Dva dana bez novih inficiranih koronavirusom, prevoznici traže da rade

Taksi prevoz u svim opštinama od 4. maja. Korona kriza uticala na prevoznike. Slijedi testiranje na javnim površinama. Još se ne zna koji su dokumenti građanima potrebni da bi došli do vikendica. Stomatolozi dobili uputstva, frizeri i zanatlije još čekaju. Otvaranje granica posljednje mjere koje će ublažiti
13885 pregleda 3 komentar(a)
Detalji iz centra Podgorice, Foto: Boris Pejović
Detalji iz centra Podgorice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.04.2020. 07:17h

Dva dana zaredom u Crnoj Gori nema oboljelih od kovida-19, a broj oporavljenih napokon je veći je nego broj onih koji su još inficirani novim koronavirusom.

Vlada je juče odlučila da taksi prevoz od 4. maja bude dozvoljen u cijeloj Crnoj Gori, unutar opština, dok se autobuski dozvoljava takođe unutar opština, ali onih u kojima nema infekcije.

NKT je dozvolilo taksi prevoz između Tuzi, Podgorice i Danilovgrada, koje posmatraju kao jedinstvenu cjelinu, dok ta privilegija ne važi za stanovnike ostalih opština.

Oni koji sa radom nastavljaju sljedećeg ponedeljka, poput frizera i zanatalija, i dalje ne znaju kada će dobiti uputstva i kako će izgledati njihov radni dan, odnosno šta će osim nošenja maski morati da prihvate kao obavezu.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ), epidemiolog Senad Begić, najavio je još šire testiranje građana na novi koronavirus i to na javnim površinama. Rekao je da ta ustanova planira da proširi strategiju uzorkovanja i da će krenuti sa testiranjem u zajednici u svim opštinama.

“Biće predloženo uzorkovanje i na javnim površinama, sve sa ciljem sagledavanja prave epidemiološke situacije, uz saglasnost pacijenta i poštujući njihovu privatnost. Nadamo se da ćemo još širim uzorkovanjem u zajednici otkriti i one asimptomatske kliconoše koji su među nama”, poručio je Begić.

Prevoznici traže da rade od 18. maja

Predstavnici tri gradska autobuska preduzeća u Podgorici tražiće od nadležnih da im dozvole da rade od 18. maja, odnosno da obavljaju prevoz putnika na linijama u glavnom gradu.

Kako je pojasnio vlasnik preduzeća “Gradski saobraćaj PG” Haris Alivodić narednih dana će uputiti pismo NKT i Glavnom gradu da im se omogući da rade od 18. maja, a iz dva razloga.

“Ako će butici, frizerskisaloni, kafići... da rade, gdje dolazi do baš bliskog kontakta, ne vidim razlog da nama ne dozvole, jer ljudi moraju da se prevezu do radnog mjesta. Drugi razlog je poslovanje. Ne radimo od 18. marta, sa 18. majom to bi bilo dva mjeseca. Ne prihodujemo ništa, isplaćujemo zarade radnicima, a naplatili smo od građana za mart uslugu. Nemamo od čega da im vratimo novac”, kazao je Alivodić.

On je istakao da bi 12 dana u maju produžili važenje mjesečnih karata iz marta.

“To bi bilo ljudski, da građani dobiju uslugu za ono što su platili”, kazao je Alivodić.

On je naglasio da ne vidi način kako bi se u autobusima održavala fizička distanca, odnosno da mu je to nezamislivo.

“Nismo još dobili preporuke za to, ali ne vidim način kako da se mi angažujemo i šta da radimo. Da iščupamo pola sjedišta? Kako bi se održavala distanca u autobusima? Ionako imamo malo putnika, ne znam ko bi to mogao finansijski da izdrži”, naveo je Alivodić.

On je kazao da zbog krize izazvane koronavirusom, nijesu otpustili nijednog radnika i da se nada da će tako i ostati.

“Situacija je vrlo nepovoljna, tek treba da se sračunamo. Nemamo u planu otpuštanja. Masovni prevoz mora da bude potpomognut, ne kažem da nam ne pomažu, ali je to nedovoljno. Mislim na dugoročnu saradnju na duži period....”, kazao je Alivodić.

U Podgorici gradski prevoz putnika obavljaju preduzeća “Gradski saobraćaj PG”, “BLT” i “Montenegro prevoz Pejović”.

O otvaranju granica i okupljanjima još ne razmišljaju

Begić je juče kazao da će među posljednjim mjerama ublažiti onu koja se odnosi na otvaranje granica, odnosno međunarodni saobraćaj. Takođe, odgovorio je i da u ovom trenutku ne vidi razlog da se u naredna dva mjeseca odobre bilo kakva javna i masovnija privatna okupljanja, kao što su svadbe.

“Sve u svoje vrijeme. Da se nadamo da ćemo mjerama uspjeti da suzbijemo i ugasimo virus, odnosno njegovo širenje”, rekao je. Na pitanje šta je potrebno od dokumentacije kako bi osobe mogle da putuju u drugu opštinu gdje imaju vikendicu, odgovorio je da IJZ ne izdaje takve potvrde, ali smatra da će izvodi, odnosno posjedovni listovi, biti sasvim dovoljni za početak.

Na pitanje kada će biti dostavljena epidemiološka uputstva onima koji nastavljaju sa poslovanjem 4. maja, Begić je rekao da su opšte preporuke iste za sve, dok će specifične razvijati sa Ministarstvom ekonomije.

On je objasnio da za stomatologe i njihove pacijente postoje preporuke na sajtu IJZ, kao i da su uputstva poslata Stomatološkoj komori...

Upitan šta se očekuje tokom ljeta i jeseni, kada je riječ o epidemiji, Begić je kazao da se barata sa tri ili četiri nesigurnosti.

“Od države do države se razlikuju parametri, broj oboljelih, stopa obolijevanja, testiranje... Druga nesigurnost je to što države imaju specifične mjere, sa kojima su počeli u različito vrijeme i sprovode ih različitim intenzitetom. U ovom trenutku bi bilo neodgovorno da bilo ko može sa razumnom sigurnošću da kaže šta će se destiti. Ako nastavimo da s pridržavamo mjera, da održavamo fizičku distancu, da poštujemo sve, mislim da smo na dobrom putu i da možemo da se vratimo ritmu životu koji smo imali prije pandemije”.

Begić je rekao da vizir nije zamjena za masku, te da sprečava da infektivne kapljice dopru na sluzokožu.

On je ponovio da je nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima obavezno od 4. maja, jer će se krenuti sa aktivnostima koje će stanovništvo dovoditi u bližu interakciju nego sada.

“Jedini način da smanjimo vjerovatnoću prenosa u ovakvim situacijama je da pokušamo da skratimo domet kapljica i spriječimo kontaminiranje površina”, odgovorio je Begić, istakavši da se “domaće” maske ne mogu nositi u zdravstvenim ustanovama...

IRF formirao kreditnu liniju za pomoć medijima

Investiciono-razvojni fond (IRF) je u skladu sa usvojenim Vladinim mjerama, formirao novu kreditnu liniju kako bi se pomoglo medijima da ublaže ili smanje posljedice izazvane pandemijom novog koronavirusa, saopšteno je juče.

“Kreditna sredstva su namijenjena za održavanje likvidnosti elektronskih i štampanih medija, koji su registrovani u Crnoj Gori i koji posluju u skladu sa zakonima o medijima Crne Gore”, istakli su iz IRF.

U saopštenju se dodaje da će ova kreditna linija biti upotrijebljena isključivo za potrebe rješavanja problema nelikvidnosti nastale kao direktna posljedica izazvana ukupnom situacijom u kojoj se nalaze Crna Gora i cio svijet.

“Maksimalni iznos kredita je do 600.000 eura, uz kamatnu stopu od 2 odsto, i rok povraćaja do osam godina, od čega je grejs period do dvije godine. Sredstva kredita se mogu koristiti za: obrtna sredstva (troškovi materijala, repromaterijala i proizvodnih usluga), isplatu neto zarada zaposlenima za period trajanja mjera zaštite (za period do tri mjeseca) i troškove zakupa za period trajanja mjera zaštite (za period do tri mjeseca)”, kazali su iz IRF.

Iz te institucije su poručilu da s obzirom na to da IRF, kao razvojna institucija, iz razumljivih razloga, nije podržavala medije, bilo je potrebno uložiti mnogo truda da se obezbijede sredstva za tu kreditnu liniju.

Oporavljeno 189, aktivnih slučajeva 125

Begić je juče rekao da je ukupni broj oporavljenih juče popodne bio 189, a da je 125 aktivnih slučajeva kovida-19.

Rekao je da Podgorica ima najveći broj oboljelih, 99, slijedi Nikšić sa 18, Ulcinj sa 14 i Bar sa 12 pacijenata.

On je kazao i da Tivat i Danilovgrad više nemaju aktivnih slučajeva.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra (KC), Sreten Kavarić, kazao je da je hospitalizovano 13 pacijenata.

On je rekao da je u KC na bolničkom liječenju osam pacijenata, od kojih pet na infektivnoj i tri na Internoj Klinici.

“Od ta tri, jedan je u poluintenzivnoj jedinici i ima dva negativna testa... Dva pacijenta nalaze se na respiratorima i životno su ugroženi. Tri pacijenta hospitalizovani u barskoj i dva u nikšićkoj bolnici”, kazao je Kavarić.

On je saopštio da je 16 zdravstvenih radnika juče popodne bilo pozitivno na novi koronavirus, od kojih je tri ljekara, jedan stomatolog, devet medicinskih sestara i tehničara, po jedan apotekar i zdravstveni radnik.

Bonus video: