Miranović: Privremene mjere nijesu uticale na istraživački rad doktorskih studija

Prema njegovim riječima, privremene mjere uticale su samo u onim slučajevima koji zahtijevaju rad u institucijama u drugim zemljama, ili kontakt sa ljudima
671 pregleda 0 komentar(a)
Miranović, Foto: Univerzitet Crne Gore
Miranović, Foto: Univerzitet Crne Gore

Privremene mjere protiv širenja koronavirusa nijesu značajnije uticale na istraživački rad u okviru doktorskih studija, saopštio je predsjednik Centra za doktorske studije Univerziteta Crne Gore (UCG) Predrag Miranović.

Prema njegovim riječima, privremene mjere uticale su samo u onim slučajevima koji zahtijevaju rad u institucijama u drugim zemljama, ili kontakt sa ljudima.

„U najvećem broju slučajeva istraživački rad doktoranada se odvija na individualnom nivou, u saradnji samo sa mentorom, odnosno ne zahtijeva laboratorijski timski rad”, rekao je Miranović.

Trenutna situacija, kako je ocijenio, nema negativnih efekata na ovaj tip istraživanja, koja su kabinetskog karaktera, za čije odvijanje je dovoljno da doktorandi imaju slobodan pristup literaturi i komunikaciju sa mentorom i drugim istraživačima.

On je dodao da je i do sada bio čest slučaj, ne samo na nivou doktorskih studija, već uopšte u realizaciji istraživačkih projekata, da se komunikacija, sastanci sa mentorom odnosno kolegama iz inostranstva odvija putem aplikacija Skype, Viber ili neke druge platforme za video-konferencije.

“Nešto je komplikovanija situacija kod eksperimentalnih istraživanja”, naveo je Miranović.

On je objasnio da ukoliko se laboratorijska istraživanja odvijaju u prostorima Univerziteta, ili u prirodi kao što je to slučaj sa biologijom ili poljoprivredom, onda je glavni problem što postoji vremensko ograničenje boravka van mjesta boravišta, ali u krajnjem ne može da bitno utiče na kvalitetnu realizaciju istraživanja.

“Najveći problem imaju studenti koji su planirali da dio svojih istraživanja izvedu van Crne Gore, i to oni koji su imali namjeru da koriste laboratorije i opremu na partnerskim institucijama u inostranstvu”, istakao je Miranović.

On je rekao da su sva putovanja van Crne Gore onemogućena i neizvjesno je u kojem trenutku će se omogućiti.

“Takođe, problem su istraživanja koja po svojoj prirodi uključuju kontakt sa ljudima (antropometrijska mjerenja, istraživanja koja uključuju rad sa pacijentima, i tome slično)”, dodao je Miranović.

Ti studenti će, kako je rekao, morati da izmijene plan i dinamiku istraživanja u dogovoru sa svojim mentorom.

“Ona se mogu nadomjestiti, istina ne u punom obimu, elektronskim oblicima komunikacije“, kazao je Miranvić.

Prema njegovim riječima, ograničenje kretanja svima je onemogućilo mnoge svakodnevne aktivnosti koje nijesu bile vezane za njihov nastavni i istraživački rad.

„Moja poruka studentima je da ovo slobodno vrijeme iskoriste na na najbolji moguć način, i da se potpuno posvete svojim obavezama, ispitima ili istraživanju“, poručio je Miranović.

Bonus video: