Od Ruskog sela u Donjim Martinićima ostala samo priča

Gradnja luksuznih brvnara počela je u Donjim Martinićima prije deset godina, nakon što su investitori kupili zemljište, ali se na gradilištu odavno niko ne pojavljuje i kuće su danas ruine
18396 pregleda 9 komentar(a)
Ostaci jedne od brvnara, Foto: Borko Ždero
Ostaci jedne od brvnara, Foto: Borko Ždero

Nezavršeno Rusko selo u Donjim Martinićima godinama propada i svjedoči o ne tako davnom vremenu kada su državljani zemlje pod vođstvom Putina u Crnoj Gori kupovali brojne nekretnine, što je dovelo do pravog buma na tržištu.

Od atraktivnih drvenih brvnara u Bjelopavlićima, ostali su samo kosturi njih dvije, a treća je izgorjela do temelja, odnosno od nje je ostala samo betonska ploča i stepenice.

Kako su kazali mještani, tri kuće su bile skoro završene, izgradnja je počela prije deset godina, a u planu je bilo da bude napravljeno još nekoliko.

“Rusi su osim tih kuća, napravili i betonski objekat na ulazu u svoje naselje iz pravca kada se cestom dolazi od skretanja za Gradinu. Tu je valjda trebalo da bude i rampa, a u tom prizemnom objektu stražari”, kazao je jedan od mještana.

Dolazili i lopovi...: Unutrašnjost jedne od brvnara
Dolazili i lopovi...: Unutrašnjost jedne od brvnara(Foto: Borko Ždero)

Kada je počela gradnja, do naselja se dolazilo makadamom, pa je investitor, kako su kazali mještani, doveo asfalt.

Pričaju da su Rusi kupili zemljište od jedne agencije za nekretnine, koja je prethodno trgovala parcele od mještana.

“Navodno je agencija zemlju platila po zaista dobroj cijeni porodici koja je bila vlasnik, ali ga je preprodala po tri puta većoj cijeni. Uglavnom, Rusi su počeli da grade, tri kuće su skoro bile završene, preostali su bili samo završni unutrašnji radovi. Međutim, jednog dana se nisu pojavili radnici i od tada je sve stalo”, kazao je mještanin.

Brvnare navodno građene za prodaju
Brvnare navodno građene za prodaju(Foto: Borko Ždero)

Dok su trajali radovi, investitor je angažovao i nekoliko mještana da stražare u naselju i čuvaju materijal.

“Niko se ne pojavljuje desetak godina, pojedini kažu da je ovo bilo samo ‘pranje’ para. Sve propada, kuće su bile prelijepe i velike, sada su prava ruina, samo što se ne uruše, zarastaju u korov. Od kada se pročulo da nema nikoga, dolazili su mnogi da skidaju sa njih što se može uzeti. Lopovi su i zapalili jednu kuću, od koje je ostao samo temelj”.

Kako je kazao jedan od mještana, jedna od kuća u naselju je čak i prodata i to baš Rusu.

“Znam pouzdano da je Rus kupio jednu kuću. Koliko sam shvatio, sve su bile oglašene za prodaju. Šta se dogodilo, zbog čega je neko uložio nemali novac u izgradnju, asfaltiranje nekoliko stotina metara makadama, pa nestao odjednom, zaista ne znam. Postoji priča da nisu čista posla bila ovdje. Čovjek, koji je navodno bio predstavnik Rusa je iz Hercegovine, ali se ne pojavljuje odavno”.

Državljani Rusije su u Martinićima trgovali na više lokacija nekretnine i u drugim mjestima u danilovgradskoj opštini, kao i širom Crne Gore.

Zbog “najezde” Rusa prije desetak godina, cijene nekretnina u Crnoj Gori su “išle u nebo”, a kvadrat stana na luksuznim lokacijama na primorju je koštao i do desetak hiljada eura.

Mještani navode da Rusi nijesu žalili novac ni za nekretnine u Bjelopavlićkoj ravnici. Bum na tržištu zaustavila je ekonomska kriza, a procjenjuje se da Rusi u Crnoj Gori imaju nekoliko hiljada nekretnina.

Bonus video: