Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo sedam osoba, a 321 je inficirana
5611 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz nikšićkog parka, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Detalj iz nikšićkog parka, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 26.04.2020. 22:28h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu.

U Crnoj Gori je do sada od koronavirusa umrlo sedam osoba, a 321 je inficirana.

Policija je podnijela krivične prijave protiv 28 osoba koje su kršile mjere o sprječavanju širenja koronavirusa.

Nadležnim tužilaštvima prijave podnijete protiv šest osoba u Nikšiću, po pet u Beranama i Tivtu, četiri u Baru, po tri u Podgorici i Kotoru, i dvije u Ulcinju Policija je podnijela krivične prijave protiv 28 osoba koje su kršile mjere o sprječavanju širenja koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric

Mjeru zabrane putničkog međugradskog saobraćaja je tokom prethodnog dana kršilo 18 osoba, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija od početka primjene mjera o sprječavanju širenja koronavirusa nadležnim tužilaštvima podnijela prijave protiv 136 osoba koje su zatečene u kršenju ove mjere Mjeru zabrane putničkog međugradskog saobraćaja je tokom prethodnog dana kršilo 18 osoba, saopšteno je iz Uprave policije.
Vijesti.me | Sourcefabric
Šefica kancelarlije SZO u Crnoj Gori
Dinamika i magnituda obolijevanja i umiranja u Crnoj Gori potvrđuju da su preduzete prave mjere, kazala je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović, dodajući da je uslov za njihovo ublažavanje održavanje epidemiološke situacije pod kontrolom.
Vijesti.me | Sourcefabric
Milko Joksimović, epidemiolog u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti
U ratu protiv koronavirusa nema primirja, jer nas svako opuštanje može skupo koštati, zato svi moramo da budemo budni i jako oprezni, kako bismo održali sve što smo do sada dobro uradili. To je u intervjuu za PR Centar kazao epidemiolog u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, Milko Joksimović, navodeći da su zaposleni u Institutu za javno zdravlje od kraja januara u konstantnoj pripravnosti.
Vijesti.me | Sourcefabric
Sedma žrtva epidemije u Crnoj Gori.
U KCCG se trenutno liječi 12 pacijenata od Kovida-19, od kojih su dva životno ugrožena Pacijent, star 83 godine, koji je bio pozitivan na koronavirus, preminuo je u Internoj klinici Kliničkog centra Crne Gore, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. Dodaje se da je pacijent imao teška hronična oboljenja.
Vijesti.me | Sourcefabric
Organizovan poseban prevoz
Putnici su doputovali posebno organizovanim letovima iz Mađarske, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Češke, Francuske, Turske, Italije, Španije, Srbije, Poljske, Njemačke, Švajcarske, Švedske, Belgije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Holandije ažurirano Aerodromski radnici su od obustave komercijalnih letova oposlužili više od pet hiljada putnika za koje je organizovan poseban prevoz, poštujući predviđene epidemiološke procedure, saopštio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić.
Vijesti.me | Sourcefabric

Nikšićani V.S. i L.N. osuđeni su na po 30 dana zatvora jer su prekršili Naredbe Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa.

Presude Osnovnog suda u Nikšiću su pravosnažne jer su se okrivljeni odrekli prava na žalbu Nikšićani V.S. i L.N. osuđeni su na po 30 dana zatvora jer su prekršili Naredbe Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Klinički centar kreirao posebnu rubriku
Doktorica Zlata Kovačević ove godine završila je specijalističke studije interne medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Odmah po povratku kući dočekala je korona kriza Klinički centar Crne Gore (KCCG) kreirao je posebnu rubriku "Oni nas liječe" u kojoj će, kako navode, predstaviti jedan broj najeminentnjih profesionalaca te ustanove, a u okviru koje se nalaze i njihovi odgovori na često postavljena pitanja.
Vijesti.me | Sourcefabric
Najavljene tri faze ublažavanja mjera
Ukoliko sljedeće nedjelje dobije zeleno svjetlo od Instituta za javno zdravlje (IJZ), 4. maja počeće druga faza ublažavanja mjera koja uključuje otvaranje frizeraja i teretana u svim gradovima, ali i uspostavljanje taksi i gradskog prevoza u opštinama u kojima nema registrovanih slučajeva koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Analiza CGO "Crna Gora i korona: Stanje nacije u prvih šest sedmica"
Crna Gora bilježi solidan rezultat u borbi protiv koronavirusa, i to zahvaljujući djelovima zdravstvenog sistema, ali je prvih šest sedmica od pojave prvog slučaja obilježilo političko filtriranje ljekara, znakovi pitanja pored formiranja Nacionalnog koordinacionog tijela koje vodi borbu protiv epidemije, izostanak kontrolne uloge Skupštine, pasivna opozicija, kršenje ljudskih prava bez reakcije Ustavnog suda...
Vijesti.me | Sourcefabric
Analizirano 127 uzoraka
Iz Instituta podsjećaju da je juče Vojska Crne Gore evakuisala jednog službenika Ministarstva odbrane iz Prištine, koji je bio pozitivan na SARS-CoV-2, tako da je ukupan broj inificranih od početka dešavanja sa novim koronavirusom 321 Od jučerašnjeg „presjeka" stanja pa jutros do 8:30, laboratorije Instituta za javno zdravlje završile su analizu 127 uzoraka, među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije novim koronavirusom, saopšteno je iz Instituta.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: