Uništeno skoro 4.000 kilograma svinjetine

“Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranjen je uvoz ukupno 134.962 kilograma proizvoda - šest pošiljki mandarina, dvije pošiljke krastavaca, pošiljka paprika, jabuka, brašna...”, stoji u izvještaju
18856 pregleda 4 komentar(a)
Pošiljka nije ispunjavala bezbjednosne parametre (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Pošiljka nije ispunjavala bezbjednosne parametre (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Tokom februara inspekcija Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove naložila je i ispratila uništenje pošiljke svježeg svinjskog mesa od skoro 4.000 kilograma jer nije ispunjavala parametre bezbjednosti.

U istom periodu, uništeno je i 4.000 tovnih pilića zbog prisustva salmonele. Inspekcije su zabranila uvoz i stavljanje u promet tri pošiljke ajvara (2.856 kilograma), voćnog vina i himalajske soli.

To se navodi o izvještaju o radu inspekcijskih službi Uprave.

“Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima zabranjen je uvoz ukupno 134.962 kilograma proizvoda - šest pošiljki mandarina, dvije pošiljke krastavaca, pošiljka paprika, jabuka, brašna...”, stoji u izvještaju.

Tokom februara predmet inspekcijskog nadzora bili su svi registrovani ili odobreni objekti, upisani u Centralni registar objekata za hranu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

To su, navode iz Uprave, pored objekata iz primarne proizvodnje (ribnjaci, farme, njive, voćnjaci, staklenici…) i svi odobreni objekti za proizvodnju i preradu mesa i proizvodnju mljevenog mesa, prerađevina i proizvoda od mesa, preradu mlijeka, obradu i preradu proizvoda ribarstva, sakupljanje, pakovanje i obradu školjki, sakupljanje i pakovanje jaja, preradu i obradu proizvoda biljnog porijekla...

“Kontrolama je provjeravano da li subjekti u poslovanju hranom izvršavaju obaveze utvrđene zakonom o bezbjednosti hrane i podzakonskim aktima donijetim na osnovu ovog zakona, kao i propisima o kvalitetu i da li subjekti tokom bilo koje faze prerade, proizvodnje i distribucije hrane sprovode sve propisane postupke kojim se obezbjeđuje da na tržište, odnosno do krajnjeg potrošača dođe samo bezbjedan proizvod, propisno upakovan i označen. Izvršen je nadzor u 255 objekata. U kontrolisanim objektima utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na: nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade, prerade, obrade i čuvanja hrane, neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme. Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli 53 upravne mjere i radnje”, zaključuje se u izvještaju.

Bonus video: