PROJEKAT "ZELENI POSLOVI ZA BOLJU BUDUĆNOST"

Isporučen dio opreme za poljoprivrednike iz Andrijevice, Berana i Plava

Naglašeno je da će zbog postojećeg stanja u Crnoj Gori izazvanog pandemijom koronavirusa set za ultrazvučne preglede i mobilni ultrazvuk biti isporučen u narednih dva mjeseca
1040 pregleda 0 komentar(a)
Dio opreme, Foto: Tufik Softić
Dio opreme, Foto: Tufik Softić

U Andrijevici je stočarima sa područja te i susjednih opština Berane i Plav, isporučen prvi dio opreme u okviru projekta „Zeleni poslovi za bolju budućnost prekograničnog regiona Crne Gore i Kosova“, koja podrazumijeva dodatno opremanje demonstracionih polja i završetak terenske edukacije 25 odabranih farmera stočara iz ove tri sjeverne opštine.

Kako je saopšteno, projekat se posebno fokusiran na edukaciji stočarskih proizvođača kroz centre za obuku gdje je u toku projekta izabrano je 25 poljoprivrednika sa teritorije ovih opština da učestvuje u edukativnim treninzima koji su se sprovodili na demo farmama i demo poljima.

Demo farme i demo polja su mjesta na kojima farmer uče konkretne primjere od angažovanih stručnjaka o stvarima koje su im bitne u proizvodnji. Centrom za obuku rukovodila su stručna lica iz oblasti poljoprivrede i veterine, kao i projektni tim sastavljen od stručnjaka iz opštine Andrijevica i Unije stočarskih proizvođača sjevera Crne Gore” navodi se u saopštenju.

Oprema koja je isporučena za demonstracione farme sastoji se od softvera za mjerenje mlijeka i upravljanje stočnim fondom, softvera za interaktivnu bazu podataka za stoku, spremnika za osjemenjavanje, setova za tehniku vještačke oplodnje, lap top kompjutera i digitalnog fotoaparata za izvještaje.

Oprema za demonstrativna polja uključivala je isporuku bubanj kosilice sa valjkom za valjanje, rotacione preklopna traktorske freze, glatkim valjkom i sjemena lucerke i kukuruza za za silažu na 7 h zemljišta korisnika.

Naglašeno je da će zbog postojećeg stanja u Crnoj Gori izazvanog pandemijom koronavirusa set za ultrazvučne preglede i mobilni ultrazvuk biti isporučen u narednih dva mjeseca.

Projekat je odobren od strane Delegacije Evropske Unije u CrnojGori / Ministarstva Finansija Crne Gore. Glavni aplikant je Opština Andrijevica, sa partnerom NVO Lokalna akciona grupa „Đeravica“ iz opštine Dečani sa Kosova i koaplikantom 2 – Unija stočarskih proizvođača sjevera Crne Gore.

Preporučujemo za Vas