Herceg Novi: Organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi

KDDK je do sada učestvovao na preko 25 akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori i regionu
121 pregleda 0 komentar(a)
KDDK, Foto: Slavica Kosić
KDDK, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.02.2018. 13:21h

Klub dobrovoljnih davalaca krvi (KDDK) Herceg Novi danas danas je u plavom salonu Titove vile u bolnici u Meljinama organizovao akciju u kojoj je učestvovalo 35 građana.

Zamjenik predsjednika KDDK Zoran Srdanović ističe da su zadovoljni akcijom i da je četvoro mladih ljudi, među njima i dvije žene, prvi put dalo krv. U akciji su, kao i ranije učestvovali i članovi motoklubova Kruzer i Bezbjednost.

Dr Krunoslava Burić, načelnica odeljenja transfuziološke službe Bolnice Meljine ističe da u Crnoj Gori postoji hronični nedostatak jedinica krvi koje pacijenti čekaju te su ovakve akcije od velikog značaja.

“Potrebne su i poželjne sve krvne grupe, postoje one koje su češće i one koje su rijeđe, ali ne postoje davaoci koje odbijamo. Daleko najrijeđa je krvna grupa AB, kod nas su rijeđe i one koje imaju negativan Rh faktor, a najčešća su A pozitivna, 0 pozitivna, B i AB pozitivna kazala je dr Burić.

Krv mogu dati sve zdrave osobe starosti od 18 do 65 godina, oba pola, objašnjava dalje dr Burić.

KDDK je do sada učestvovao na preko 25 akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori i regionu. Kada se javi hitna potreba za određenom krvnom grupom, građani se mogu obratiti predstavnicima KDDK, kontakt informacije su dostupne na stranici društva na društvenim mrežama.

“Uvijek ćemo se rado odazvati da pomognemo. Trenutno je otežavajuća okolnost što je krv nemoguće dati u bolnici u Meljinama, ali nadamo se da će nadležni riješiti taj problem na zadovoljstvo nas i građana Herceg Novog, kazao je Srdanović.

Bonus video: