UNICEF-ovi mladi reporteri u lovu na klikbejtove o koronavirusu

„Svi smo, sigurno više puta, pročitali neki senzacionalistički naslov koji je obećavao da će nam pružiti novo saznanje šokantnom viješću. Međutim, kada smo krenuli da čitamo, shvatili smo da nam je naslov najavio sadržaj kojeg u tekstu nema. Upravo to je klikbejt - jedna od najrasprostranjenijih manipulacija u medijima“
331 pregleda 0 komentar(a)
UNICEF Crna Gora-koristi pouzdane informacije, Foto: Twitter
UNICEF Crna Gora-koristi pouzdane informacije, Foto: Twitter

Da bi doprinijeli tačnom informisanju građana o koronavirusu, mladi reporteri analiziraju i provjeravaju tačnost informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima i zaključke svojih analiza objavljuju na sajtu UNICEF-a Crna Gora.

Jedan od njihovih tekstova koji je nedavno objavljen nosi naslov „Lov na klikbejtove“.

„Svi smo, sigurno više puta, pročitali neki senzacionalistički naslov koji je obećavao da će nam pružiti novo saznanje šokantnom viješću. Međutim, kada smo krenuli da čitamo, shvatili smo da nam je naslov najavio sadržaj kojeg u tekstu nema. Upravo to je klikbejt - jedna od najrasprostranjenijih manipulacija u medijima“, objašnjava mlada reporterka Nastasja Gluščević.

Ona je analizirala niz klikbekjtova kako bi ukazala na to da naslov netačno najavljuje tekst koji slijedi i pozvala sve građane da obrate pažnju na ovu pojavu u medijima.

„Mnogi čitaoci najčešće pročitaju samo naslov, a ne i čitav tekst. Upravo ovakvo ponašanje dovodi do širenja dezinformacija i lažnih vijesti. Zbog toga je važna medijska pismenost. Kritičko vrednovanje onlajn sadržaja ključno je u prevenciji ovakvih vrsta obmana“, ističe Nastasja.

Nije joj bio problem da nađe klikbejtove za analizu, jer ih ima svuda - u onlajn medijima, na društvenim mrežama, sajtovima, Jutjubu..., jer klikbejtovi su u posljednje vrijeme postali neodvojivi dio osmišljenih strategija za povećanje čitanosti i stvaranje profita.

„Klikbejt je kreiran je tako da čitaocima zadrži pažnju dovoljno dugo da bi tekst otvorili i pročitali ga do kraja, u nadi da će se u naslovu obećana informacija zaista pojaviti u tekstu. Što više ljudi klikne na naslov, to više posjetilaca imaju i veću zaradu od reklama“, objašnjava Nastasja.

Stoga je njena poruka svim građanima je da biraju šta čitaju i kome vjeruju, da koriste pouzdane izvore informacija i da provjeravaju sve informacije prije nego ih podijele sa drugima.

Nastasja i drugi mladi reporteri u provjeri tačnosti informacija slijede primjere analiza sa platforme Raskrinkavanje.me i koriste njihovu javno dostupnu metodologiju.

Svi koji su u dilemi i žele da provjere tačnost neke informacije mogu je poslati mladim reporterima preko društvenih mreža UNICEF-a Crna Gora – Fejsbuka, Instagrama i Tvitera.

Analize klikbejtova su dostupne na linku https://www.unicef.org/montenegro/price/lov-na-klikbejtove

Stranica na sajtu UNICEF CG na kojoj mladi reporteri objavljuju analize tačnosti informacija o koronavirusu: https://www.unicef.org/montenegro/mladi-reporteri-provjeravaju-tacnost-informacija-o-covid-19

Bonus video: