Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo šest osoba, a 320 je inficirano
5036 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.04.2020. 21:55h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo šest osoba, a 320 je inficirano.

Novo ublažavanje privremenih mjera planirano za 4. maj, od 18. maja bi mogli biti otvoreni ugostiteljski objekti, plaže i tržni centri.

Danas jedan slučaj zaraze novim koronavirusom u Crnoj Gori
U Crnoj Gori trenutno ima 161 aktivnih slučajeva Od jutrošnjeg „presjeka" stanja pa danas do 16:30 laboratorije Instituta završile su analizu 49 uzorka među kojima je bio jedan novi slučaj infekcije novim koronavirusom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Radi se o slučaju iz Podgorice kod kojeg se mogući izvor inficiranja ispituje, navodi se u saopštenju.
Vijesti.me | Sourcefabric
Pokazati zajedničku odgovornost
Kažu da popuštanje određenih mjera, koje je uslijedilo nakon pažljivog praćenja epidemiološke situacije u gradu i u zemlji, nije trajno, jer mjere mogu biti ponovo pooštrene ako se nastavi sa neodgovornim ponašanjem koje ugrožava javno zdravlje Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje pozvao je građane da nastave da poštuju fizičku distancu i druge privremene preventivne mjere koje su donijeli lokalna uprava i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti kako bi se spriječilo širenje novog koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
#OstaniDoma
Prema njihovim podacima za kršenje kućne samoizolacije 19 krivičnih prijava je podneseno u Podgorici, pet u Budvi, četiri u Tivtu, tri u Herceg Novom, dvije u Pljevljima i po jedna u Plavu, Ulcinju, Mojkovcu i Kolašinu Crnogorska policija je od početka primjene mjera o sprječavanju širenja koronavirusa je podnijela 41 krivičnu prijavu protiv osoba koje su kršile mjere kućne samoizolacije, saopšteno je iz Uprave policije.
Vijesti.me | Sourcefabric
Kompanija Home Systems doo donijela je odluku o donaciji neophodne medicinske opreme Opštoj bolnici u Pljevljima, u iznosu od 10.000 eura.
"Nadamo se da će oprema koja je već instalirana u Opštoj bolnici u Pljevljima unaprijediti rad vrijednog medicinskog osoblja, a sve u korist zdravlja građana Pljevalja, ali i ostalih građana sjevera Crne Gore. Kao društveno odgovorna kompanija nastavićemo da dajemo podršku gdje treba i pozivamo sve privrednike da budu jedinstveni i pokažu solidarnost u ovom teškom trenutku u borbi protiv pandemije", navodi se u saopštenju kompanije Home Systems.
Vode računa o pridržavanju mjera
Pripadnici Službe zaštite i spašavanja svakodnevo su angažovani na pranju najfrekventnijih javnih površina, te dezinfekciji javnih prostora u blizini zdravstvenih ustanova Pripadnici Komunalne inspekcije, Komunalne policije i Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada su danas, prilikom obavljanja redovnih aktivnosti, širom Podgorice dijelili lične zaštitne maske sugrađanima.
Vijesti.me | Sourcefabric
Call centar Kliničkog centra
"Molba za građane je da putem Call centra 1622 ne kontaktiraju naše ljekare sa pitanjima o tome kada će početi rad ambulanti. Javnost će o tome biti blagovremeno obaviještena, a to zavisi isključivo od preporuka epidemiologa", kazao dr sc. med. Kavarić
Vijesti.me | Sourcefabric
Produženo radno vrijeme
Produženo radno vrijeme odnosi se i na Express poštu Poslovnice Pošte Crne Gore od danas će raditi do 22 sata. "Obavještavamo građane da će poslovnice Pošte Crne Gore u Podgorici od danas, 25.04.2020. biti na raspolaganju korisnicima do 22 sata. Takođe do 22 sata biće otvorene glavne pošte i u drugim gradovima.
Vijesti.me | Sourcefabric
Pandemija odlaže najveći građevinski projekat u državi
Ukupno kašnjenje sada će biti i dvije godine, kada stižu i prve rate na naplatu Dionica auto-puta Podgorica-Mateševo neće biti završena ni u drugom produženom roku do 30. septembra ove godine, potvrđeno je "Vijestima" iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.
Vijesti.me | Sourcefabric
Na radnim mjestima 24 sata, izolovani i odvojeni od porodice
Medicinsko osoblje i stručni radnici u ustanovama za smještaj nijesu obuhvaćeni najavljenom odlukom Vlade da se bili u procesu rada od početka širenja koronavirusa nagrade dodatkom na platu do 15 odsto Zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite, koji su danima u karantinu i brinu o korisnicima domova za stare, nisu isplaćeni prekovremeni i noćni sati uz martovsku zaradu, tvrde izvori "Vijesti" iz tih ustanova.
Vijesti.me | Sourcefabric
Analizirano 158 uzoraka
Ukupan broj inificranih od početka dešavanja sa novim koronavirusom je 319. Od jučerašnjeg poslednjeg "presjeka" stanja pa jutros do 08:45, laboratorije Instituta za javnozdravlje Crne Gore, završile su analizu 158 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije novim koronavirusom. Ukupan broj inificranih od početka dešavanja sa novim koronavirusom je 319.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: