Borba za spas jegulje u Skadarskom jezeru

Završen jednogodišnji projekat istraživanja globalno kritično ugrožene vrste
1913 pregleda 2 komentar(a)
Miloš Džiknić, Foto: Privatna arhiva
Miloš Džiknić, Foto: Privatna arhiva

Crnogorsko društvo studenata biologije iz Podgorica i Ekološko udruženje mladih “Zeleni centar“ iz Nikšića završili su jednogodišnji projekat “Istraživanje ugrožene vrste jegulje u Skadarskom jezeru”, čime je završena prva faza istoimenog naučno-istraživačkog projekta.

“Uzorkovanje evropske jegulje vršeno je u periodu od aprila 2018. do marta ove godine sa devet različitih lokaliteta na Skadarskom jezeru. Za sada imamo samo početne podatke jednogodišnjeg istraživanja, ali za davanje zaključka za stanje populacija potreban je dugogodišnji monitorning. Cilj nam je bio da se bolje razumije biologija ove vrste, i da podaci koje sakupimo posluže kao osnova za buduća istraživanja sa ciljem zaštite ove vrste u Crnoj Gori”, kazao je Miloš Džiknić, student biologije i član istraživačkog tim projekta.

Osim prikupljanja podataka, održane su edukativne radionice i podijeljen je promotivni edukativni materijal učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima biologije, a uspostavljena je i saradnja sa ribolovcima radi što boljeg prikupljanja novih podataka sa terena.

“S obzirom da veliki broj vrsta jegulje naseljava vode Skadarskog jezera i Rijeke Crnojevića, zaštita ove vrste bi takođe uticala i na kvalitet i diverzitet ostalih vrsta riba koje naseljavaju navedena staništa, a koja za našu zemlju imaju ekološki važan karakter”, istakao je Džiknić.

Podsjetio je da problematika jegulje nije vezana ni za jednu pojedinačnu zemlju, pošto je riječ o globalnoj vrsti čiji životni ciklus obuhvata ogromno prostranstvo Atlantskog okeana i evropskih voda.

“S tim u vezi zemlje u svijetu i okruženju treba da daju svoj doprinos u istaživanju i očuvanju ove vrste, jer pojedinačni obuhvati neće imati efekta na njenom očuvanju”, poručio je Džiknić.

Drugi član tima, biolog Jelena Brnović, kazala je da evropska jegulja predstavlja ekonomski važnu vrstu kako širom svijeta, tako i u Crnoj Gori.

Jelena Brnović
Jelena Brnović(Foto: Privatna arhiva)

“Ova vrsta je okarakterisana kao kritično ugrožena u cijelom svijetu, i trenutno se ulažu veliki napori za njeno očuvanje. U planu nam je da proširimo istraživane oblasti radi prikupljanja što više podataka koje će, nadamo se, uticati na promjenu statusa ove vrste i u Crnoj Gori kao ugrožene, i povesti se računa o kontroli njenog ulova, a nadamo se i planiranju mogućnosti njenog uzgoja kod nas”, kazala je Brnović.

Projekat je podržan od Raford fondacije, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Fakulteta za biologiju, kao i Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Oporavak prirode - kitovi u Jadranu, delfini i meduze u Boki

Izbijanje pandemije koronavirusa nudi šansu čovječanstvu da preispita naš odnos sa životnom sredinom i divljim životinjama. S obzirom na to da ova vrsta ima i te kako specifičan način života i da u divljini, pored ljudskog izlovljavanja samo dva do tri odsto mlađi jegulje preživi za kasniji put nazad ka Sargaskom moru, trenutno zbog pandemije koronavirusom i nemogućnosti i obustave lova na mlađ jegulje, postoji mogućnost da se poveća postotak jegulje koja će nakon zadržavanja i razvijanja u evropskim vodama, nastaviti svoj migratorni put za mriješćenje u Sargaskom moru”, kazao je Džiknić.

Kako je istakao, planeta je za kratak period uspjela da se malo oporavi i prečisti od nesavjesnog i negativnog ljudskog uticaja.

“Zabilježeni su kitovi u Jadranu blizu obale Hrvatske, a pojavili su se delfini i meduze u Boki Kotorskoj”, kazao je Džiknić.

Bonus video: