Heroji plaćeni aplauzom

Prije dva dana poslanici vladajućeg DPS bili su uzdržani na sugestiju poslanice DF Branke Bošnjak da se na dnevni red uvrsti dopuna zakona kojim bi se povećale zarade zdravstvenim radnicima i profesorima na Univerzitetu Crne Gore
6757 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zaposleni u zdravstvu dobili su nagradu na martovsku platu zbog požrtvovanja u prvim sedmicama borbe sa koronavirusom, a kako tvrde iz Sindikata doktora medicine, nije bilo jedinstvenog pravila obračuna najavljenih do 15 odsto stimulansa.

Prije dva dana poslanici vladajućeg DPS bili su uzdržani na sugestiju poslanice DF Branke Bošnjak da se na dnevni red uvrsti dopuna zakona kojim bi se povećale zarade zdravstvenim radnicima i profesorima na Univerzitetu Crne Gore.

Uzdržani tokom glasanja za predlog Bošnjak
“Neka poslanici ljekari žive od poslaničke plate”: Uzdržani tokom glasanja za predlog Bošnjak(Foto: Youtube/screenshot)

I dok se zdravstvenim radnicima svake večeri odaje poštovanje aplauzom, a vlasti poručuju da tokom epidemije slušaju struku, iz Sindikata doktora medicine (SDMCG) poručuju političarima da “prestanu da tapšu i ubiraju političke poene, nazivajući ljekare i medicinsko osoblje herojima ovog vremena”.

Predsjednica SDMCG, epidemiolog Milena Popović Samardžić u izjavi za “Vijesti” podsjeća na to da je Vlada krajem marta opredijelila pola miliona eura, odnosno nagradu do 15 odsto na martovsku zaradu za zdravstvene radnike.

Ističe da se, kad su ljekari u pitanju, radi o prosjeku 120 do 150 eura, ali i da nijesu postojala jasna pravila obračuna te nagrade. Kad je srednji medicinski kadar u pitanju, radi se o iznosu od 40 do 50 eura.

“Tako su svi zaposleni i Kliničkom centru dobili stimulans od 15 odsto. U nekim drugim ustanovama procenat je raspoređivan tako što su sa 15 odsto nagrađeni ljekari i osoblje na prvim linijama ‘fronta’ sa koronavirusom i u stalnom procesu rada, dok su oni manje opterećeni dobili stimulans od pet do 10 odsto. Međutim, prema našim informacijama, bilo je i ustanova, poput Specijalne bolnice u Brezoviku, gdje su se dešavale anomalije u obračunu - zdravstveni radnici su dobijali stimulans od pet do 10 odsto, a tehnička nemedicinska služba 15”, kazala je Popović Samardžić.

“Vijesti” su više puta i na više načina kontaktirale upravu bolnice u Brezoviku, ali nikad nijesu odgovorili kojim su se parametrima vodili tokom obračuna stimulansa na martovsku platu.

Više nezvaničnih izvora “Vijesti” javilo je da je uprava nakon naših pitanja obećala da će razliku u obračunu nadoknaditi sa aprilskom zaradom.

Popović Samardžić: Neka ljekari u Skupštini žive od ljekarske plate

Popović Samardžić poručuje da je, sa ili bez pandemije koronavirusa, svaki radni dan ljekara ispunjen rizicima, pritiscima i odricanjem.

“Od kolega ljekara koji sjede u parlamentu očekujemo da prihvate da se solidarišu da žive i rade za ljekarsku platu, bez dodataka i varijabila koje pružaju komfor i otuđuju ih od struke”, poručuje Popović Samardžić.

Poručuje i da su crnogorski ljekari godinama unazad nedovoljno plaćeni.

“Ako smo odgovorno društvo, odgovorno prema građanima Crne Gore, zarade ljekara se moraju povećati. Ali suštinski. Kao što smo u ovoj situaciji istakli značaj nabavke lične zaštitne opreme za sve zdravstvene radnike kako bismo mogli brinuti o zdravlju građana, tako i sada ističemo značaj poboljšanja njihovog socioekonomskog statusa kako ne bi morali da odlaze iz zemlje u potrazi za boljim životom. Potražnja za ljekarima u svijetu nakon svega što se desilo tek će da poraste.

Ostavljamo građanima da sami ocijene odnos Skupštine i Ministarstva zdravlja prema crnogorskim ljekarima, da li je ovakva politika odgovorna i u interesu javnosti”, poručila je ona.

Bonus video: