Zaposleni u bjelopoljskom Domu starih više od mjesec u dobrovoljnom karantinu

U domu boravi 181 korisnik iz svih krajeva Crne Gore, a situacija u kojoj su se našli nikom ne pada lako
3651 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2020. 19:19h

Više od mjesec dana 48 radnika Doma starih u Bijelom Polju nalazi se u dobrovoljnom karantinu, zajedno sa korisnicima.

U tom domu, za razliku od mnogih u okruženju i svijetu, nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od koronavirusa.

U domu boravi 181 korisnik iz svih krajeva Crne Gore, a situacija u kojoj su se našli nikom ne pada lako.

Nađa Raičević iz Podgorice ispričala je da prije dva mjeseca nije ni sanjala da se ovako nešto može desiti.

“Međutim, bilo je normalno očekivati to s obzirom da čitav svijet grca u užasu korone. Nadam se i molim Bogu da nas korona neće desetkovati jer smo mala država, ali mi moramo doprinijeti tome, poslušnošću i disciplinom. Moramo slušati preporuke nadležnih i biti odgovorni prema sebi i drugima. Osjećam se sigurno zato što znam da je uprava doma preduzela sve mjere i da se zaposleni i korisnici pridržavaju svih preporuka. Nemam strah, iako znam da su stare osobe najranjivija kategorija, ali pomisao da sam fizički odvojena od moje porodice, u ovoj situaciji, malo me uznemirava”.

Nađa Raičević
Nađa Raičević(Foto: Dom starih)

Direktor ustanove Dejan Pavićević kazao je da se poslije jedne decenije postojanja ta ustanova našla pred najvećim izazovom.

“Vođeni iskustvom drugih država na vrijeme smo preduzeli sve potrebne mjere koje se odnose na: zabranu posjeta, zabranu izlazaka i grupnih aktivnosti korisnika, zabranu prijema novih korisnika, zabranu ulaska trećih lica, pojačanu dezinfekciju unutrašnjosti i dvorišta, obavezno nošenje zaštitne opreme, obezbjeđivanje prostorije za izolaciju”, kazao je Pavićević.

On podsjeća da je uprava doma, zajedno sa zaposlenima, svjesna ozbiljnosti situacije, a sve u cilju zaštite korisnika, donijela odluku da zaposleni kojima vrsta posla to dozvoljava rade od kuće, a da oni čije je prisustvo neophodno zbog brige o zdravlju, ishrani i higijeni - budu u izolaciji sa korisnicima, kako bi isključili mogućnost da se virus unese na bilo koji način.

“Zaposleni su u početku bili u izolaciji na sedam dana, smjenjivali su se, a već pola mjeseca su u potpunom karantinu s obzirom da je Nacionalno koordinaciono tijelo dalo preporuku da je to jedino rješenje. Takođe, NKT izdalo je naredbu da vojska čuva Dom kako ne bi došlo do ‘upada’ od strane trećih lica. Iako im teško pada izolacija zbog odvojenosti od porodice, zaposleni su svjesni ozbiljnosti situacije i da je to jedini način da iz ove borbe izađemo kao pobjednici”.

Pavićević kaže da se svi korisnici osjećaju dobro, da se pridržavaju svih mjera i da sa svojima komuniciraju putem telefonskih i video poziva.

“Neobično im je jer ne mogu da izlaze i da se druže van svojih soba, ali su svjesni ozbiljnosti situacije. Prate sve novosti o koroni preko medija, gledaju televiziju, čitaju knjige, razgovaraju... Optimisti su, nadaju se da će lijepo vrijeme da odnese koronu, a njih da izmami u dvorište, da, kao ranije, šetaju, druže se, razgovaraju. Panike nema, dajemo sve od sebe da i tu prisutnu dozu straha kod njih svedemo na minimum”.

Pavićević priča da su zaposleni i korisnici zajedno proslavili i Vaskrs.

“Izolacija nije umanjila radost ovog praznika koji nas je samo podsjetio koliko smo potrebni jedni drugima i koliko je jaka ljubav naše velike domske porodice. Ovih dana, svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti, koji žele da poste ramazanski post, omogućen je drugačiji režim ishrane, po pravilima vjere. Na ličnom primjeru pokazali smo kako bi svi trebalo da budu odgovorni prema starijim licima, koji su najranjivija kategorija u ovoj situaciji, a tim kursom ćemo i nastaviti”.

Odvojenost od djece najteže pada

Smail Baković, koji je u domu od oktobra prošle godine, priča da mu je teško pala zabrana svake vrste izlaska iz doma.

“Zadovoljan sam sa smještajem i radom uposlenih. S obzirom na ovu situaciju, mislim da je opet sve super. Pomalo je dosadno, provodimo više vremena gledajući televiziju, spavamo, pomalo izađemo... Zahvaljujem kompletnom osoblju koje je adekvatno reagovalo na ovu pošast koja nas je zadesila”.

Među zaposlenima koji su u izolaciji je i medicinski tehničar Srđan Nišavić i, kako kaže, najteže mu pada odvajanje od sinčića od dvije i po i kćerke od jedne godine.

“Pomalo se bojim da će me kćerkica zaboraviti dok ovo sve prođe. Jedini način komunikacije sa porodicom je preko skajpa, i to olakšava koliko-toliko ovu tešku situaciju. Trudićemo da i dalje poštujemo sve preporuke kako bi iz ove situacije mi i korisnici izašli bez posljedica”.

Bonus video: