Veljović: Crna Gora učinila sve da zaštiti zdravlje građana

Veljović je rekao da su pripadnici policije posvećenim, odgovornim i hrabrim radom, kao i svim ukupnim profesionalnim aktivnostima, obezbijedili da sistem i država postignu izvanredne rezultate
907 pregleda 1 komentar(a)
Veljović daje krv, Foto: Vlada Crne Gore
Veljović daje krv, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.04.2020. 14:09h

Uprava policije (UP) je svakodnevno sprovodila osmišljene planske aktivnosti na teritoriji Crne Gore kako bi dosljedno i u potpunosti obezbijedila realizaciju mjera koje su cilju sprečavanja širenja pandemije koronavirusa donijeli nadležni državni organi, saopštio je direktor Veselin Veljović.

Veljović je, nakon što su pripadnici policije učestvovali u akciji dobrovoljnog davanja krvi, kazao da je svijet suočen sa globalnim izazovom zbog pandemije COVID-19 koji već sada ima nesagledive posljedice po civilizaciju.

On je rekao da su pripadnici policije posvećenim, odgovornim i hrabrim radom, kao i svim ukupnim profesionalnim aktivnostima, obezbijedili da sistem i država postignu izvanredne rezultate.

„Crna Gora je proaktivnim i pravovremenim mjerama učinila sve što je potrebno i neophodno da kroz sveobuhvatne aktivnosti zaštiti zdravlje svih građana Crne Gore”, ocijenio je Veljović.

On je naveo da vjeruju da će njihova krv spasiti nekome život i poručio da će pripadnici Uprave policije akcije dobrovoljnog davanja krvi organizovati i u drugim gradovima Crne Gore.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović kazala je da je Nacionalno koordinaciono tijelo pravoremeno donijelo odluke i sprovelo mjere i značajno doprinijelo držanju situacije pod kontrolom.

Gordana Rašović
Rašović(Foto: Vlada Crne Gore)

Ona je rekla da situacija u svijetu ukazuje da se davalaštvo odnosno transfuzija krvi koja obezbjeđuje funkcionisanje ukupnog zdravstvenog sistema nalazi u velikoj krizi.

"Prije više od dva mjeseca Italijani su objavili da je davalaštvo čak 60 odsto u padu, ja isto mogu reći da smo i mi, u odnosu na isti period prošle godine, zabilježili više od 60 odsto pada davalaštva krvi uopšte", upozorila je Rašović.

Ona je kazala da su u Zavodu pokušali i da pokušavaju da na različite načine prevaziđu taj problem.

"Jedna od mjera, koja je donešena, je obustava selektivnih operativnih programa znači hladnih operacija što je značajno doprinijelo da Zavod iz postojećih rezervi može da obezbijedi sve urgentne stvari i potrebe teških hroničnih pacijenata kojim je to svakodnevna terapija", rekla je Rašović.

Ona je navela da su u Zavodu sada kada infekcija i epidemija polako jenjavaju, obavezni da obezbjede dovoljne količine za podršku svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, a na prvom mjestu Kliničkom centru.

Galerija

Bonus video: