Šehović: Polagaće se maturski i stručni ispiti uz poštovanje svih epidemioloških mjera

"Posebno će se uvažavati činjenica da djeca jedan period nijesu bila u školskim klupama. Upisi u srednje škole i fakultete će biti organizovani po završetku pomenutih ispita. O tome za kad je tačno predviđeno održavanje Ispita naši učenici i cjelokupna javnost će ubrzo, svakako blagovremeno, biti obaviještena“, rekao je Šehović
8049 pregleda 5 komentar(a)
Šehović, Foto: Gov.me
Šehović, Foto: Gov.me

Maturski i stručni ispiti, te eksterna polumaturska testiranja se planiraju, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, i to će se održati kada se za steknu uslovi, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je dodao da će se polaganje odvijati u konsultaciji i dogovoru sa Institutom za javno zdravlje.

"Posebno će se uvažavati činjenica da djeca jedan period nijesu bila u školskim klupama. Upisi u srednje škole i fakultete će biti organizovani po završetku pomenutih ispita. O tome za kad je tačno predviđeno održavanje Ispita naši učenici i cjelokupna javnost će ubrzo, svakako blagovremeno, biti obaviještena“, rekao je Šehović.

On je ponovio da se ova školska godina može završtiti bez odlaska učenika u obrazovne ustanove.

„Na osnovu našeg jasnog stava da se ova školska godina treba i može završiti bez vraćanja učenika u školske klupe, evidentno je da nam je zdravlje djece apsolutni prioritet. Ipak, to ne znači da situaciju treba koristiti za derogiranje sistema, nerad i blokiranje aktivnosti koje se bez rizika po zdravlje mogu održavati. Naš cilj, kao resornog ministarstva, uvijek je znanje, naravno, uz uvažavanje novonastalih okolnosti i dok god se ne ugrožava dobrobit i zdravlje đaka“, kazao je Šehović.

On je dodao da će u skorije izaći sa detaljnim planom i programom testiranja.

„Brzo ćemo izaći sa detaljima u vezi sa time na koji način će biti organizovana testiranja, uključujući to da li će sadržati manje pitanja ili možda lakša pitanja iz četvrtog tromjesečja, ili pak nešto treće. U svakom slučaju, činjenica je da đaci jesu bili u klupama gotovo tri klasifikaciona perioda odnosno tromjesečja, da su stekla najveći dio znanja koja su bila predviđena za ovu školsku godinu, te da je u njihovom interesu da imaju položen polumaturski, maturski i stručni ispit. Kako zbog utvrđivanja gradiva i obrazovanja koje će ponijeti iz škole, tako i zbog daljeg školovanja i upisa na fakultete u regionu i šire“, naglasio je Šehović.

On je istakao i da je izvjesno da ovi ispiti neće biti organizovani elektronskim putem.

„Čak i za četvrto tromjesečje dali smo sve od sebe da djeca isprate gradivo kroz #UciDoma inicijativu. Ti napori nesumnjivo jesu imali efekta, jer je snimljeno 1 500 #UciDoma predavanja, #UciDoma sajt imao oko 300 000 posjeta od oko 82 000 korisnika, #UciDoma aplikaciju je preuzelo preko 8000 korisnika, #UciDoma Yotube kanal je imao nevjerovatnih 1 600 000 pregleda, #UciDoma kanali su u vrhu gledanosti, 87% nastavnika koristi #UciDoma sadržaje u svakodnevnom radu, a da ne govorimo o tome koliko nastavnici rade sa čenicima i mimo #UciDoma platforme. Svakako da ništa ne može zamijeniti školu, ali vjerujem da smo se, u postojećim okolnostima, organizovali na najbolji mogući način“, zaključio je Šehović.

Bonus video: