KORONAVIRUS PROMIJENIO SVIJET

Recesija kuca na svjetska vrata, zlato može porasti 100 odsto

Jedno od tržišta na kom i dalje vlada prava nestašica, jeste tržište fizičkog zlata. Fizičko zlato, predstavlja zlato najveće čistoće 999,9, koje evropski i naši zakonodavni okviri prepoznaju kao investiciono zlato
10138 pregleda 0 komentar(a)
Zlatara Gold, Foto: Zlatara Gold
Zlatara Gold, Foto: Zlatara Gold
Ažurirano: 29.04.2020. 09:47h

COVID 19, na sreću svih nas, polako ali sigurno usporava. Svijet, uz velike mjere opreza počinje da se vraća u normalu. Mnoge fabrike, koje su obustavile svoju proizvodnju, planiraju pokretanje proizvodnih procesa. Transport roba u cijelom svijetu i dalje usporeno funkcioniše, što je produžilo nestašicu nekih proizvoda koji nijesu od vitalnog značaja .

Jedno od tržišta na kom i dalje vlada prava nestašica, jeste tržište fizičkog zlata. Fizičko zlato, predstavlja zlato najveće čistoće 999,9, koje evropski i naši zakonodavni okviri prepoznaju kao investiciono zlato.

Zašto se kaže fizičko zlato? Dakle, to je zlato koje se fizički isporučuje kupcu.

Posljednjih mjeseci, u cijeloj Evropi, skoro da je bilo nemoguće kupiti zlatni dukat, ili zlatnu polugu. Najveći proizvođači investicionog zlata, smješteni u južnoj Švajcarskoj - Argor Heraeus i Valcambi koji su obustavili proizvodnju u cilju zaštite ljudskih resursa, razmatraju da u narednim mjesecima pokrenu svoje proizvodne linije.

Masovni karantini širom svijeta i ostale zaštitne mjere koje su vlade sprovodile u cilju sprečavanja širenja virusa i zaštite zdravlja svojih građana, doveli su do toga da se ljudi nisu mogli kretati, a samim tim i trošiti novac. Kao posljedica toga došlo je do pada ekonomske aktivnosti. Sve grane privrede su pogođene. Neke u većoj, a neke u manjoj mjeri. Hotelijerstvo i ugostiteljstvo bilježe nezapamćene gubitke.

Pandemija je dovela citav svijet na prag nove recesije. Međunarodni Monetarni fond izašao je s projekcijom da se cijeli svijet nalazi pred velikom recesijom. Upravo iz tih razloga, mnogi ulagači želeli bi da kupe zlato upravo sada. Ulagači se plaše za svoj novac, žele pod hitno da ga osiguraju i imaju blizu sebe. Mišljenja smo da ne treba upadati u paniku i da u narednom periodu treba da nastavimo da sprovodimo preventivne mjere kako bi smo zaštitili zdravlje svih nas. Život nema alternativu.

Zlato je pokazalo visoku rezistentnost u ovakvim situacijama. Zato ga žele svi posjedovati prije početka recesije. U ekstremnim situacijama, kakva je ova, investiciono zlato gotovo da je nemoguće kupiti. Kupovinu je bolje uvijek obaviti u normalnim okolnostima, što u konkretnom slučaju znači, nakon okončanja pandemije. Ono što smo u ovoj nepredvidivoj situaciji vidjeli, jeste to da investiciono zlato može da se unovči i u ekstremnim situacijama, kakva je ova.

Poznato je da vrijednost zlata u toku trajanja recesije zna da se uveća više puta. Vrijednost zlata u toku recesije koja je zahvatila svijet 2008 godine uvećala se 280 %! Nakon okončanja ekonomske krize vrijednost se stabilizovala, ali cijena je ostala uvećana oko 200 odsto. I tokom trajanja krize, koja je nastupila 2008. godine, svjetsko tržište fizičkog zlata zahvatila je velika nestašica.

Zlato je lako prenosivo, lako se skladišti ne gubi vrijednost, oslobođeno je uticaja monetarnih centara itd.

Na jednoj strani imamo povećanu potražnju, a na drugoj imamo ponudu približno jednaku nuli.

To je dovelo do porasta vrijednosti zlata na otvorenom tržištu (berzi).

RAST NE ODSLIKAVA REALNU SITUACIJU na tržištu zbog toga što se tražnja za fizičkim zlatom ne registruje, zbog obustavljanja proizvodnje od strane najvećih proizvođača. Samim tim i ne utiče kao fundamentalni element, u formiranju ravnotežne cijene na otvorenom tržištu, tj.na svjetskoj berzi.

Drugi element, na koji se odrazlila nestašica zlata jeste razlika između SPOT cijene ( trenutna cijena zlata na berzi ) i cijene fizičkog zlata. Uvijek su fizički zlatnici i poluge bili skuplji od spot cijene. Ta razlika, u normalnim okolnosima kretala se od 3-4% u korist fizičkog zlata. Sada se ta razlika na svjetskom nivou kreće oko 10 i vise procenata.

Porast premije (razlike) u korist fizičkog zlata apsolutno je logičan iz dva razloga.

Prvi razlog

Zbog velike nestašice fizičkog zlata na svjetskom tržištu.

Drugi razlog

Ulagačima je postalo jasno da je mnogo sigurnije imati kod sebe fizičko zlato, od nekog digitalnog zapisa na berzanskom serveru (papirno zlato kupljeno na berzi).

HOĆE LI SE TRŽIŠTE ZLATA NORMALIZOVATI?

Nakon okončanja pandemije proizvođači zlata nastaviće normalno da rade. Svi investicioni centri nastaviće normalno da vrše distribuciju zlata. Premije će se vratiti na period pre krize.

U momentu kada kovnice počnu sa radom fizička tražnja za zlatom počeće da se registruje i neminovno će doći do osjetnog porasta vrijednosti zlata .

Ako svjetska ekonomija uđe u recesiju možemo očekivati i višestruki rast vrijednosti ovog plemenitog metala.

Eksperti američke multinacionalne finansijske grupacije "Bank of America", prije početka pandemije prezentovali su analizu kretanja vrijednosti zlata za naredni period. U analizi su predvidjeli da će unza zlata do kraja 2021. dostići vrijednost od 2.000 US dolara.

Međutim, prije nekoliko dana ista analiza je revidirana. U korigovanoj analizi, isti eksperti predviđaju da će do 31. decembra 2021. godine vrijednost unce dostići nevjerovatnu vrijednost od 3.000 američkih dolara!

Suštinski, to bi značilo da će svijet ući u jaku recesiju i da će se vrijednost zlata u narednom periodu bezmalo duplirati. Temelji ove analize najvjerovatnije su bazirani na ekonomskom usporavanju, na projekcijama MMF-a za naredni period, kao i na iskustvu iz 2008. godine koje je imao citav svijet.

Napomijemo da svaku analizu treba uzeti sa određenim stepenom rezerve.

Aktuelne cijene investicionog zlata možete saznati u svakom trenutku posjetom  

DIGITALNIH PLATFORMI

1. OVDJE

2. OVDJE

3. OVDJE

Prodaja investicionog zlata trenutno se otežano obavlja. Ukoliko Vas zanima kupovina investicionog zlata potrebno je da nas upoznate sa Vašim investicionim zahtijevom putem e-pošte: zlataregold@gmail.com i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem vremenskom okviru i upoznati sa mogućnostima realizacije Vašeg zahtijeva.

Posjedovanje investicionog zlata može se smatrati najboljom imunizacijom (vakcinom ) za finansijski imunitet svakog odgovornog čovjeka.