VIDEO Mrki medvjed često posjećuje hranilište NP Biogradska gora

"Tragajući za hranom medvjed često posjećuje hranilište za krupne sisare što smo i pretpostavljali na osnovu snimaka tragova u snijegu koje smo nedavno objavili. Osim mrkog medvjeda, na ranijim video snimcima regostrovane su i divlja mačka, srna…", istakli su iz JPNPCG
4027 pregleda 0 komentar(a)
Mrki medvjed u NP Biogradska gora, Foto: JPNPCG
Mrki medvjed u NP Biogradska gora, Foto: JPNPCG

Nedaleko od Biogradskog jezera, kamere Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG) zabilježile su veoma krupan primjerak mrkog medvjeda u hranilištu Nacionalnog parka (NP) Biogradska gora, saopšteno je danas iz JPNPCG.

"Tragajući za hranom medvjed često posjećuje hranilište za krupne sisare što smo i pretpostavljali na osnovu snimaka tragova u snijegu koje smo nedavno objavili. Osim mrkog medvjeda, na ranijim video snimcima regostrovane su i divlja mačka, srna…", istakli su iz JPNPCG.

Mrki medvjed u NP Biogradska gora
Mrki medvjed u NP Biogradska gora(Foto: JPNPCG)

U saopštenju se dodaje da Služba zaštite obilazi teren, u cilju kontrole i očuvanja najznačajnijih vrijednosti, prati pojave u prirodi, snabdijeva hranilišta žitom, te preuzima video materijal sa kamera zamki koje su postavljenje na različitim lokacijama.

"U proceduri smo postavljanja još 20 kamera zamki u svim nacionalnim parkovima koje će nam omogućiti snimke i fotografije u HD rezoluciji. To će zaposlenima u JPNPCG omogućiti dodatna saznanja za izradu stručne literature, a javnost će snimke moći da vidi u emisiji #ostanidoma uz prirodu koja se emituje na RTCG 1 dva puta sedmično", kazali su iz JPNPCG.

Kazali su i da prirodne vrijednosti NP Biogradska gora pružaju povoljne uslove za razvoj živog svijeta.

"U njemu su svoje stanište našli raznovrsni predstavnici faune, poput vuka, medvjeda, lisice, srne, vidre, kune, vjeverice, puha. Podsjećamo da je postavljanje kamera zamki, obučavanje nadzornika za preuzimanje video materijala, formiranje Edukativnog kutka u Upravnoj zgradi Parka u Kolašinu, kao i niz drugih aktivnosti, realizovano u saradnji sa NVO "Parkovi Dinarida" u okviru projekta "Posmatranje medvjeda u NP Biogradska gora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: