POZVALI NADLEŽNE DA HITNO REAGUJU

Mještani Svetog Stefana, Bečića i Reževića: Umjesto elitnih turista, dobili smo goveda

“Elitni dio crnogorske obale od Rafailovića do Reževića, sa zaleđem suočava se sa nesvakidašnjom pojavom. Nemarom institucija i neodgovornošću vlasnika, na ovom području se slobodno kreće, bez ičijeg nadzora, gotovo više od 80 goveda"
4148 pregleda 7 komentar(a)
Detalj iz Budve, Foto: Vuk Lajović
Detalj iz Budve, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.04.2020. 16:31h

Mještani mjesnih zajednica Sveti Stefan, Bečići i Reževići pozvali su nadležne da hitno reaguju i spriječe krda goveda da se slobodno šetaju ovim turističkim mjestima. 

Optužili su direktno ministra poljoprivrede Milutina Simovića da onemogućava inspekcijske službe da reaguju i riješe dugogodišnji problem.

Detalj iz Budve
Detalj iz Budve(Foto: Vuk Lajović)

“Elitni dio crnogorske obale od Rafailovića do Reževića, sazaleđem, i to selima: Kuljači, Čelobrdo, Đenaši, Česminovo, Đuranovina, Tudorovići, Blizikući, Drobnići i Reževići, suočava se sa nesvakidašnjom pojavom. Nemarom institucija i neodgovornošću vlasnika, na ovom području se slobodno kreće, bez ičijeg nadzora, gotovo više od 80 goveda. Pošto su goveda prepuštena šumi više godina, ista su postala poludivlja i kao takva predstavljaju posebnu opasnost za život, ne samo mještana, već i mnogobrojnih posjetilaca koji obilaze ova mjesta. Svakodnevica je da mnogobrojni posjetioci, koji su se suočili sa krdom goveda, napuštaju ovo područje glavom bez obzira. Pored opasnosti za život, mještanima se pričinjava velika šteta, jer goveda ulaze u bašte, dvorišta, maslinjake, vinograde, takođe goveda se napajaju samjesnih izvora, prljajući i zagađujući ih, čak ulaze i namjesna groblja. Postala je uobičajena pojava da govedasiđu do priobalnih parkova, tako je i prije par dana dio goveda posjetio i miločerski park, što nije prvi put”, navode mještani u saopštenju dostavljenom redakciji Vijesti.

Kako ističu to što se goveda nesmetano kreću duž Jadranske magistrale predstavlja posebnu opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

"Zbog navedenog, umjesto po turizmu, postali smo atrakcija na društvenim mrežama po govedima. Gdje se ne poštuje zakon i gdje nema brige države tu nastaje divljaštvo, tako i u konkretnom slučaju sprovodi se divljaštvo nezapamćeno u istoriji ovog područja, dok nadležne institucije neće da reaguju, iako su u više navrata direktno upoznate, i to: Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Komunalna policija i inspekcija Opštine Budva...Ogorčenje mještana je ogromno, posebno od poslednjeg saznanja da iza ovih goveda stoji direktno ministar poljoprivrede Milutin Simović, koji je donirao ova goveda i dijeli profit sa navodnim vlasnikom Stevanom Kapom iz sela Ugnji kod Cetinja, te su ista registrovana i redovno se subvencioniraju, a što sve ukazuje na razlog zašto ni nadležni organi ne reaguju. Zbog svega navedenog, u vremenu u kojem je interes pojedinca stavljen ispred interesa cijelog društva, došli smo do toga da područje koje je bilo biser turizma postane ruglo, a elitni gosti budu zamijenjeni govedima”, zaključuju mještani mjesnih zajednica Bečići, Sveti Stefan i Reževići.

Preporučujemo za Vas