Medenica prijavljen da je pregradio šetalište

Riječ je o slučaju sa početka aprila kada su mještani Krašiča prijavili da je jedan od dva završena segmenta prve faze novog lungo mare šetališta u tom mjestu, u dužini od tridesetak metara, bukvalno odsječen i oduzet i Opštini Tivat - investitoru tog javnog komunalnog objekta i građanima kao njegovim korisnicima
24285 pregleda 46 komentar(a)
Zid na šetalištu: Juče u Krašićima, Foto: MANS
Zid na šetalištu: Juče u Krašićima, Foto: MANS

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je Višem državnom tužilaštvu u Podgorici krivične prijave protiv Miloša Medenice, sina predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, i njegovog poslovnog partnera, tivatskog biznismena Rada Arsića, zbog sumnje da su uzurpirali dio državne svojine u Krašićima i na njoj nelegalno gradili.

Riječ je o slučaju sa početka aprila kada su mještani Krašiča prijavili da je jedan od dva završena segmenta prve faze novog lungo mare šetališta u tom mjestu, u dužini od tridesetak metara, bukvalno odsječen i oduzet i Opštini Tivat - investitoru tog javnog komunalnog objekta i građanima kao njegovim korisnicima.

Radnici su na obali, ispod dvije velike turističke vile što se prave u blizini nekadašnjeg kafića “Posejdon“, tada sazidali dva ogradna zida od betonskih blokova i na taj način presjekli šetalište. Zidovi su podignuti na katastarskoj parceli 173/13 KO Krašići koja je u vlasništvu države, odnosno Opštine Tivat, ispod dviju vila u izgradnji na parcelama broj 1117, 7/3, 7/4 i 7/8 KO Krašići koje su u vlasništvu Medenica i Arsića.

Jedan od zidova se, prema evidenciji MANS-a, dijelom nalazi i na parceli 7/8 koja je u vlasništvu Arsića.

“Navedeno ukazuje na osnovanu sumnju da su Medenica i Arsić počinili krivična djela koja im se ovom prijavom stavljaju na teret, time sto su gradili objekte bez prijave i dokumentacije za građenje, ali i na tuđem (državnom) zemljištu“, piše u prijavi, kojom se Medenica i Arsić sumnjiče da su počinili krivična djela “protivpravno zauzimanje zemljišta“ i “građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje“.

MANS je sredinom aprila uputio i inicijative JP Morsko dobro i Ministarstvu održivog razvoja i turizma da obave inspekcijski nadzor, ali do sada od njih nisu dobili povratnu informaciju što je tim povodom preduzeto.

U međuvremenu, u petak su mještani Krašića MANS-u i medijima dostavili nove fotografije sa lica mjesta koje pokazuju da je na državnoj parceli na obali, ispred dvije nove vile, pripremljen teren za betoniranje preko već izgrađenog i popločanog javnog šetališta. Fotografije sa lica mjesta snimljene u nedjelju pokazuju da je betoniranje u međuvremenu i završeno, a na opštinskoj parceli uz more nikao je i novi, treći manji zid, koji je „dijeli na pola“, i stvara posebne djelove kao dvorišta isrped vila Arsića i Medenice.

Pripreme za betoniranje u petak
Pripreme za betoniranje u petak(Foto: MANS)

“Atipično stanje u kom se zbog pandemije virusa našlo naše društvo i dalje tipično koriste oni kojima kršenje zakona tolerišu institucije, time pokazujući da su crnogorske boljke poput nelegalne gradnje još izraženije u doba kada je pažnja javnosti okrenuta ka nečem drugom. Tome u prilog svjedoči i sve veći broj poziva građana koji ovih dana MANS-u prijavljuju nelegalnu gradnju širom primorja. Ovaj slučaj otkriven je još prije 20 dana i zbog toga je MANS u međuvremenu predao krivičnu prijavu VDT-u, i to protiv Miloša Medenice... i Rada Arsića... Takođe, istog dana poslate su inicijative MORT-u i JPMD-u, i to za sprovođenje mjera iz njihove nadležnosti. Ipak, očigledno je da nijedna od institucija nije reagovala, čime se prećutno dala saglasnost na privatizaciju dijela šetališta, a sada i na betoniranje i otimanje dijela crnogorske obale”, saopštio je juče “Vijestima” Lazar Grdinić iz Istraživačkog centra MANS-a.

Menadžer projekta izgradnje lungo mare šetališta u Krašićima i nedavno imenovani v.d. sekretar za urbanizam i investicije Opštine Tivat Marko Petričević (DPS) nije juče odgovarao na telefonske pozive “Vijesti” da prokomentariše razvoj situacije na gradilištu tog javnog objekta.

Grdinić: Država pala na ispitu, a ispitnih rokova je sve manje

Grdinić je istakao da Ustav Crne Gore “ne prepoznaje privatnu svojinu nad obalom”, ali da to “po svemu sudeći, nije dovoljna da se državne institucije late svog posla i zaštite naše resurse od devastacije od strane članova porodica nosioca visokih državnih funkcija i privilegovanih biznismena iz njihovih krugova, koji će svojim luksuznim vilama na pjeni od mora sada pridodati i dio plaže”.

“Mučno je povjerovati da tužioci, inspektori i drugi koji su novcem svih nas plaćeni da rade svoj posao, nisu u mogućnosti da ovih dana, dok se od nas traži da sjedimo kod kuće i vjerujemo im, zaštite jedan od najvitalnijih resursa koje Crna Gora posjeduje - njenu obalu. Iako je ona već okrnjena od istih, koji na njenim skutima grade megalomanske vile i okolini neprilagođene objekte, zaista je 'otimanje' šetališta i dijela plaže nešto nezabilježeno, a u ovoj situaciji čak i skandalozno. Nažalost, država je još jednom pala na ispitu, a 'ispitnih rokova' je sve manje”, kazao je Grdinić.

Bonus video: