Djeca sa dijabetesom ostala bez senzora tokom epidemije koronavirusa

Iz Ministarstva zdravlja, nakon gotovo 30 dana, obavijestili su roditelje da su razmotrili njihov zahtjev i da treba da se pojedinačno obrate Agenciji za ljekove
4472 pregleda 3 komentar(a)
Djeci znatno olakšan tretman oboljenja (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Djeci znatno olakšan tretman oboljenja (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Roditelji djece sa dijabetesom, koji u inostranstvu kupuju senzore za mjerenje šećera u krvi, više od mjesec ne mogu da dođu do tih aparata jer je saobraćaj obustavljen, a Ministarstvo zdravlja nije pravoremeno reagovalo na njihove zahtjeve.

Zbog toga se sve veći broj djece vratio trakicama za šećer, pa su zabilježeni i problemi, odnosno periodične nestašice na tržištu. U Udruženju roditelja djece sa dijabetesom Beta tvrde da su djeca prisiljena da se vrate na trakice, što je puno bolnije za njih jer se moraju bosti osam do deset puta dnevno.

“Možete zamisliti kako izgledaju prstići nakon 240-300 uboda mjesečno. Pored toga, to je sada veće opterećenje za Fond zdravstva jer mora isporučiti 200 trakica mjesečno i za fond roditelja, koji moraju dokupiti 50-100 trakica. Takođe, vraćanje na trakice dovodi do puno lošije glikoregulacije”, poručili su iz ovog udruženja.

Iz Ministarstva zdravlja, nakon gotovo 30 dana, obavijestili su roditelje da su razmotrili njihov zahtjev i da treba da se pojedinačno obrate Agenciji za ljekove, kako bi se našlo rješenje u skladu sa zakonom.

Udruženje Beta još 20. marta, nakon što su na snagu stupile naredbe o zabrani saobraćaja, obavijestilo nadležne da im sada jedino preostaje da senzore dobijaju iz inostranstva preko Pošte, ali su u problemu jer ti aparati nisu registrovano medicinsko sredstvo u Crnoj Gori, pa ih Carina zaustavlja.

Djeca, dijabetes, insulin
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Predsjednik tog udruženja, Nebojša Gulić, “Vijestima” je kazao da je Fond za zdravstveno osiguranje od početka prošle godine omogućio djeci sa dijabetesom nabavku senzora za kontinuirano mjerenje šećera u krvi, čime je znatno olakšan tretman tog oboljenja i smanjena mogućnost razvoja komplikacija.

On je pojasnio da se na dva tendera Fonda niko od zainteresovanih ponuđača nije javljao zbog veličine našeg tržišta, zbog čega im je ta ustanova odobrila refundaciju za aparate koje roditelji kao fizička lica mogu kupiti u inostranstvu bez problema. Gulić navodi i da je takav sistem, do pandemije kovida-19, odnosno obustave saobraćaja, solidno funkcionisao.

On je rekao da je poseban problem što su najmlađi sa dijabetesom u većoj opasnosti od novog koronavirusa i da bi u slučaju da se razbole došlo do velikog poremećaja u regulaciji šećera, gdje bi senzor bio od pomoći.

Takođe, kazao je da su sa predstavnicima Instituta za bolesti djece napravili dogovor o redovnom snabdijevanju doznakama za nabavku senzora.

Udruženje je tražilo od premijera da razmotri mogućnost da uredbom Carina dopusti slanje senzora u Crnu Goru, barem dok traje epidemija kovida-19, jer im se javlja veliki broj roditelja koji su ostali na posljednjem senzoru. Istovremeno, dopis su uputili i direktoru Carine, Agenciji za ljekove i Ministarstvu zdravlja.

Gulić je pojasnio da su ih tri dana kasnije kontaktirali iz Agencije i kazali da su uputili preporuku Ministarstvu zdravlja da se zahtjev odobri, dok su iz Uprave carina odgovorili da prolaz senzora putem DHL-a ili Pošte nije problem, ukoliko od Ministarstva zdravlja dobiju odobrenje.

Udruženje je dan kasnije od Ministarstva zdravlja, odnosno generalne direktorice Direktorata za zdravstvenu zaštitu Mevlide Gusinjac, početkom mjeseca dobio odgovor da su pokušali da pronađu rješenje i prevaziđu prepreke u nabavci senzora, pa je potrebno da dostave spisak pacijenata koji koriste te aparate.

Gulić je rekao da je spisak dostavljen, ali da im od tada, punih mjesec, niko nije odgovarao na apele i zahtjeve.

Ministarstvo: Pacijenti da se obrate Agenciji

“Vijestima” su iz Ministarstva zdravlja u četvrtak odgovorili da su razmotrili zahjeve Udruženja roditelja djece sa dijabetesom u vezi senzora.

“Svi pacijenti koji mogu riješiti potrebu za nabavkom lijeka ili medicinskog sredstva putem pošiljki koje stižu poštom, mogu se obratiti Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, koja će razmotriti sve zahtjeve pojedinačno i preduzeti sve zakonom dozvoljene aktivnosti u cilju mogućeg rješenja po ovom pitanju. Ministarsvo zdravlja je dostavilo odgovor i Udruženju, kao i pacijentima, koji su se obraćali sa zahtjevima za nabavku lijekova.”, piše u odgovoru Ministarstva.

Gulić: Manje boli, poboljšan kvalitet života, smanjuje rizik od komplikacija

Gulić je “Vijestima” objasnio da je prednost senzora u tome što nema svakodnevnog “bockanja”, već se jednom u 14 dana zalijepi iglica i u potkožnom tkivu kontinuirano mjeri nivo šećera u krvi zahvaljujući čitaču senzora... On je kazao da je glavna opasnost za život djece sa dijabetesom hipoglikemija, zbog koje može nastupiti iznenadna koma i smrt, a posebno tokom noći.

“Vi izmjerite šećer u 22 i sljedeći put u 3, a u međuvremenu se svašta može desiti. Dokazano je da senzori značajno smanjuju šansu nastanka teških hipoglikemija i poboljšavaju kontrolu šećera, što se ne može postići samo trakicama. Prednost senzora nije samo u tome što manje boli, nego što sprječavate teške posljedice po vaše dijete”, istakao je Gulić.

Prema vodičima Međunarodnog udruženja ISPAD, kontinuirano praćenje glukoze smanjuje rizik od komplikacija dijabetesa, ali i poboljšava kvalitet života.