Opština Pljevlja: Ugradnjom bolje izolacije smanjiće se potrošnja uglja

Termo fasade će u Pljevljima dobiti više stambenih zgrada i institucija
529 pregleda 0 komentar(a)
Renoviranje zgrade SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Renoviranje zgrade SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Ugradnjom termo fasada i stolarije na nekoliko zgrada u centru Pljevalja smanjiće se potrošnja uglja u kotlarnici u Skerlićevoj najmanje za 10 odsto.

To će, kako ističu u lokalnoj upravi u Pljevljima, značajno uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha, a donijeće i uštedu i pljevaljskom preduzeću “Grijanje” koje gazduje gradskom toplanom.

Pri kraju su radovi na zgradi Skupštine opštine, koji su ugovoreni sa pljevaljskim preduzećem “Tehnogradnja” prije proglašenja epidemije novog korona virusa u Crnoj Gori. Nakon završetka poslova na zgradi Skupštine opštine radiće se zgrada u kojoj je smješten Fond Pio i Fond zdravstva. Završena fasada na zgradi u kojoj se nalazi Sekretarijat za privredu.

Osim njih, još nekoliko zgrada u centru Pljevalja, u kojima se stanovi zagrijavaju iz gradske kotlarnice u Skerlićevoj ulici dobiće novi izgled, nakon završetka radova koji se rade u okviru programa energetske efikasnosti.

Kroz program energetske efikasnosti, Vlada je za ovu namjenu iz Budžeta za 2019. godinu opredijelila pomoć Opštini Pljevlja u vrijednosti od 490.000 eura. Tokom 2020. godine, novi izgled dobiće zgrada Skupštine opštine Pljevlja (bivša SDK) i Sekretarijata za privredu i poljoprivredu, Fonda PIO, zgrada “Korzo“ i dvije zgrade iznad bivše državne apoteke. Sve zgrade nalaze se u Ulici Kralja Petra I u centru grada.

Kroz program energetske efikasnosti, Vlada Crne Gore je za ovu namjenu iz Budžeta Države za 2019. godinu opredijelila pomoć Opštini Pljevlja u vrijednosti od 490.000 eura.

Tokom 2020. godine, novi izgled dobiće zgrada Skupštine opštine Pljevlja (bivša SDK) i Sekretarijata za privredu i poljoprivredu, Fonda PIO, zgrada “Korzo“ i dvije zgrade iznad bivše državne apoteke. Sve zgrade nalaze se u Ulici Kralja Petra I u centru grada.

Radove na zgradama uradiće pljevaljsko preduzeće “Tehnogradnja” sa kojim je Opština Pljevlja potpisala ugovor vrijedan 339.961 eura sa uračunatim PDV-om. Rok završetka radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Osim izrade fasada, predviđena je zamjena stolarije, ulaznih i balkonskih vrata, ograda na terasama i zamjena oluka.

Iz Opštine su saopštili da će ostatak novca u iznosu od oko 150.000 eura utrošiti za nove projekte, čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti zgrada koje su priključene na gradsku kotlarnicu.G.M.

Bonus video: