Kolašinska NVO "Klasterska inicijativa" započela projekat "Kom planina da bude bliža svima"

“To podrazumijeva, prije svega, modeliranje opcija za upravljanje Parkom prirode “Komovi”, a zatim i izradu Plana upravljanja, kao krovnog dokumenta kojim se planiraju mjere i aktivnosti zaštite i očuvanja zaštićenog prirodnog dobra. Takođe, i upravljanje i korišćenje prirodnog dobra za ekološke, ekonomske i socijalne namjene“, objašnjavaju iz NVO “Klasterska incijativa”
1099 pregleda 1 komentar(a)
Plakat projekta, Foto: NVO "Klasterska inicijativa"
Plakat projekta, Foto: NVO "Klasterska inicijativa"
Ažurirano: 28.04.2020. 19:06h

Nevladina organizacija “Klasterska inicijativa” u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Opštine Kolašin, započela je sprovođenje projekta pod nazivom “Kom planina - bliža svima“.

Projekat, kako su saopštili iz te NVO, ima za cilj uspostavljanje održivog sistema upravljanja Parkom prirode Komovi na teritoriji opštine Kolašin.

“To podrazumijeva, prije svega, modeliranje opcija za upravljanje Parkom prirode “Komovi”, a zatim i izradu Plana upravljanja, kao krovnog dokumenta kojim se planiraju mjere i aktivnosti zaštite i očuvanja zaštićenog prirodnog dobra. Takođe, i upravljanje i korišćenje prirodnog dobra za ekološke, ekonomske i socijalne namjene“, objašnjavaju iz NVO “Klasterska incijativa”.

Iz te organizacije podsjećaju da je Opština Kolašin, u decembru 2019. godine, donijela odluku o proglašenju Parka prirode “Komovi” na teritoriji te opštine. Ranije, slične odluke donesene su u Podgorici i Andrijevici, pa proces zaštite planinskog masiva Komovi, koji se svrstava u drugu kategoriju zaštićenog prirodnog dobra, završen.

Projekat “Kom planina - bliža svima“ predstavlja subgrant finansiran u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori”, koji NVO “Green Home” realizuje, u saradnji sa partnerskim organizacijama Climate Action Network iz Brisela (CAN Europe) i Savjetom za ekološku gradnju Crne Gore.

Planirano je i unaprjeđenje kapacitete organizacija civilnog društva koje se bave očuvanjem životne sredine. Njihovi kapaciteti biće unaprijeđeni na na polju pripreme i razvoju zakonodavnog okvira, istraživanja politika i javnog zagovaranja za doprinos procesu integracije u EU u oblasti klimatskih promjena. Radiće se na povećanju legitimiteta organizacija civilnog društva u oblasti klimatskih i energetskih politika i unaprjeđenju dijaloga sa nacionalnim zainteresovanim stranama.

Projekat su podržali Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori kroz IPA Programa za razvoj civilnog društva 2016, Crna Gora i Ministarstvo javne uprave i trajaće do do kraja avgusta 2020. godine.

Opština Kolašin, u decembru 2019. godine, donijela odluku o proglašenju Parka prirode “Komovi” na teritoriji te opštine. Ranije, slične odluke donesene su u Podgorici i Andrijevici, pa proces zaštite planinskog masiva Komovi, koji se svrstava u drugu kategoriju zaštićenog prirodnog dobra, završen.

Bonus video: