Pandemija ispraznila kasu budvanskog "Parking servisa", prijete sudske presude

Budvanski “Parking servis“ se, i pored odličnih poslovnih rezultata prethodnih godine, suočava sa problemima zbog tužbi radnika, mogli bi da izgube 350.000 eura
7322 pregleda 5 komentar(a)
Parking u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Parking u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Jedno od najuspješnijih budvanskih opštinskih preduzeća, “Parking servis“, ostalo je već mjesec i po bez prihoda, nakon što je rukovodstvo firme odlučilo da podigne rampe na svim javnim parkiralištima i ustupi ih građanima na besplatno korišćenje zbog pandemije koronavirusa.

I dok se prikuplja novac kako bi se obezbijedila aprilska zarada, novi potres bi mogao uskoro da uslijedi, ako bi sud prihvatio žalbu radnika zbog pogrešno obračunatih zarada u periodu od prije nekoliko godina, što bi uveliko dovelo do velikih finansijskih probleme i isplate od čak 350 hiljada eura. Firma je nedavno zbog slične presude radnicima isplatila 150 hiljada eura, ali nova presuda očekuje se čime sudovi počnu sa radom.

Izvršni direktor “Parking servisa“ Jovan Gregović kazao je da kada je nastupila epidemija virusa kovid–19 preduzeće je bilo primorano da zbog drastično smanjenog obima posla, za gotovo 95 odsto, na svim otvorenim parkiraliština prekine sa naplatom parkinga.

Gregović je podsjetio da su novo rukovodstvo firme u martu 2017. godine dočekali ogromni problemi i velika dugovanja prema radnicima, dobavljačima, kao i državi za neplaćene poreze i doprinose.

“U 2017. godini preduzeće je prvi put od svog osnivanja poslovalo sa dobitom od blizu 500.000 eura, odnosno 250.000 eura 2018. Smanjenje dobiti u 2018. je bilo prouzrokovano u najvećoj mjeri povećanjem zarada zaposlenima za 10 do 15 odsto i manjim ulaganjima i osavremenjavanju poslovanja, a odnosilo se na ulaganja u nabavku nove opreme. Menadžment preduzeća je odlučio da ostvarenu dobit iskoristi za vraćanje dugova iz prethodnog perioda, kao i dalje investicije u modernizaciju preduzeća i to se pokazalo kao dobra odluka. Naime, pretpostavili su da će tužba radnika koja se odnosila na pogrešan obračun zarada u prethodnom periodu biti osnovana i da će sud presuditi u korist radnika, te da će po tom osnovu preduzeće morati isplatiti radnicima skoro 150.000 eura, što se i dogodilo“, kazao je Gregović.

On je naglasio da su pred sudom u toku i još dva procesa po tužbama radnika u kojima su potraživanja mnogo veća i iznose skoro 350.000 eura, a presude se očekuju već u prvoj polovini ove godine.

“Nisu izostala ulaganja u obnovu i modernizaciju parkirališta, a što se najviše ogleda u potpunoj rekonstrukciji (asfaltiranju najvećeg otvorenog parkirališta kod Pošte, obilježavanju istih i nabavci novih “kućica” za sva javna parkirališta), kao i otvaranju novih parkiraišta poput parkirališta kod autobuske stanice u Petrovcu i na Jazu, za šta je utrošeno preko 100.000 eura. Pored svega navedenog, menadžment je navedenu dobit iskoristio za nabavku novog vozila “pauk” koje je kupljeno i jednokratno plaćeno dobavljaču. Takođe je oformljena i nova radna jedinicu koja se bavi izradom horizontalne saobraćajne signalizacije kako za sopstvene potrebe na parkiralištima, tako i za treća lica, a najviše saobraćajnica u nadležnosti opštine Budva i time su preduzeću obezbijedili nove prihode a ujedno i smanjili sopstvene troškove. Sredstva koju su utrošena u ovu svrhu su oko 50.000 ura“, kazao je Gregović.

Prema njegovim riječima, završni račun odnosno poslovanje u toku 2019. zbog svega navedenog će pokazati lošije rezultate nego prethodne dvije godine, imajući u vidu da je za sudsku presudu, nabavku vozila i opreme kao i rekonstrukciju parkirališta potrošeno više od 400.000 eura.

“Poslovanje preduzeća i likvidnost ni u jednom momentu nije dovedena u pitanje i sve obaveze se izmiruju redovno do svakog 5. u mjesecu i sve to bez ijednog zaduživanja. Bitno je navesti da su prihodi preduzeća u stalno rastu i da su 2019. za gotovo 300.000 eura, odnosno za 20 odsto veći u odnosu na 2018, a za više od 25 odsti u odnosu na 2017. godinu, a što ukazuje da se prihodi iz godine u godinu povećavaju i da preduzeće i pored velikih naslijeđenih dugova iz prethodnih godina sada posluje stabilno i spremno je za dalja nova ulaganja i modernizaciju”, zaključio je Gregović.

Bonus video: