Opština Tivat zapošljava kao da nije kriza

Kao i u predizbornoj kampanji, ni epidemija koronavirusa nije spriječila tivatsku vlast da gomila kadrove u lokalnoj upravi i njenim ustanovama
2015 pregleda 3 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Iako je od sredine marta kada su uvedene prve vanredne mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) redukovan i rad lokalne uprave, a većina službenika upućena da ionako smanjene radne obaveze obavlja od kuće, Opština Tivat je ipak našla za shodno da se kadrovski ojača i raspisala nove oglase za zapošljavanje.

Opština je i tokom predizborne kampanje raspisala dvadesetak oglasa za zapošljavanje na mahom novootvorenim radnim mjestima, a 20. marta, u jeku pandemije virusa Covid-19, na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore raspisala oglas za popunjavanje privremeno upražnjenog radnog mjesta samostalnog savjetnika II za preduzetništvo u Sekretarijatu za turizam i preduzetništvo koga vodi Petar Vujović (DPS).

Iako su mjere NKT-a za sprečavanje širenja korone, uvedene sedam dana ranije, negativno uticale na turizam i preduzetništvo jer je rad tih djelatnosti i dan-danas blokiran, to nije spriječilo lokalnu DPS-SD-HGI vlast Tivta da usred epidemije prepozna potrebu da novim kadrom i popuni radno mjesto koje je privremeno upražnjeno zbog odlaska službenice na trudničko, odnosno porodiljsko odsustvo. Oglas je, inače, objavljen na dan kada je kasno uveče predsjednik Crne Gore Milo Đukanović suočen sa narastajućim političkim i javnim pristiskom da zbog korone otkaže lokalne izbore u Tivtu zakazane za 5. april, konačno i donio odluku da se oni odgode do okončanja vanredne situacije u državi.

Opština je 3. aprila raspisala i oglas za popunjavanje novootvorenog radnog mjesta samostalnog savjetnika III za informacionu podršku i “Sistem 48“. Iako je ovo posao koji prije svega zahtijeva informatičara, u traženim kvalifikacijama, međutim, uopšte se ne insistira na kvalifikacijama za IT stručnjaka, već se samo traži da zainteresovani kandidat ima nespecificirano “visoko obrazovanje - VII 1 novi kvalifikacija“ i da “poznaje rad na računaru“.

To novo radno mjesto otvoreno je u Službi predsjednika Opštine, čime je najuži kabinet gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) po broju uposlenika “prešišao“ čak i neke mnogo bitnije sekretarijate u lokalnoj upravi Tivta.

Još dok je trajala izborna kampanja za u međuvremenu odložene lakalne izbore, nastavljeno je i sa intenzivnim zapošljavanjima u novoformiranoj opštinskoj Javnoj ustanovi Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Tako su 6. marta raspisani oglasi za prijem na neodređeno radno vrijeme na novootvorenim radnim mjestima čak pet zaposlenih i to domara, portira, sekretarice, te samostalnog savjetnika za personalnu evidenciju, odnosno samostalnog savjetnika za ekonomska pitanja.

Ta JU koja još nije zvanično ni počela sa radom jer je objekat Dnevnog centra na Seljanovu još u opremanju je već prije toga 26. februara na sajtu Zavoda raspisala oglase za popunu devet novootvorenih radnih mjesta. Dnevni centar tada je tražio po jednog defektologa, domaćicu, domara, njegovateljicu, psihologa, koordinatora, savjetnika za administrativno-finansijske poslove i rukovoditelja službe za pravno-ekonomske poslove, sve na neodređeno vrijeme.

Ranije je Upravni odbor te JU koju je Opština Tivat osnovala lani, u februaru već raspisao i oglas za zapošljavanje direktora u punom mandatu na četiri godine, iako Dnevni centar već ima određenu vršiteljku dužnosti direktorice - bivšu gradonačelnicu Snežanu Matijević (DPS), a v.d. stanje, po zakonu, može trajati do šest mjeseci.

Prostorije Dnevnog centra nalaze u novosagrađenom objektu u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, ali je zbog korone i mjera NKT potpuno neizvjesno da li će i kada ta JU uopšte početi sa praktičnim radom.

Bonus video: