom maja”.

Prebili vlasnika radnje?

Policija u Podgorici je lišila slobode pet lica koja su kršila više mjera za suzbijanje širenja koronavirusa i pri tom počinila i krivično djelo nasilničko ponašanje.

Uhapšeni su Stevan Milić (27), Danilo Milić (25), Ivan Globarević (25), Pavle Pejić (27) i Veljko Uskoković (22) zbog sumnje da su u selu Kržanja napali vlasnika jedne tamošnje prodavnice i još jednu osobu koja je bila unutra, a potom polomili inventar.

Na teret im se stavlja da su počinili krivična djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i nasilničko ponašanje.

“Policija je po saznanju za ovaj događaja locirala i lišila slobode svih pet lica”, saopšteno je iz Uprave policije.

Objasnili su da je i ulcinjska policija podnijela krivične prijave protiv tri lica, od kojih su dva bezbjednosno interesantna - zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“Policija je lišila slobode bezbjednosno interesantna lica N. S. (29) i M. S. (26) koji su prekršili mjeru zabrane prisustva i okupljanja na javnom mjestu više od jednog lica.

Zbog okupljanja u objektu stanovanja osoba koje nisu članovi istog kućnog domaćinstva krivična prijava je podnijeta protiv K. A. (19). On je zatečen sa još četiri lica u jednoj kućici na Adi Bojani”. Inspektori su u Baru, u akciji “Potvrda”, kontrolisali potvrde za dozvoljeno kretanje automobilima u međugradskom saobraćaju.

“Podnijete su dvije krivične prijave protiv četiri fizička lica zbog sumnje da su izvršili šest krivičnih djela. Osim toga, provjerama koje su izvršene obuhvaćena su i dva privredna subjekta D.O.O. ‘Storymont’ i ‘Edeks gradnja’. Krivična prijava je podnijeta protiv A. D. (38) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave. Protiv D. P. (49), koja je izvršna direktorica građevinskog preduzeća D.O.O. ‘Storymont’ iz Bara, takođe je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično djelo falsifikovanje isprave... Krivične prijave su podnijete i protiv P. O. (41) i H. L. (56) zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, kao i krivično djelo falsifikovanje isprava”, kazali su iz UP.

Oni su istakli da su službenici Centra bezbjednosti Nikšić, sa pripadajućim stanicama policije Plužine i Šavnik od početka primjene mjera o sprečavanju širenja koronavirusa, podnijeli krivične prijave protiv 164 osobe zbog kršenja mjera, a da je od njih 14 iz strukture bezbjednosno interesantnih.

U noći između utorka i srijede podnijeto je 12 prijava protiv onih koji su kršili mjeru zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 23 do 5 časova.

Sedam osoba uhapšeno je u Podgorici, po dvoje u Budvi i Rožajama i jedna u Plavu.

Bonus video: